Cat de greu e sa ierti cu adevarat.

Daca ai fost ranita de fostul tau iubit sau de alta persoana apropiata, e bine sa ierti. Nu e usor, dar iertarea se invata.

Daca ai iubit vreodata un barbat stii deja ca e aproape imposibil sa nu fii ranita, la un moment dat. Dar poti fi ranita si daca cel care iti greseste este un prieten drag. Atunci, e bine sa inveti sa ierti.

Oamenii de stiinta, oamenii religiosi si marii lideri ai lumii considera ca iertarea este unul dintre fundamentele care stau la baza oricarei relatii, scrie Yourtango.com. Si, totusi, nu e usor sa ierti. Oricat de bine ai sti ca e ceea ce trebuie sa faci, uneori te lupti din rasputeri sa treci peste unele greseli, care te-au ranit.

Iertarea este un proces individual

Nimeni nu te poate convinge sa ierti pe altcineva. E o decizie pe care o iei singura, in mintea si inima ta. Nimeni nu poate sti cat de mult te straduiesti sa ierti o greseala a unei persoane apropiate care te-a ranit.

Dupa ce o persoana apropiata te raneste sau te insulta, ramai trista mult timp. Durerea cu care ramai dupa ce ai fost inselata, mintita sau parasita ramane mult timp in inima ta. Unele rani ajung sa te obsedeze. Te intrebi de ce cineva s-a gandit sa iti faca asta.

Esther Perel a vorbit despre infidelitate la o conferinta Ted de anul acesta. Ea a spus ca infidelitatea ne afecteaza diferit acum, in vremurile moderne in care ne aflam, fata de cum ii afecta pe oameni in urma cu 40 de ani. Minciuna devine acum o problema aproape existentiala cand vine din partea sotului, a iubitului, a partenerului tau de afaceri sau a celui mai bun prieten. Simti o tradare profunda o perioada lunga de timp.

De ce te simti presata sa ierti?

Daca nu tu esti cea care a facut rau, ci esti cea ranita, de ce te simti tot tu obligata sa ierti? Cercetatorii spun ca cel mai bun motiv pentru care e bine sa ierti este ca imoralitatea ranii sa nu iti afecteze sufletul. Cand traiesti cu resentimente, acestea au efecte adverse asupra sanatatii si chiar iti pot scurta speranta de viata. Daca inveti sa ierti, poti sa reduci anxietatea, depresia, unele probleme psihice si chiar unele boli fizice.

Este iertarea cu adevarat posibila?

Specialistii spun ca, desi tuturor ne place ideea de a ne ierta fostii iubiti, doar unele persoane pot ierta cu adevarat. Dar iertarea se poate invata, mai spun expertii.

Asa ca, daca ai resentimente fata de cineva, e momentul sa treci peste ele. Mintea, corpul tau, dar si viitoarele tale relatii cu cei din jur vor avea de castigat!

Acum ca stii ca iertarea este posibila, dar ca trebuie sa ti-o propui si sa o inveti, afla si ce trebuie sa faci daca Ti-ai inselat partenerul.

FOTO: istockphoto.com