sexul in cuplu

Sexul in cuplu se schimba ca si relatia insasi dintre cei doi partneri. De la pasiunea de la inceput, la intimitatea autentica dintre doi iubiti, in timp, viata sexuala a unui cuplu pe termen lung se metamorfozeaza. Descopera adevarul despre cum se schimba sexul in cuplu.

Acum cativa ani, un sexolog australian – Bettina Arndt – a scris ca femeile care simt o dorinta scazuta de sex ar trebui sa o faca si gata, fara sa mai bata moneda pe preludiu. Ce a vrut sa spuna era ca, desi femeile au libido scazut, sexul poate incuraja sentimentele de dorinta si excitatia. Un fel de “pofta vine mancand”.

Desi a fost o declaratie controversata la acel timp, noile studii arata ca, desi nu simt ca au chef sa faca sex neaparat, atat femeile, cat si barbatii care isi doresc sa le faca pe plac partenerilor ajung la un grad de satisfactie sexuala mai mare!

Exista multe mituri legate de relatia sanatoasa, mai ales cand vine vorba despre sexul in cuplu pe termen lung. Specialistii de la Mind Body Green iti spun fara ocolisuri tot ce trebuie sa stii.

Sexul in cuplu pe termen lung – adevar sau provocare?

  1. Si barbatii au libido scazut, contrar stereotipurilor culturale care sugereaza ca barbatii sunt mereu dispusi, iar femeile nu

Ca si femeile, barbatii au momente de libido scazut. Stresul, oboseala fizica, problemele emotionale, toate contribuie la apetitul sexual scazut atat la femei, cat si la barbati.

  1. Sexul in cuplu te poate surprinde si poate fi mai bun decat ai anticipat

Chiar si atunci cand unul dintre parteneri nu are chef neaparat sa faca sex (atentie, nu vorbim de agresari sexuale aici), daca va avea relatii intime cu partenerul doritor, poate sa se simta bine.

Uneori este nevoie de preludiu pentru ca sexul in cuplu sa fie mai bun. Si chiar daca libidoul este scazut, partenerul se poate bucura de inimitate si de conexiune cu iubitul sau iubita.

  1. Compromisul este sanatos si usor de atins daca exista respect intre parteneri

Subiectul este delicat, fara doar si poate, mai ales ca de multe ori dorinta scazuta de sex este confundata cu lipsa ei. Altfel spus, atunci cand un partener refuza vehement sa faca sex, nu exista loc de compromis.

Insa, lucrurile nu stau mereu in asa in cuplu, si nu sunt in alb sau negru. Exista tonuri de mijloc, cand unul dintre parteneri parca ar avea chef, dar parca n-are chef.

Studiile legate de libido se refera la cupluri cu relatii sanatoase, bazate pe respect. In aceste studii, partenerul care nu are apetit sexual crescut, poate face compromisul de a raspunde nevoilor celuilalt.

  1. Apetitul sexual scazut poate arata probleme profunde ale relatiei de cuplu

De multe ori, relatiile au probleme mai mari decat un libido scazut. Iar un apetit scazut, ce influenteaza sexul in cuplu, in timp poate releva de fapt alte probleme ale partenerilor. Este important de analizat dinamica in cuplu, pentru a determina care este problema.

  1. Sexul in cuplu nu trebuie sa fie spontan ca sa fie incitant

Cuplurile sanatoase care sunt dispuse sa prioritizeze viata sexuala implinita sunt mai apropiate, mai intime.

Este bine intiparit faptul ca sexul in cuplu trebuie sa fie spontan, altfel ii lipseste farmecul. Studiile releva ca sexul poate fi un facilitator al inimitatii dintre doi oameni, desi unul dintre ei are libidoul scazut.

A face un plan sau a lua decizia de a face sex regulat nu elimina deloc nivelul de excitare. Ci indica o relatie dintre doi oameni care se respecta si respecta nevoile si dorintele celuilalt.

  1. Sexul este mai intens cand elimini dinamica nesanatoasa

Din pacate, cei care sunt implicati in relatii cu parteneri fara libido devin focusati pe faptul ca sunt respinsi. Vor asocia mereu dinamica de cuplu cu experientele trecute si vor crede ca apetitul sexual al partenerului este un afront personal.

Asta duce la dinamici nesanatoase, la ranchiuna, la parteneri ce tin “scorul” respingerilor avansurilor sexuale. A folosi viata sexuala drept modalitate de a-ti minimiza sau acuza partenerul nu va duce decat la despartiri sau conflicte.

  1. Sexul in cuplu poate fi imbunatatit in timp, nu trebuie sa scada calitatea lui!

Relatiile pe termen lung nu trebuie sa ajunga la declin sexual. Desi sexul in cuplu devine mai putin pasional in timp, nu inseamna ca satisfactia sexuala trebuie sa aiba de suferit.

Perceptia sociala este ca dorinta sexuala scade in timp si asa nu face altceva decat sa impamanteneasca aceasta idee si mai mult. Cel mai bine, spun specialistii, este sa nu mai presupunem ca este normal sa ajungem la o viata sexuala nesatisfacatoare.

  1. Sexul monogam nu trebuie sa fie plictisitor

Multe relatii pe termen lung, mai ales acelea dintre parteneri maturi, cu experienta de viata, au o viata sexuala buna si excitanta. De multe ori, pe masura ce cuplurile trec peste timp, se ajunge la mai multa explorare sau experimentare la capitolul sex.

Spre deosebire de alte nevoi pe care oamenii le au, sexul este rezervat partenerului de viata. Asa ca, a cultiva o relatie de respect inclusiv in erotism nu poate duce decat la satisfactie. Sexul in cuplu poate crea o conexiune mai profunda intre partneri.

Citeste si: 21 de intrebari despre sex si raspunsurile necesare oricarei femei

Foto: Guliver