cosmaruri noaptea

Toata lumea are cosmaruri. Sunt acele vise urate, unde esti impuscata, sau mori sau privesti ceva foarte infricosator pana te trezesti panicata. Si desi sunt infricosatoare si neplacute, cosmarurile au si parti bune!

Analiza viselor a reprezentat mereu pentru oamenii de stiinta un subiect fascinant. Acestia au ajuns la concluzia ca vise si cosmaruri pot da indicii valoroase in ceea ce priveste sanatatea oamenilor si chiar pot transmite semne ale unor boli, inainte ca simptomele specifice sa apara.

Cele mai urate cosmaruri te pot ajuta sa-ti depasesti fricile

Cosmarurile nu sunt placute, insa, cercetatorii de la National Sleep Foundation au ajuns la concluzia ca acestea aduc si beneficii organismului. Cosmarurile reprezinta o metoda de eliberare, deoarece, cu ajutorul lor, depasim frica. Sigur, ca daca cosmarurile se repeta este bine sa mergem la un specialist, dar cateodata este bine sa visam urat pentru a nedetensiona.

Potrivit profesorului doctor Alex Kukeman, autorul cartii “Cosmaruri. Cum sa intelegi cele mai negre vise ale tale”, este si bine, dar si rau sa ai cosmaruri. Acesta crede ca, peste tot in lume, cosmarurile au aceeasi semnificatie, deoarecere prezinta proiectia acelor experiente umane de peste zi. In momentul in care visam, creierul ne arata o amintire, iar alti factori precum stresul si frica le transforma in cosmaruri.

Lukeman sustine ca, odata inteles “limbajul” cosmarurilor, poti sa rezolva problemele ascunse din viata ta sau poti sa-ti schimbi stilul de viata si chiar sa pui capat cosmarurilor. De asemenea, el spune ca a intalnit pacienti care si-au descoperit serioase probleme de sanatate cu ajutorul cosmarurilor.

Cosmarurile pot fi conectate, insa, si cu problemele cardiace, potrivit unui studiu efectuat pe mai mult de 6.000 de persoane. In urma cercetarii, s-a constatat ca riscul de a avea cosmaruri este de trei ori mai mare in randul persoanelor care au batai neregulate ale inimii, in timp ce riscul creste cu pana la sapte ori in randul persoanelor care acuza dureri in piept. Acest lucru se intampla pentru ca persoanele care au probleme cardiace sunt mai predispuse in a avea probleme respiratorii, care duc la scaderea nivelului de oxigen din creier.

Foto: Guliver