diferenta de varsta in iubire

Diferenta de varsta in iubire: se vorbeste mult despre care este diferenta optima pentru ca un cuplu sa functioneze. Conteaza daca ai un partener mai in varsta? Poti avea o relatie de cuplu de succes chiar daca intre voi doi sunt cativa ani diferenta? Descopera ce spun specialistii psihologi despre diferenta de varsta in cuplu.

Renunta orice fel de regula sociala si gandeste-te la problemele reale ce pot aparea daca exista diferenta de varsta in iubire. Psihologii de la Psychology Today spun ca diferenta de varsta in cuplu este un subiect de discutie fierbinte cand vine vorba de relatii. Si, desi cuplurile fondate de parteneri cu varste similare au privilegiul de a nu se gandi la aceste aspecte, cuplurile in care un partener este mai in varsta, cu siguranta, isi pun aceasta problema.

Care este diferenta de varsta in iubire in majoritatea cazurilor?

Conform studiilor realizate in America in 2016, pana la 80% dintre americanii heterosexuali aleg parteneri de cuplu de aceeasi varsta, cand se casatoresc prima data. Atunci cand vorbim despre diferenta de varsta in cuplu, aceleasi studii spun ca barbatii aleg, preponderent, partenere mai tinere. 10% aleg o sotie cu pana la 9 ani mai tanara. 5% dintre barbati se casatoresc cu femei cu peste 10 ani mai tinere. In cazul femeilor, trendul este invers: femeile se casatoresc in procent de 2% cu barbati mai tineri cu pana la 9 ani si doar 1% aleg parteneri mai tineri cu peste 10 ani.

Diferenta de varsta in cuplu creste o data cu a doua casatorie

Se pare ca barbatii care se recasatoresc aleg adesea partenere mai tinere. Pana la 57% dintre barbatii ce se recasatoresc aleg femei de varsta similara. 20% aleg partenere cu pana la 10 ani mai tinere, iar 18% opteaza pentru iubite ori sotii cu pana la 9 ani mai tinere. In acelasi studiu, femeile au ales parteneri mai tineri doar in 11% dintre cazuri.

Daca ai un partener mai in varsta sau exista o diferenta de varsta, puteti avea o relatie de cuplu de succes?

Multe relatii se pot construi intre parteneri de varste diferite. Insa, cum decizi ca diferenta de varsta in iubire va fi o problema? Cum iti dai seama ca diferenta de varsta in cuplu este un factor ce va va influenta fericirea? Psihologii de la Psychology Today au notat cateva potentiale probleme intre cuplurile in care partnerii au varste diferite:

  1. O relatie de cuplu de succes se construieste pe similaritatile dintre parteneri

Satisfactia pe termen lung a partenerilor de cuplu este in legaturadirecta cu similaritatile dintre acestia, spun studiile. Adesea, intre parteneri de varste diferite exista discrepante majore in petrecerea timpului liber, investitia banilor sau in alte decizii majore.

  1. Diferenta de varsta in iubire poate sa nu conteze daca aveti aceleasi planuri in relatie

Daca mariajul este o posibilitate, cuplurile cu diferenta de varsta beneficiaza de cateva avantaje. Insa, daca cercul social al unuia dintre parteneri este format din cupluri, iar grupul de prieteni al celuilalt e constituit din persoane mai tinere, necasatorite, pot aparea presiuni si asteptari nerealiste in cuplu. Este necesar sa se discute planurile de viitor inca de la inceput, ca sa determinati daca diferenta de varsta in iubire va fi o problema pe termen lung.

  1. Desi un partener mai in varsta poate ridica anumite probleme, este esential sa aveti sprijinul familiei si al prietenilor

Atunci cand ai un partener mai in varst,a poti intampina probleme din partea familiei sau a prietenilor. Neacceptarea poate fi prezenta si in caz invers. Adesea diferentele de varsta majore sunt privite altfel decat cuplurile de varste similare. O astfel de marginalizare poate adauga stres, izolare si se poate traduce in insuccesul relatiei respective.

Desi persoanele ce se implica in cupluri cu diferente de varsta sunt la fel de angajate sa faca relatia sa functioneze, faptul ca nu au aprobarea grupurilor lor de suport poate duce la dizolvarea legaturii, conform studiilor. Altfel spus, prietenii si familia care sustin relatia pot ajuta sau dimpotriva pot fi stresori, actionand in detrimentul cuplului.

  1. Va doriti sau nu copii?

Aceasta intrebare este necesara si daca nu exista diferenta de varsta in iubire. In orice cuplu, aceasta este intrebare „eliminatorie”. Dorinta de a fi parinte difera in functie de varsta si cu cat diferenta de varsta dintre parteneri este mai mare, cu atat pot exista discrepante.

  1. Diferenta de varsta in cuplu se resimte daca nu sunteti pregatiti financiar

Daca relatia voastra va fi pe termen lung, daca veti avea o relatie de cuplu de succes, este necesar sa discutati si aspectele financiare. Cu atat mai mult daca exista diferenta de varsta in cuplu. Aceste diferente se resimt la partenerii ce se apropie de pensionare.

  1. Scopurile voastre in cuplu sunt compatiblie pe termen lung?

Cand ai un partener mai in varsta, el poate fi mai serios si isi poate trasa planuri pe termen lung. Daca diferenta este majora intre voi, daca tu esti mai tanara, vei dori sa explorezi, sa traiesti in prezent. De aceea este esential ca partenerii sa discute planurile pe termen lung.

Cu cat exista diferente de varsta in cuplu mai mari, cu atat pot fi incompatibilitati ale valorilor de viata. Pana la urma, cuplurile negociaza multe aspecte atunci cand discuta sustenabilitatea relatiei lor. Diferenta de varsta in iubire poate fi un factor major, insa nu este necesar sa fie definitoriu. Conform studiilor, americanii considera iubirea (88%), angajamentul (81%) si parteneriatul (76%) motive importante pentru intemeierea unei casnicii.

Citeste si: Iubirea constienta in cuplu: sa pornim in viata, eu, tu si oglinzile noastre!

Foto: Guliver