Modalitati de a indeparta persoanele toxice

Modalitati de a indeparta persoanele toxice exista! Insa de multe ori, fiind persoane dragi, apropiate, invatam sa “traim” cu ele. De aici la a atrage astfel de persoane mereu in viata e doar un pas! Ii cunosti. Ai fost in jurul lor. Ai interactionat cu ei. Genul de oameni care nu vorbesc. Care dicteaza. Genul de oameni care nu poarta cinversatii, ci pun intrebari. Oameni infioratori. De care te temi. Oameni agitati, care se hranesc cu energia celor din jur. Oameni care alunga buna-dispozitie cand intra intr-o camera.

Desi sa stai de vorba cu astfel de oameni “otravitori” timp de 30 de secunde e ca si cum ai merge pe munte 10 kilometri, in pantofi cu tocuri, ii poti neutraliza! Ii poti tine departe de tine. Modalitati de a indeparta persoanele toxice exista! Trebuie mai intai sa te prinzi ce fel de personalitate au, cu ce “vampir” ai de-a face. Si-apoi, urmeaza acesti pasi si protejeaza-te de negativism:

  1. Omul “infuzat” cu otrava

Oamenii de acest gen si-au petrecut anii in care erau in formare in medii toxice. Acasa, la scoala, in cartier interactiunile sociale erau de cele mai multe ori litigioase si aspre. Atunci cand se vorbea, se tipa, se urla si orice conversatie era dictata de volum. Rabdarea nu avea speranta mare de viata. Politetea era practic inexistenta. Comunicarea de acest gen – revoltata, aspra, discutabila – devine obisnuinta pentru omul toxicizat de catre altii. Practic singurele forme de dialog sunt tipetele si enervarile, ridicarile de ton. Ei nu realizeaza ca au o problema.

  • Cum ii recunosti: Vorbesc tare in public. “Intra” peste conversatii si intrerup dialogul. Vorbesc fara maniere. Comenteaza pe langa subiect. Injura gratuit sau vorbesc urat.

Exista modalitati de a indeparta persoanele toxice de acest gen! Pentru a scoate otrava dintr-un astfel de om e necesar sa te comporti ca un mentor de neinduplecat! Ei nu au concept de “voce de interior” si ton ridicat. Trebuie invatati! Ei nu au tact si diplomatie. Demonstreaza-le ca ai intentii bune, nu “certa”, pentru ca ei sunt numai buni de remodelat si isi doresc sa fie mai buni.

Informeaza-i cu talc! Apeleaza la metafore si analogii daca e necesar. De exemplu, daca cineva vorbeste tare si refuza sa reduca volumul, pentru ca”ei nu cred ca asta e vreo problema”, incearca o comparatie: «Inteleg, dar sa te intreb ceva. Te deranjeaza cand cineva iti da fum in fata? A vorbi tare cand sunt oameni langa tine are acelasi efect.»

  1. Complicele la toxicitate

Acesti oameni cunosc standardele de comportament. Ei stiu ca a-ti bate joc sau a intimida sunt lucruri rele, dar participa in astfel de actiuni pentru binele lor. Acest gen de om face ce e nevoie sa supravietuiasca (ba uneori are si succes) si prea putin reflecteaza la insensibilitatea lor sau si-o cenzureaza.

  • Cum ii recunosti: barfesc, sunt oportunisti care cauta un anumit statut, sunt oameni ipocriti cu standarde duble, exclud indivizi.

Exista modalitati de a indeparta persoanele toxice de acest gen, desi va fi putin mai greu. Trebuie sa demonstrezi tarie de caracter. Oamenii de acest gen au o busola morala, dar o tin ascunsa si merg dupa multime. Fii tu busola lor. Redirectioneaza-i! Spune-le ca intretin comportamente toxice si ca se comporta urat! Spune-le ca astfel ei pierd respectul tau si orice fel de relationare cu tine si vor castiga exact ceea ce ofera.

Da-le o clipa de ragaz si spune-le «Poti fi cineva care calca peste oameni sau poti fi cineva care ajuta oamenii. Daca alegi prima varianta, eu plec de langa tine. Daca o alegi pe a doua, te voi sustine!»

  1. Toxicii

Oamenii de acest gen ar trebui sa aiba semnale luminoase si sirene in frunte, sa-i recunoscuti si sa tr indepartezi. Ei sunt in razboi cu toata lumea, pentru ca asa vor sa fie. Ei cred cu inversunare ca e mai bine sa li se stie de frica, si nu de iubire. A-i jigni pe cei din jur e ca a respira pentru ei. Asa simt ei ca traiesc. Nimeni nu se simte bine in jurul oamenilor toxici. Si toata lumea vrea sa-i evite. Citeste mai jos ce modalitati de a indeparta persoanele toxice ai in arsenal!

Acest gen de oameni au o “logica” a lor. Imbatabila, desigur. Ei nu se supun sensibilitatii sau bunatatii.

  • Cum ii recunosti: fac orice ca sa-si atinga scopurile, au un aer de superioritate, judeca pe oricine, sunt abuzivi verbal, emotional si fizic uneori, ii fac pe ceilalti sa se simta prost si prosti, isi asuma lucruri pe care nu le-au facut, pot fura ideile altora la job si pot sa nu comunice toata informatia, pentru a sabota.

Ce modalitati de a indeparta persoanele toxice ai la dispozitie? “Fara aer nu exista!”. Invata sa-i neutralizezi. Nu le oferi niciun fel de combustibil. Ei se hranesc cu reactiile tale. Au nevoie de reactiile tale pentru a-si sustine arderea. Refuza sa le raspunzi. Refuza sa le faci pe plac. Daca poti, izoleaza-i pana cand invata sa se comporte. De fiecare data, spune-le fara alte artificii, plat, asa incat sa nu le intretii “focul” ca ti se pare un comportament neadecvat. Nu lasa oamenii toxici sa iti “fure” din stima de sine. Din cheful de viata. Din parera ta buna despre tine.Acum stii modalitati de a indeparta persoanele toxice! Foloseste-le pentru binele tau!

Citeste si: Ghid complet: cum sa fii o femeie puternica si independenta

Foti: iStock