De ce e atat de greu sa spui „Imi pare rau”?

„Imi pare rau!” poate sa fie unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-ai spus vreodata. Dar daca ceri scuze poti sa rezolvi conflicte foarte rapid.

„Imi pare rau” e una dintre primele expresii pe care le inveti in copilarie. Si, totusi, unii adulti refuza sa ceara scuze chiar si atunci cand e evident ca au facut ceva gresit. Stii versurile lui Elton John – „Sorry seems to be the hardest word”? Da, uneori sa spui ca iti pare rau poate fi cu adevarat greu. Intrebarea este: De ce?

Reticenta unora de a cere scuze este perceputa de cele mai multe ori ca atitudine defensiva sau mandrie. Atunci cand refuzi sa spui „imi pare rau” arati, de fapt, ca incerci sa protejezi un sentiment de sine fragil, scrie Psychologytoday.com.

Exista multe feluri prin care poti refuza sa ceri scuze. Fie spui in treacat un „scuze” care nu inseamna nimic, adica nu regreti cu adevarat ca ai gresit, fie refuzi sa spui ca iti pare rau chiar si atunci cand este evident pentru toti cei din jur ca tu ai comis o greseala.

„Imi pare rau”, greu de spus cu sinceritate

Pentru cei care nu accepta sa ceara scuze,expresia „imi pare rau”are o multime de ramificatii psihologice care merg mult mai departe de ceea ce presupun aceste cuvinte. Provoaca temeri fundamentale – constiente sau inconstiente – pe care isi doresc cu disperare sa le evite.

Iata despre ce este vorba:

1. Cei carora le este greu sa spuna ca le pare rau simt ca pe o adevarata amenintare faptul ca au facut ceva gresit. De aceea, nu vor sa admita greseala. Aceste persoane nu reusesc sa separe actiunile lor de caracterul lor. Cred ca daca ai facut ceva gresit inseamna ca esti un om rau. Poate ca si tu ai probleme in a spune „Imi pare rau”. Te gandesti ca, daca ai neglijat pe cineva, esti egoista si nepasatoare. Daca ai gresit, iti imaginezi ca ai fost ignoranta. Te gandesti ca sa ceri scuze reprezinta o amenintare la adresa identitatii tale si a stimei de sine. Dar nu e asa!

2. Scuzele se identifica, pentru unele persoane, cu sentimentul de vinovatie. Pentru altele, sa spui „imi pare rau” este ceva rusinos. Vina te face sa te simti rau in legatura cu actiunile tale. Dar cu rusinea lucrurile stau si mai rau! Rusinea te face sa te simti rau in legatura cu tine insati! Rusinea este un sentiment mai toxic decat vina.

3. Unii considera scuzele o oportunitate pentru a rezolva conflictele interpersonale – cateodata inevitabile. Ei bine, cei pentru care e greu sa spuna „imi pare rau” considera ca daca cer scuze nu fac altceva decat sa pregateasca terenul pentru viitoare acuzatii sau conflicte. Ei cred ca, odata ce au recunoscut ca au gresit, cealalta persoana va profita de acest lucru in viitor si i va aduce tot felul de acuzatii.

4. Un alt motiv pentru care e greu sa spui „Imi pare rau!” este acela ca te temi sa iti asumi intreaga responsablitate, cand – crezi tu – si celalalt are o parte de vina. De exemplu, atunci cand te certi cu iubitul tau, iti imaginezi ca, daca spui ca iti pare rau, el se va detasa de partea lui de vina. Chiar daca si el a gresit.

5. Cei care nu vor sa ceara scuze incearca astfel sa isi gestioneze emotiile. Este vorba despre persoane care se confrunta deseori cu furie, iritabilitate, detasare emotionala, experimenteaza o vulnerabilitate deosebita si se simt amenintate de multe ori. Se tem ca, daca isi coboara garda, zidul lor de aparare se va narui. Astfel, ele cred ca vor ajunge prada tristetii si disperarii. Si poate ca, in cazul lor, asa si este.

Daca tu sau vreun prieten de-ai tai se confrunta cu asemenea dificultati, gandeste-te ca este gresit sa presupui ca asumarea unei greseli este atat de traumatizanta. Sa te deschizi in fata celor dragi si sa iti accepti vina poate avea un efect terapeutic. O sa te simti mai linistita si te vei apropia si mai mult de persoana cu care ai fost intr-un conflict.

Acum ca stii de ce atat de greu uneori sa ceri iertare celor din jur, afla si Pentru ce nu trebuie sa-ti ceri scuze niciodata in viata.

FOTO: istockphoto.com