gasesti psihoterapeutul potrivit

Sa gasesti psihoterapeutul potrivit nu trebuie sa fie inca un stresor. Ca sa gasesti un psiholog potrivit pentru tine nu trebuie sa treci prin anxietatea ca nu stii ce sa alegi. Descopera cum alegi un psiholog cu care sa rezonezi, de la specialistii Shape.

Oricine poate beneficia de ajutorul specializat al unui psihoterapeut. Insa sa gasesti psihoterapeutul potrivit pentru tine poate fi coplesitor, mai ales daca te afli intr-o perioada de criza. Sa gasesti un psiholog potrivit pentru tine trebuie sa stii ca fiecare terapeut are stilul sau, specializarea si chiar tariful sau. Descopera mai jos, ce sa stii despre cum alegi un psiholog, inainte de a porni demersul cautarilor.

Cum gasesti psihoterapeutul potrivit pentru tine

Poti sa te interesezi mai intai in reteaua medicala privata cu care angajatorul tau are contract, daca este cazul. Poti incepe „recrutarea” cu medicii de specialitate de acolo. Intereseaza-te in continuare daca colegi, subalterni sau sefi merg la acelasi terapeut, in cazul in care ai o problema de serviciu, pentru a nu exista conflicte de interese.

In cazul in care esti intr-o situatie de criza – depresie, ganduri suicidare, atacuri de panica sau anxietate, probleme cu gestionarea furiei – cauta mai intai online servicii ce te pot ajuta sa treci peste momentele dificile, pana la gasirea unui terapeut.

Un alt sfat pe care specialistii Shape ti-l dau pentru a gasi un psiholog potrivit pentru tine este verifici cu atentie specializarile terapeutilor gasiti. In prima faza, treci peste sugestiile de life coach, desi acestea este posibil sa aiba preturi mai mici. Specialistii cu titulatura de life coach nu au specializare medicala, adica nu sunt terapeuti si nu au fost implicati in cazuistica clinica.

Ca sa gasesti psihoterapeutul potrivit, cauta psihanalist daca vrei sa examinezi sursele problemelor tale sau psihoterapeut, care te poate indruma sa iti reperezi problemele si sa le gasesti rezolvare. Si la categoria de psihoterapeut, exista mai multe specializari, in functie de metoda psihologica de practica. Cauta diferentele online si vezi cu ce rezonezi ca sa stii cum alegi un psiholog bun pentru tine.

Daca ai ajuns deja la o lista de nume, insa nu stii exact la care sa te opresti, poti sa cauti specializarile si sa compari cu zonele in care tu ai avea probleme sau in zonele in care vrei sa iti dezvolti inteligenta emotionala. Pot fi psihoterapeuti specializati pe relatii de cuplu, pe relatiile dintre oameni, pe traume, pe comportamente obsesiv-compulsive etc. Si daca nu ai setata o preferinta, nu te stresa. Poti inerca si daca nu rezonezi cu acel specialisti, poti oricand cauta un altul. Cel mai important este sa construiesti o relatie de incredere, de suport, de vindecare cu psihoterapeutul tau.

Ca sa gasesti psihoterapeutul potrivit, citeste informatiile pe care le gasesti pe internet despre cei care au ajuns in selectia ta. Gandeste-te, inainte de a ajunge la sedintele de terapie, ce fel de relatie iti doresti: directa, serioasa, in care sa te simti protejata, independenta, cu psihologul tau.

Chiar daca ti se pare ca pe hartie ai gasit un psiholog potrivit pentru tine, fata in fata este posibil sa simti ca dinamica nu este cea buna. Sau invers.

Asteapta-te atunci cand vrei sa gasesti psihoterapeutul potrivit, sa treci printr-o discutie de 10-15 minute cu psihoterapeutul contactat. Aceasta discutie are rol de mini-anamneza si poate fi facuta atat telefonic cat si fata in fata. In aceasta discutie veti vedea atat tu cat si el daca sunteti potriviti. Ca orice relatie, relatia dintre tine si psihologul tau trebuie sa fie bazata pe incredere. Daca nu simti un anumit nivel de intimitate, de conectare cu persoana care te va ghida prin problemele vietii, atunci acea relatie nu va functiona. Si atunci nu vei primi ajutorul de care ai nevoie.

In cazul in care vrei sa stii cum alegi un psiholog, dupa ce ai trecut prin cateva „incercari” de selectie, nu te teme! In general, oamenii incearca de mai multe ori inainte de a accepta ajutorul specializat al unui psihoterapeut. Daca conexiunea dintre tine si psihologii intalniti nu exista, specialistii te incurajeaza sa cauti si alti clinicieni inainte de a alege.

Poti chiar sa apelezi la psihoterapeutii intalniti, sa te ajute sa decizi care ar fi cel potrivit pentru tine. Psihoterapeutii stiu tipologiile de oameni, stiu in general ce fel de rezistente poti dezvolta, si ce te poate impiedica sa te vindeci, sau ritmul in care ai putea progresa sub indrumarea potrivita, asa ca te pot ajuta sa iei o decizie buna. Important este ca te-ai hotarat sa gasesti psihoterapeutul potrivit. Primul pas catre vindecare este facut: iti doresti sa iti fie mai bine! Restul se vor aseza!

Citeste si: Foloseste aceasta tactica psihologica pentru a transforma oamenii toxici, cu energie negativa

Foto: Gulliver