Semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul

De-a lungul istoriei, si chiar in ziua de azi, rasismul continua si, desi n-ai crede si tu ai putea avea semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul.

Rasism este un cuvant dur. Un cuvant ce starneste multe sentimente. Si resentimente. Precum si actiunile ce definesc o persoana rasista. Dar ce este rasismul?

Daca citesti definitia, afli ca rasismul este discriminarea si prejudecata fata de o persoana, in functie de rasa si etnie.

Dar cum stii daca ai semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul? Esti rasista cand iti alegi un partener? Cand te duci la o intalnire? Cand iti alegi partenerul de sex? Influenteaza rasismul pe cine iubim? De cine ne simtim atrase? Pe cine angajam?

Pentru a afla daca ai semne ca esti rasista vom analiza tipurile de rasism care ne afecteaza pe toti. YourTango spune ca exista:

  1. Rasismul explicit

Reactia negativa a oamenilor fata de o grupare etnica sau rasa este definita drept rasism explicit sau constient. Semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul pot fi afirmatii de genul “Eu ies in oras numai cu romani”. Ca-ti place sau nu, daca ti-a placut un tip, dar cand ai aflat ca este de alta etnie, ai refuzat sa iesiti la film, ai semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul. Daca iti alegi partenerii amorosi pe astfel de criterii – rasa, religie, etnie – dai dovada de idei preconcepute si rasism.

  1. Rasismul inconstient

Este o forma mai subtila de rasism. Ce inseamna asta? Cum se traduce asta la noi? Exista semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul, fie ele si inconstiente?

Daca ai aplicat o gandire de tipul “Rromii sunt asa si pe dincolo” da, inseamna ca rasismul exista, intr-o forma subtila, dar exista. Mai exact? Sa presupunem ca esti in autobuz si constati ca ti s-a furat portofelul. Daca presupui din start ca hotul ar fi barbatul cu pielea mai inchisa la culoare si nu tipul cel blond de langa tine, atunci ai o gandire rasista, bazata pe idei preconcepute.

O astfel de gandire poate fi aplicata si atunci cand iti alegi partenerul. Deci gandeste-te daca acesta este unul dintre semnele ca esti rasista cand iti alegi iubitul. Si gandeste-te ca astfel de gandiri intaresc ideea de rasism!

  1. Rasismul institutional

Altfel spus rasismul exprimat social sau polilitc. El se “simte” la legiferarea privind venitul, justitita penala, angajarea, asigurarea medicala, educatia aplicate distinct in functie de rasa sau etnie.

Atunci cand o clasa sociala sau o grupare etnica este discriminata pe baza apartenentei la respectiva etnie sau rasa, se numeste rasism institutional. Desigur, astfel de forme de rasism sunt foarte accentuate in corporatiile si in clasa politica americana, dar pot fi adaptate si pe plaiurile noastre. De cate ori nu ai auzit “Rromii nu vor la scoala!”? Nu de putin ori, cu siguranta! Si tot de atat de multe ori se intampla, de fapt, ca scolarii rromi sa nu fie primiti in anumite scoli sau clase.

Ce importanta au acestea in a descoperi semnele ca esti rasista cand iti alegi iubitul?

A cunoaste rasismul este a constientiza felul in care ai fost crescuta in familia ta. Cum ai socializat cu vecinii sau cum te-ai integrat intr-o comunitate.

Nu vrei sa stii daca firma in care lucrezi discrimneaza astfel? Fii sincera, nu vrei sa constientizezi daca ai semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul sau grupul de oameni cu care interactionezi?

Desi aparent avem cu totii aceleasi drepturi, suntem afectati de rasism si idei preconcepute chiar si atunci cand ne alegem partenerul de cuplu.

Pentru ca rasa are distinctii fizice (culoarea parului, pielea, tipologia corporala) pe care le vedem din prima, rasa devine prima bariera de idei preconcepute.

Suntem, cu siguranta, rezultatul experientelor noastre de viata. Si, de cele mai multe ori, nu mergem mai departe de “gradina” in care am crescut. Este o zona de confort, uneori. O zona in care avem aceleasi valori si preferinte culturale.

Deci ai semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul?

Te-ai gandit cu cine vrei sa iesi in oras, cu cine esti prietena, cu cine vrei sa ai o familie? Intreaba-te sincer daca acestea sunt preferintele tale sau sunt “mosteniri” familiale? Sau dobandite din societate?

Exista semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul sau pur si simplu, alegi in functie de preferintele culturale? In functie de alte valori? Conteaza banii, educatia, felul in care arata, faptul ca te atrage sexual?

Atunci cand raspunzi la aceste intrebari, “lista” ta de preferinte bifeaza simtul umorului, logica, ratiunea, educatia? Sau atributele fizice: sa fie inalt, blond, cu pistrui, cu pielea creola, sa fie atletic, etc.?

Te-ai gandit vreodata daca acestea sunt semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul?

Ai facut vreodata legatura intre preferinta ta pentru tipi inalti si blonzi si posibilitatea ca ai putea avea mici semne ca esti rasista cand iti alegi iubitul? Ai avut vreodata idei preconcepute legate de anumite tipologii, rase, religii? Gandesti in stereotipii?

Pana si media incearca sa ne “programeze” in anumite sabloane? Spune sincer, ai vazut vreo reclama cu personaje de alta etnie sau rasa sau toti sunt “oameni ca si tine”?

De ce ne lasam astfel manipulati? Puterea de a determina ce gandesti, ce simti, ce comportament ai este la tine. Uita-te mai departe de zona ta de confort! Incearca sa-ti deschizi mintea. Analizeaza-ti valorile si actiunile. Vezi mai exact ce te atrage la un barbat si daca semnele ca esti rasista cand iti alegi iubitul sunt prezente. Vezi oamenii prin filtrul valorilor lor, prin calitatile lor, prin ceea ce spun si ceea ce fac. Nu cum arata! Vezi mai departe de prima privire!

Susie Lee spune “Am fost invatati, conditionati, programati sa judecam oamenii dupa felul in care arata. E timpul sa avem o conexiune de la om la om cu individul din fata noastra. E timpul sa includem oamenii in viata noastra, nu sa ii excludem pe baza unei stereotipii!”

Citeste si ”Cum iti stau blocajele emotionale in calea dragostei adevarate”

Foto: iStock