invata sa spui nu femeie in apa

Daca incerci mereu sa-i multumesti pe ceilalti si eviti sa-i refuzi, nu vei fi considerata o persoana generoasa, ci vei ajunge sa suferi de anxietate si stres. Asa ca invata sa spui NU, pentru ca tu esti cea mai importanta persoana si trebuie sa NU uiti asta.

Un simplu cuvant, format din doua litere, reprezinta o problema pentru multe femei, care ori din educatie, ori din bun-simt, „se dau peste cap“ mereu pentru a-i ajuta pe altii. De la o vacanta aleasa doar pentru ca asa vrea partnerul tau ori la a sta la serviciu peste program mereu, acest voluntariat nu-ti aduce niciun beneficiu pe termen lung! Invata sa spui NU!

Un refuz nu trebuie luat personal! E o reactie punctuala, nu o atitudine generala

In cazul in care tinzi sa pui prioritatile celorlalti mereu deasupra celor proprii, vei determina, mai devreme sau mai tarziu, o criza! Invata sa spui NU, caci e un lucru extrem de important pentru a avea un echilibru interior si, din fericire, este ceva ce poti deprinde prin exercitiu.

Invata sa spui NU – Ceilalti se descurca si singuri

„In cele din urma, dupa ce spui NU in cateva situatii, realizezi ca ceilalti se descurca singuri si ca nu trebuie sa fii tu mereu cea care le rezolva problemele“, a declarat un profesor universitar expert in psihologie pentru shape.com

Usor de zis, greu de facut? Nu chiar. Inainte de toate, e important sa constientizezi de ce tinzi sa spui intotdeauna DA atunci cand ti se cere ceva. Acest lucru se trage din copilarie, cand erai invatata sa respecti ce ti se indica, spun psihologii.
In perioada de formare, esti sfatuita sa cooperezi si sa imparti lucruri, ceea ce iti formeaza deprinderi ulterioare.

Invata sa spui NU – Barbatii – puternici, femeile – negativiste

Inca din primii ani din viata esti tentata sa fii pe placul celorlalti, astfel incat iti formezi un obicei pentru viata de adult, care de multe ori nu-ti aduce beneficii.
Lucrurile nu stau la fel si in cazul barbatilor, intrucat in multe culturi, barbatii care refuza cereri sunt considerati puternici, in vreme ce femeile care fac acelasi lucru sunt catalogate negativ. Din aceasta cauza tindem sa facem pe plac celorlalti: pentru ca nu vrem sa cream antipatii!

Studiile arata ca femeile se gasesc mai des in situatii de a li se cere ceva si, asadar, de a alege daca sa spuna DA sau NU, iar lucrurile se complica la job, unde poate fi dificil sa refuzi extra-sarcini si lucruri asemanatoare.
Solutia este sa fii puternica si sa-ti cunosti valoarea. Daca stii ca ceea ce faci tu la serviciu este valoros, nu trebuie sa eziti sa spui NU atunci cand situatia o cere.

Invata sa spui NU! Dar cum sa o faci?

Invata sa spui NU! Ia-ti timp de gandire. Poate ca ai observat ca atunci cand ti se cere ceva, tinzi sa raspunzi in urmatoarea secunda. Data viitoare cand vei fi in aceasta situatie, poti spune ca ai nevoie sa iti verifici agenda inainte de a da un raspuns. Faptul ca iti iei timp de gandire te ajuta sa nu faci o alegere sub presiunea momentului.

Invata sa spui NU! Vorbeste fata in fata. Evita sa dai un raspuns prin telefon doar pentru ca e mai usor sa refuzi astfel, decat personal. Nici intermediarii nu sunt o varianta buna, asa ca cel mai bine e sa duci mesajul direct la sursa, mai ales ca este o forma de respect.

Invata sa spui NU! Fii clara. Nu te ascunde dupa expresii sumare si nu fi ambigua. Nu e nevoie sa lasi „usa deschisa“, ci sa fii specifica si directa! Daca vei spune „Nu cred ca pot chiar acum“, spre exemplu, te vei lovi de aceeasi cerere, mai devreme sau mai tarziu.

Invata sa spui NU! Nu datorezi nimic. Nu trebuie sa dai explicatii daca nu vrei sa faci un lucru. Singura exceptie este cand ti se propune ceva ce chiar ti-ai dori sa se intample, insa dintr-un motiv sau altul, nu poti indeplini acel lucru atunci si ceri un ragaz, motivand.

Invata sa spui NU! Nu da inapoi. Daca spui NU, insa revii asupra deciziei, nu lasi impresia ca esti un om ferm. Pest eceva vreme, te vei trezi iar si iar cu diverse cereri pentru ca… e posibil sa te razgandesti, cum ai mai facut-o!