Cele mai multe probleme in cuplu au rezolvare

Oricine a iubit macar o data, stie ce inseamna sa ai probleme in cuplu. Acestea apar inevitabil si dispar cu prima discutie adevarata despre nevoile ambilor parteneri. Comunicarea este cheia fericirii unui cuplu. Modul cum comunici este si el foarte important pentru relatie. Iata cinci metode prin care poti aplana orice conflict!

E dureros sa-ti vezi prietenii ca se cearta crunt si, totusi, merg mai departe. Ai momente cand te intrebi de ce continua relatia, de ce nu se despart, daca sufera cand sunt impreuna si se lovesc constant de aceleasi probleme in cuplu? Te-ai gandit vreodata ca acele cupluri certarete se iubesc mai mult decat cele care pretind ca nu se cearta niciodata? Serios, chiar sunt intru totul de acord? De fapt, intrebarea e: partenerii care nu discuta in contradictoriu, discuta macar asa, de dragul conversatiei?

Pentru ca intr-o relatie este nevoie de conflicte, de pareri diferite, de compromisuri. Toate acestea sunt sanatose si pot ajuta relatia sa evolueze. Din pacate, de la conflicte se ajunge la cuvinte dureroase si jinitoare si e mai greu sa repari, fara urma.

Specialistii in psihologie spun ca daca lupti corect, esti la fel de apreciat ca atunci cand iubesti sincer.

Mai jos am detaliat putin cateva reguli sanatoase pentru o disputa usoara in relatie, care sa se incheie cu strans de maini si felicitari.

Nu spune ce-ti vine la gura

Ii poti oferi argumente, contraargumente, dar nu apela la masura cuvintelor urate. Nu subestima puterea cuvintelor. Pozitive sau negative, odata ce le-ai lansat, ele nu mai pot fi retrase, mesajul a fost receptionat. Or, daca ajungi sa i te adresezi partenerului in tot felul de apelative care nu-ti fac nici tie cinste, mai aveti foarte putin de “citit” si ajungeti la ultimul capitol din cartea relatiei tale.

Fa o scurta pauza

E normal sa te aprinzi rapid in timpul unei dispute. Cand simti ca partenerul nu te mai asculta 100%, decat sa continui conversatia la nesfarsit spunand acelasi lucru in zeci de interpretari, mai bine ia o pauza si reflecteaza la ce ai de spus mai departe. Cand esti tensionata, logica te poate parasi cand ai mai mare nevoie de ea si poti spune lucruri grele, pe care sa le regreti mai apoi.

Probleme in cuplu – comunicarea e solutia

Cuplurile fericite care stiu sa tina sub control certurile au ceva in comun: ambii partenerii comunica si isi marturisesc unul altuia problemele cu care se confrunta. In loc sa isi ascunda grijile sub pres, ei le scot la iveala si incearca impreuna sa gasesca rezolvari.

Ramai in prezent

Este foarte important ca atunci cand aveti o disputa sa te legi strict de evenimentele care au loc in prezent si nu de cele care s-au intamplat in trecut. Nu face bine nici relatiei, nici tie. Vei inrautati lucrurile spunandu-i, sa zicem: “Nu faci nimic cum trebuie din ce te rog sa faci. Exact ca atunci cand nu ai luat-o pe sora mea de la aeroport”. Lasa in trecut ce e al trecutului.

Invata din certuri

O disputa din care partenerii nu au de invatat nicio lectie la final nu este una constructiva. Daca ai inteles care a fost cauza disputei si stii cum sa repari defectiunile in relatie, misiunea discutiei in contradictoriu este una indeplinita.

Crezi ca exista relatie fara certuri? 3 sfaturi de la cupluri cu vechime

Foto: Guliver