familie unita

Sunt singura dintre cele patru fete care ii mosteneste culoarea ochilor si, din pacate!, incapatanarea. Lista e mai lunga de atat, dar mereu imi place sa o tachinez ca ne-a dat atat de mult noua si si-a oprit atat de putin pentru ea. Caci asa e mama, si-ar da tot avutul ca sa isi vada copiii fericiti si ca sa aiba o familie unita. Ca orice mama, de altfel! Azi, de 8 Martie, e mai mult despre ea si (mult) mai putin despre mine, caci e printre putinele dati cand vorbele sunt prea putine pentru a reda ceea ce simt pentru cea care mi-a dat viata.

Am crescut intr-o familie unita si, trebuie sa recunosc, nu a fost usor sa pastram relatiile, mai ales ca suntem impartiti in toata lumea. Mama e ca o centrala telefonica, toate o cautam sa ii spunem bucuriile si necazurile, sa ii cerem sfaturi, sa ne dea retetele ei culinare, dar si de viata. Imi doresc ca si copiii mei sa creasca intr-o familie cum am avut eu, cu bune si cu rele, asa ca am intrebat un psiholog cum se mai poate, in zilele noastre, sa avem o familie unita si fericita, dar si care sunt greselile care ne tin departe unii de altii.

Parintii sunt cele mai importante modele

Dorina Stamate, psihoterapeut in cadrul Clinicii Oana Nicolau, spune ca familia este locul in care ne simtim protejati, in siguranta, in care putem gasi raspunsuri si rezolvari la problemele care ne framanta. Cu totii ne proiectam imaginea familiei unite, dar este nevoie sa intelegem ca unitatea familiei este supusa la provocari de tot felul.

Instabilitatea financiara este una dintre aceste provocari. Partenerii de cuplu sunt din ce in ce mai ocupati cu alte probleme, timpul petrecut impreuna a devenit mai scurt, astfel ne putem simti mai singuri (singuratatea in doi) si de aici vine o alta provocare: infidelitatea. Fuga de responsabilitate tradusa prin delasare, dese schimbari de dispozitie si victimizare, alaturi de neputinta de a recunoaste atunci cand facem greseli in cuplu – toate acestea subrezesc unitatea familiei.

Obiceiuri care mentin o familie unita

„Masa in familie este importanta prin faptul ca petrecem timp impreuna, evident nu fiecare stand cu ochii in telefon, ci participand la discutii. Mesele sunt modalitatea de a ne aduce unul langa celalalt si contribuie la imbunatatirea comunicarii, avand un sentiment de siguranta si unitate. Mi se pare ca este din ce in ce mai greu sa facem asta, fiind prinsi intre termene si sarcini profesionale, intre dorinta de realizare pe plan profesional si nevoia de statut, intre participarea copiilor la multiple activitati extrascolare si responsabilitatile zilnice. Evident ca ar fi bine sa ne straduim ca acest lucru sa se intample macar in weekend, atunci cand toti membri familiei pot contribui la asta. Este important sa incurajam copiii sa participe la prepararea mesei, conform putintelor lor, la aranjatul mesei, astfel incat activitatile sa devina placute, relaxante, nu istovitoare, si nu doar unul dintre parteneri sa se ocupe de asta.

Timpul pare sa se contracte, prioritatile sa se schimbe, dar este important sa stim ca nu avem nevoie neaparat de mult timp, ci de regularitate si consecventa pentru a mentine o familie unita. Copiii au nevoie sa se simta ascultati si intelesi. Este important ca noi, parintii, sa ii sustinem si sa le aratam ca ne pasa de ei, prin dorinta de a afla cum se simt. Ar fi bine sa existe in rutina zilnica un timp care aduce impreuna parintele si copilul si ii conectaza unul la celalalt. Acest lucru poate fi facut undeva, seara, cand putem sa ne desprindem fiecare de indatoririle zilnice si sa ii comunicam copilului ca suntem acolo doar pentru el, doar sa auzim si sa simtim. Sunt suficiente si 5 minute in care sa ne deschidem urechile si inima si sa dam sansa copilului sa se poata detensiona si sa poata impartasi din experientele de peste zi. In acel moment, copilul simte ca este acceptat asa cum este, ca este iubit si inteles si in acest fel isi construieste increderea in el prin exprimarea emotiilor si trairilor“, spune specialistul.

Cand tehnologia ajuta si nu incurca…

„In familia contemporana, s-au schimbat rolurile si responsabilitatile partenerilor, in familiile moderne ambii parteneri au job-uri, contribuie la venitul familiei, la cresterea si educarea copiilor. In familiile moderne exista o mai mare libertate de exprimare, parerile fiecaruia fiind importante. Multe familii decid sa externalizeze sarcinile legate de curatenie, spalat, calcat, gatit, pentru a petrece mai mult timp impreuna. Parintii sunt mult mai deschisi sa invete despre parenting, adolescentii sunt incurajati sa ia decizii si sa-si alega singuri carierea, partenerii de cuplu sunt mult mai deschisi sa apeleze la consiliere psihologica atunci cand se confrunta cu neintelegeri. Depinde de noi ce facem pentru ca tehnologia sa lucreze in favoarea noastra, atat ca persoane individuale, cat si in relatiile de familie.

Ar fi bine sa ne folosim de beneficiile aduse de progresul tehnologic si am vazut multe familii in care exista grupuri pe retelele sociale, pentru a impartasi informatii, a transmite sentimente. In felul acesta, stim unii de altii si nu pierdem sentimentul de apartetenta. Este evident ca atunci cand suntem impreuna ar fi bine sa ne conectam si sa nu mai mentinem contactul doar prin tehnologie. Privitul in ochi, atingerea tandra sau incurajatoare nu va putea fi inlocuita niciodata de nimic.

Crearea de traditii si ritualuri ajuta la stabilirea si mentinerea legaturilor trainice in familie. Ele construiesc identitatea familiei si ofera stabilitate emotionala. Increderea in familie inseamna credinta ca orice membru al familiei va livra si va primi in mod neconditionat sprijin de nadejde. Copiii au nevoie de ritm, ritual, consecventa si predictibilitate pentru a construi aceasta incredere.

Ritualurile si traditiile ne dau sentimentul de apartenenta si siguranta. Dintre acestea, putem aminti:
– ritualul legat de somn
– mesele luate in familie
– modul in care ne petrecem sarbatorile si vacantele
– existenta unui „limbaj“ al familiei
– o seara petrecuta special (o seara de film pe saptamana sau o seara in care mergem sa exploram orasul)
– un salut special
– o modalitate de a reactiona la un stimul negativ
– o combinatie de mancaruri
– imbratisarea de bun venit acasa“, explica Dorina Stamate.

Daca ti-a placut acest text cu obiceiuri care mentin familia unita, te poate interesa si: Infidelitatea femeii in casatorie: prietenul de familie e prea apropiat?

Foto: Guliver