Iti pierzi motivatia des? Cum sa previi aceasta situatie.

Iti pierzi motivatia des? Mai des decat crezi ca e normal? Nu esti singura! Exista solutii care te pot ajuta sa iti imbunatatesti strategia si sa nu mai abandonezi fiecare proiect!

De cate ori ai inceput o activitate noua – un proiect personal sau un antrenament sportiv – plina de entuziasm si, in scurt timp, ti-ai pierdut motivatia? Cand iti pierzi motivatia e posibil sa devii chiar depresiva si sa abandonezi prematur ceea ce iti propusesei. Nu esti singura! Tuturora ni se intampla. Si nu rareori. Totusi, daca esti putin mai atenta, poti sa previi aceasta situatie. Pickthebrain.com a scris despre pierderea motivatiei.

De ce iti pierzi motivatia

Ca sa iti poti valorifica emotiile trebuie sa le intelegi. Pentru ca e firesc sa ai parte de suisuri si coborasuri. Cand incepi o activitate noua esti foate optimista, te gandesti numai la beneficii si nu constientizezi dificultatile pe care le-ai putea intampina. Entuziasmul te ajuta sa ai o activitate fizica si psihica mai buna decat in mod normal. Esti euforica si simti ca nimic nu te va opri.

Dezavantajul este insa ca acest val de entuziasm se va opri. Dupa ce consumi o cantitate mare de energie ajungi sa te simti obosita. E inevitabil. Oboseala te face sa nu mai ai asa mare incredere si ajungi sa iti pierzi motivatia. Vrei sa renunti.

Pregateste-te sa fii dezamagita

In mod natural, emotiile isi pierd din putere cand le intelegem. Invata asta pe pielea ta! Daca viitoare cand mai esti furioasa, intreaba-te care este motivul furiei. Cand faci un pas in spate s-ar putea sa vezi ca furia e cauzata de insecuritate, egoism, gelozie sau altele. Si, dupa ce gasesti cauza, furia scade.

Foloseste aceeasi tehnica atunci cand iti pierzi motivatia. In loc sa devii negativista, analizeaza! De ce iti pierzi motivatia? Esti obosita, epuizata, dezamagita de rezultate? Sentimentele tale sunt justificate sau doar te afli intr-un context emotional care nu iti este favorabil?

Ca sa nu iti pierzi motivatia prea des – pentru ca e posibil sa se mai intample cand si cand! – e bine sa te pregatesti sa fii dezamagita. Nu suna prea bine, nu? Dar nu e atat de rau pe cum suna! Nu te astepta sa ai succes de la inceput! Orice proiect are nevoie de un timp considerabil ca sa iasa in evidenta! Chiar si cand te apuci de alergat rezultatele nu vor aparea intr-o saptamana!

Reevalueaza-ti strategia si motivatia

Dupa ce iti pierzi motivatia si treci printr-o prapastie emotionala, incepi sa iti revii. Este momentul in care trebuie sa iti reevaluezi strategia dintr-o perspectiva diferita. Mai realista decat cea de la inceput, care era, poate, prea optimista. La inceput, entuziasmul te orbeste! Cand iti pierzi motivatia, incepi sa vezi gaurile din strategia initiala. Ce poti face? Sa renunti sau sa iti imbunatatesti strategia. Ce alegi?

Un alt element important care te va ajuta sa nu iti pierzi motivatia este sa te implici sau sa initiezi proiecte in acord cu pasiunile tale. In cazul acesta, lipsa rezultatelor rapide nu va mai fi atat de importanta. Pana la urma, e uman sa iti pierzi motivatia uneori. Dar se intampla mult mai des daca incepi o activitate din motive gresite, care nu corespund personalitatii tale!

Acum ca stii ce se intampla in mintea ta cand iti pierzi entuziasmul, afla si Cum sa ai mai multa incredere in tine.

FOTO: Guliver

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!