Mituri despre sexualitatea feminina

Mituri despre sexualitatea feminina exista! Multe au fost, putine au ramas! Dar acestea care au ramas nu fac altceva decat sa ne opreasca din evolutie, din emancipare. Departe de mine sa tin vreo teorie feminista, insa, am gasit pe YourTango cele 6 idei preconcepute care ne trag inapoi pe noi, femeile!

Dorinta sexuala nu este o chestiune pur barbateasca. Sexualitatea este studiata de mii de ani. Este baza vietii. De ce nu am analiza si studia ceva ce sta la baza vietii si evolutiei? Din pacate insa, de multe ori, lucrurile se judeca prin prisma masculina. De mult timp am urmat un model al sexualitatii masculine. Care sunt deci aceste mituri despre sexualitatea feminina?

  • Mituri despre sexualitatea feminina – de ce mai exista? Ai fi surprinsa!

  1. Sexul exista pentru a satisface nevoile barbatului.

Placerea feminina si dorinta femeilor de a face sex sunt corelate cu satisfacerea nevoilor “masculilor”. Si la TV si in reviste – mai ales in revistele pentru femei!

  1. Femeile merita sa fie pedepsite ca sunt fiinte sexuale

Iata unul dintre cele mai vechi mituri despre sexualitatea feminina. Si unul cu efecte puternice. De multe ori sexualitatea unei femei devine o arma ce se intoarce impotriva ei. Dorinta sexuala a femeii este privita drept ceva suspect. Crezi ca e o exagerare? Uita-te la filme cu procese in care se construiesc cazuri intregi bazate pe viata personala a unei femei!

  1. Sexul exista in scop reproducator si este ceva heterosexual

E indeajuns sa spunem ca in tari civilizate si vestice inca se discuta despre negarea drepturilor femeii la medicatie contraceptiva. Parca ne intoarcem putin la “masina de facut copii”, nu? Nu-mi amintesc sa ne fi dat acordul pentru asta!

  1. Dorinta de a face sex inseamna excitare fizica

In formele de educatie sexuala se discuta despre excitare fizica. Si de multe ori ele sunt date drept sinonime, cand sunt departe de a fi unul si acelasi lucru.

  1. Sexualitatea si pastilele

In medicina occidentala, sexualitatea este patologizata. Okay, avem pastile contraceptive, avem pilula de-a doua zi, avem tratamente de a ramane insarcinate. Dar stie cineva ceva despre sexualitatea femeilor? Va amintiti ca la aparitia vibratoarelor, femeile nesatisfacute erau considerate “isterice”. Inca am ramas acolo. Altceva se mai stie?

  1. Sexul heterosexual este cel “normal”

Unul dintre aceste mituri despre sexualitatea feminina se refera la penetrarea vaginului de catre penis. Acesta este “normalul”. Restul sunt inca negate de parca nu ar aduce placere!

  • Ce e de facut cu aceste mituri despre sexualitatea feminina?

Trebuie sa vorbim! Atunci cand se vorbeste deschis despre sexualitatea noastra, devine ceva firesc. Si apoi poate fi ceva special, complex!

  • Cand conteaza aspectele emotionale si mintale in sexualitate?

Foarte tarziu s-a pus problema de “disponibiliate” sexuala. De decizia de a face sex. Unul dintre cele mai puternice mituri despre sexualitatea feminina era ca femeia trebuie sa vrea sa faca sex. Si daca dorinta exista, actul se si consuma. Dorinta urma firesc excitarii fizice. Disponibilitatea sexuala se refera la aspecte intrinseci. La sexualitate ca mod de conectare cu partenerul. La sexualitate ca apropiere emotionala. La sexualitate ca implinire a fanteziilor. La sexualitate ca ceva distractiv, de care sa te bucuri! Disponibilitatea inseamna si sa nu vrei sa faci sex.

Deci, da, conteaza aspectele emotionale si mintale in sexualitate! Si iata inca unul dintre acele mituri despre sexualitatea feminina naruindu-se! Conteaza daca te simti nervoasa pe partenerul tau! Spune-mi sincer, atunci cand el te-a enervat, ti-a mai venit cheful de sex?

Intimitatea emotionala conteaza la fel de mult in actul sexual ca si excitatia fizica. De multe ori cand o femeie se simte neglijata sau simte ca preia fraiele casei sau ale relatiei, nu va fi dispusa sa ofere placere sexuala partenerului.

  • Toti avem de pierdut daca sexul nu este “educat”

Sexul este ceva de care sa ne bucuram. Ceva ce se educa. Unul dintre miturile despre sexualitatea feminina este ca sexul nu e inteles. Multe femei devin frustrate daca nu au orgasm sau daca nu este intens. Se intampla asta pentru ca le lipseste dorinta? De multe ori nici femeile nu-si inteleg corpurile, ce vor, ce isi doresc, ce le face sa aiba orgasm si cum sa ceara placere sexuala de la parteneri.

Si de multe ori, daca o femeie nu simte “dorinta sexuala spontana” se va considera “defecta”. Ba va ajunge sa evite actul sexual. Si daca mai da si parteneri care nu sunt preocupati de sporirea intimitatii si a sexualitatii, atunci lucruri stagneaza sau mai rau.

Unul dintre cele mai importante mituri despre sexualitatea feminina este ca femeia isi doreste penetrare vaginala si de acolo trebuie – da, TREBUIE – sa vina si orgasmul si dorinta sexuala. Hmm, hai sa ne mai gandim, fetelor! Si sa le mai spunem si lor!

Citeste si: Ce este feminismul si cum sa i-l explici iubitului tau

Foto: iStock