inviti un coleg de munca in oras

Daca iti place un coleg de birou, s-ar putea sa iti doresti ceva mai mult decat o relatie profesionala. Daca inviti un coleg de munca in oras, poti sa alegi o metoda corecta sau una gresita. Deci, daca iti doresti o relatie cu un coleg de munca, trebuie sa stii cateva lucruri ce te vor ajuta.

Desi departamentul de Resurse Umane poate nu este intotdeauna de acord, o relatie cu un coleg de munca nu este nimic rarisim. Pana la urma, la birou petreci cel mai mult timp pe zi!

Conform unor studii citate de Huffington Post (studiul din 2017 realizat de Carrer Builder) pana la 41% dintre colegii de munca au invitat un coleg in oras, in timp ce 30% din relatiile acelea au dus la un mariaj.

Daca vrei sa inviti un coleg de munca in oras, ai nevoie de tact, cu atat mai mult in present, cand acuzatiile de hartuire sexuala la locul de munca sunt intemeiate chiar si pe o banala invitatie la o cina.

Editorii Huffington Post au stat de vorba cu specialistii in Resurse Umane, pentru a descoperi cum sa procedezi daca iti place un coleg de birou sau iti doresti o relatie cu un coleg de munca. Asadar, la ce sa fii atenta daca vrei sa inviti un coleg de munca in oras:

  1. Verifica politicile companiei inainte sa inviti un coleg de munca in oras

Locul de munca este exact asta: un loc de munca. Nu este aplicatie de dating, nu este un bar. Nici un expert in HR nu va recomanda sau nu te va incuraja sa iesi in oras cu un coleg. Toti, insa, sunt de acord ca se intampla.

Este important inainte de a incepe orice relatie cu un coleg de munca, sa afli daca exista o politica a companiei care se declara impotriva stabilirii unor relatii altfel decat de colegialitate.

Inca exista relatii cu risc pentru companie: de exemplu, relatia dintre un manager si subaltern sau relatii care strica echilibrul inter-departamental.

Asadar, inainte sa inviti un coleg de munca in oras, intereseaza-te cum sunt vazute relatiile de cuplu intre colegi si care este nivelul de toleranta pentru astfel de relatii.

  1. Daca vrei o relatie cu un coleg de munca, fiti mai intai prieteni!

Daca iti doresti o relatie cu colegul de birou, te va ajuta sa construiti mai intai o prietenie. In pauza de pranz ori de cafea, daca va cautati compania reciproc, puteti cladi o relatie romantica.

Prietenia este baza oricarei relatii, asa ca mai intai verificati daca sunteti compatibili ca personalitate si apoi cautati indiciile care va aduc mai aproape sau mai departe.

  1. Daca iti place un coleg de birou, invita-l cu tact la o cafea

O invitatie la cafea poate genera mult stres la locul de munca, asa ca alegeti o cafenea relaxata pentru intalnirea voastra.

O invitatie la cafea nu este la fel cu o intalnire romantica la o cina. Este mai relaxata si in plus, poate fi perceputa drept o invitatie colegiala, de prietenie, si nu romantica. Astfel, daca chimia nu exista, puteti ramane colegi si amici mai departe.

  1. Cand inviti un coleg de munca in oras incearca sa nu faci din asta ceva ciudat!

Expertii in Resurse Umane spun ca problema nu ar fi ca inviti un coleg de munca in oras. Ci felul in care il inviti. Statistic, lipsa de tact creeaza mai multe probleme la locul de munca, decat faptul ca ai invitat un coleg la o cafea.

Adesea o persoana (cel putin) se va simti inconfortabil la locul de munca. Adesea, persoana lezata poate mentiona comportamentul neadecvat intr-un spatiu de lucru.

Pentru a evita sa fii perceputa drept paria la locul de munca, fii atenta la limbajul corporal si la ce spui mai exact cand inviti un coleg de munca in oras.

Nu insista, nu incepe cu declaratii intense si, ideal, vorbeste cu colegul placut in afara locului de munca. Pastreaza o abordare cu tact si fii pregatita sa oferi o usa de iesire (pentru tine si pentru el) in cazul in care colegul este neinteresa;, astfel, veti putea lucra in continuare impreuna, fara tensiune.

  1. Daca colegul de munca refuza invitatia ta, mentineti profesionalismul la job!

Daca iti place un coleg de birou si daca el nu simte la fel, nu lua respingerea personal. Este posibil sa fie multe motive in spatele unui refuz. Este indicat sa puteti lucra unul langa altul in continuare.

  1. Si daca el spune da si daca incepi o relatie cu un coleg de munca, mentineti profesionalismul la job!

Adesea, cand doi colegi de munca se implica si intr-o relatie personala, nu sunt doar ei implicati, ci intreaga dinamica la locul de munca.

Din fericire, unele relatii se incheie bine. Specialistii sustin ca indiferent de raspunsul pe care il primesti cand inviti un coleg de munca in oras, fie ca ramaneti doar colegi, fie ca deveniti soti ori parteneri de cuplu, este important sa separati mediul de lucru cu relatia de cuplu. Altfel se vor crea disconfort si tensiuni in dinamica de la birou, ceea ce va afecta performantele voastre profesionale.

Citeste si: Este posibila o aventura la birou? Semne care arata ca un coleg te place

Foto: Guliver