hartuitorii de pe internet

Pe masura ce s-au dezvoltat retelele de socializare online, au aparut si hartuitorii de pe internet. Cum ii tii departe pe acesti oameni agresivi? Invata de la specialistii de la Inc.

Hartuitorii de pe internet vor exista mereu, atat timp cat exista digitalul. Si atunci cu totii – mai ales noi, femeile – suntem expusi atacurilor lor agresive. A sti cum sa raspunzi uui atac pe internet, insa, face diferenta!

Internetul ne-a adus atatea lucruri extraordinare. De la filmuletele amuzante cu pisici la glume. De la carti gratuit la sfaturi de la specialistii. De la informatie din mai multe surse la shopping online. De la a verifica cum e vremea intr-un minut pana la a sta de vorba cu un fost coleg de scoala.

Tehnologia ne face viata mai usoara si mai productiva, eficientizand orice proces, cu atat mai mult comunicarea. Lumea este la un click distanta! Insa are si o parte negativa: hartuitorii de pe internet.

Persoanele care hartuiesc alte persoane pe internet pot face asta sub mai multe forme. Toate toxice, toate agresive, toate intruzive. Hartuitorii de pe internet pot sa:

 • se dea drept alte persoane;
 • sa publice informatii personale despre alti oameni;
 • sa incerce sa izoleze social si virtual o persoana;
 • sa inceapa discutii contradictorii pe retelele de socializare;
 • sa foloseasca poze sau videoclipuri stanjenitoare;
 • sa hartuiasca sexual.

Cine sunt victimele preferate de hartuitorii de pe internet

Exista anumite categorii “preferate” de hartuitorii de pe internet, tocmai pentru ca par mai lipsite de ajutor. Este vorba de tinere si adolescente care sunt predispuse de 2,6 ori mai mult ca baietii sa fie atacate virtual.

Mai este vorba si despre femei care trec prin hartuire online de doua ori mai mult decat barbatii. Persoanele din categoria LGBTQ sunt hartuite mai mult. Si la fel minoritatile rasiale.

Copiii sunt de 7 ori mai predispusi sa fie hartuiti sau intimidati de catre un fost amic sau prieten.

Cand vine vorba de adulti, peste o treime din oamenii intimidati sau hartuiti pe internet sunt agresati de persoane necunoscute. Si aproximativ o treime de persoane ce isi ascund identitatea.

Efectele intimidarii online

Auzim din ce in ce mai mult de copii care se sinucid pentru ca au fost hartuiti. Sau despre femei agresate pentru ca amenintarile de pe internet nu au fost luate in serios.

Hartuirea online si intimidarea pe internet sunt probleme serioase, cu consecinte grave. Din pacate insa, urmarile sunt de cele mai multe ori pentru victime si nu pentru agresori.

Copiii care trec prin hartuire si intimidare pe internet au sanse mai mare sa fie hartuiti si in viata reala, sa absenteze de la scoala, sa foloseasca droguri, sa ia note proaste. Adultii ce cad victima agresorilor de pe internet au probleme in relatia de cuplu, trec prin stres mare si uneori au probleme la locul de munca.

Cum putem stopa intimidarea pe internet si cum putem ajuta victimele

Hartuitorii de pe internet mizeaza pe faptul ca, in general, cei ce sunt hartuiti nu vor marturisi asta parintilor sau celor care ii pot ajuta. In plus, cu cat creste varsta, cu atat sansele de a impartasi cuiva o astfel de experienta scade.

Este esential sa spui cuiva daca esti victima unor hartuitori online. Astfel poti obtine ajutorul mai repede. Cum sa raspunzi unor persoane care te jignesc, agreseaza, intimideaza sau haituiesc pe internet?

 • Nu le raspunde.
 • Pastreaza dovezi ale hartuirii sau intimidarii.
 • Blocheaza-l pe acela care te agreseaza.
 • Raporteaza-l.
 • Verifica-ti securitatea online.

Este destul de simplu ca lucrurile sa iasa de sub control. Internetul faciliteaza calea hartuitorului, nu a hartuitului. In plus, imaginile sau clipurile defaimatoare se raspandesc foarte repede. Daca esti victima unor astfel de actiuni, acestea nu vor disparea de la sine.

Vei avea nevoie de ajutor. Daca esti student, contacteaza corpul didactic sau conducerea scolii. Daca esti adult, poti avea norocul ca politia sau sistemele retelelor de socializare sa poata opri astfel de demersuri. Insa, mai bine sa previi decat sa cauti rezolvarea.

Citeste si: Cum iti protejezi datele personale pe internet. Siguranta pe primul loc!

Foto: Guliver