Impactul pe care il are felul in care te imbraci

Unele cercetari psihologice realizate in ultimii ani ne duc cu gandul la o zicala veche: “Haina il face pe om”. Oare felul in care te imbraci chiar te influenteaza?

Un studiu recent a analizat modul in care hainele pe care le porti iti influenteaza modul de a gandi. “Daca purtam haine elegante, potrivite pentru intalniri de afaceri, ne simtim mai puternici, iar asta schimba profund modul in care ne raportam la lume si la cei din jur”, spune Abraham Rutchick, unul dintre autorii studiului si profesor de psihologie la Universitatea de Stat din California.

Hainele pe care le purtam ne amintesc subliminal de contexul in care suntem

Impreuna cu ceilalti colegi ai lui, Abraham Rutchick a constatat ca, daca porti haine mai elegante decat de obicei vei avea o gandire mai ampla, mai abstracta, asupra situatiilor cu care te confrunti, noteaza Theatlantic.com.
Studii realizate pe studenti arata ca cei care poarta haine office sunt tentati sa gandeasca mai abstract, cu accent pe indeplinirea obiectivelor, in loc sa se piarda in delatii in rezolvarea sarcinilor care li se dau, scrie Elitedaily.com.
Subiectilor li s-a cerut, pe de o parte, sa se imbrace in haine pe care le-ar purta la un interviu de angajare si, pe de alta parte, cu haine pe care le-ar purta la cursuri.

Daca atunci cand te imbraci casual sau sport esti mai atenta la detalii, cand porti o tinuta office te vei raporta mai detasat la ceea ce ti se intampla si vei putea gestiona mai bine tot felul de situatii.
In limbaj psihologic, cei care poarta costum se simt incurajati sa gandeasca folosind procese abstracte mai mult decat procese concrete.

Hainele iti influenteaza viata sociala

Pe de alta parte, unii dintre cei care au purtat haine office au simtit ca se indeparteaza, din punct de vedere social, de colegii lor imbracati obisnuit. Cu alte cuvinte, daca porti o fusta creion creierul iti va transmite ca nu te afli la tine in living, ci ca esti pregatita sa mergi la birou sau intr-un alt loc in care trebuie sa tii cont de formalitati.

Un alt studiu similar a aratat ca cei care poarta un halat alb despre care cred ca a apartinut unui medic devin, dintr-odata, mai atenti cu cei din jur. Spre deosebire de momentele in care au purtat acelasi halat, dar li s-a spus ca a fost al unui pictor.
Asadar, e adevarat. Felul in care te imbraci are puterea de a schimba modul in care gandesti. Alege-ti hainele cu grija in asa fel incat sa te simti frumoasa si puternica in fiecare zi, dar sa se si potriveasca locurilor unde mergi!