Stresul in cuplu: solutii eficiente

O cercetare stiintifica ale carei concluzii sunt greu de ignorat a scos la iveala ca stresul in cuplu poate fi foarte periculos pentru partenerul mai sensibil din relatie. Expertii danezi au descoperit ca “veriga slaba” este de doua ori mai expusa riscului deces. Nu e de gluma cu grijile!

Oamenii de stiinta au facut studii timp de unsprezece ani, la care au participat peste noua mii optsute de persoane implicate in relatii, cu varste variate, intre treizeci si cincizeci de ani. Te intrebi ce subiect i-a determinat sa faca experimente si analize mai mult de un deceniu?

Raspunsul este simplu: stresul in cuplu. Grijile si conflictele intr-o relatie pot fi daunatoare pentru ambii parteneri, insa intotdeauna pe unul dintre ei il va afecta mai tare. De doua ori mai expus decesului este partenerul care se streseaza mai mult cand vine vorba despre problemele intr-o relatie.

Pe scurt, stiinta a demonstrat inca o data ca stresul ne omoara. Din fericire, autorii studiului au facut publice si metodele prin care il poti combate. Sunt mai usor de pus in practica decat te asteptai. Citeste mai jos!

Asculta-l

Suna banal, dar sa asculti poate fi cel mai inteligent lucru pe care il poti face pentru ca relatia ta sa mearga. “Ne dorim ca partenerul de viata sa ne asculte si sa ne inteleaga cand ii vorbim”, spune omul de stiinta Judy Ford, potrivit site-ului www.bustle.com.

Ai grija ca discutiile voastre sa fie in echilibru si asigura-te ca il asculti si tu pe el, cand iti spune ceva. Cu atat mai mult cand are nevoie si de sfaturi.

Incurajati-va

Tu cum te simti cand partenerul iti arata ca are incredere in tine? E un sentiment incurajator, nu-i asa? Ei bine, si el are nevoie de sustinere din partea ta, mai ales cand trece prin momente dificile.

Incurajarea reciproca este esentiala pentru relatie si, de ce sa nu recunoastem, este un instrument antistres foarte puternic. Foloseste-l cat mai des posibil!

Dezarmezi stresul in cuplu stabilind limite sanatoase

O perioada, te poti simti excelent sa stii ca depinzi de partenerul de viata, dar pe termen lung acest obicei dauneaza atat relatiei, cat si stimei de sine.

O incredere scazuta in fortele proprii creaza un mediu proprice aparitiei stresului. Ca sa previi situatiile tensionate in cuplu, stabileste bariere sanatose si respecta nevoia de intimitate a partenerului.

Incurajeaza-l sa-si descopere hobby-urile sau sa incerce unele noi si petreceti un timp singuri, cu prietenii sau facand lucruri independente de relatie. Asa va incarcati bateriile si veti fi mai relaxati.

Nu mai da vina pe celalalt

Reprosurile si atribuirea vinei pe celalalt nu fac casa buna cu o relatie sanatoasa, pe termen lung. Cand gresesti, asuma-ti vina si nu cauta sa arunci greseala pe spatele partenerului.

In timp, acesta se va simti inferior, fustrat si stresul lui se va rasfrange asupra relatiei, deci si asupra ta.

De asemenea, evita sa-i reprosezi ca nu face lucrurile bine, cand de fapt nu le face ca tine, pentru ca, in caz ca nu iti dai seama, nu faci decat sa-l indepartezi de tine.

Nu mai face presupuneri in zadar

De obicei, facem presupuneri negative cand simtim ca nu stapanim situatia, cand lucrurile ne scapa de sub control. In acest caz, ideal este sa incercam sa gasim solutii.

De exemplu, partenerul si-a pierdut locul de munca, iar tu ii sari in ajutor cu un fel de viitor, unul foarte sumbru: n-o sa mai aveti bani de sarbatori, nici de mancare, o sa strangeti cureaua, e clar. Ei bine, aceste ganduri nu ajuta pe nimeni, mai ales sa fii in situatia lui.

Poti sta de vorba cu el si impreuna cautati solutii avantajoase pentru amandoi. Puneti-va la contributie creativitatea si incurajeaza-l sa incerce activitati noi. Sa se reinventeze.

Intr-o relatie, cea mai provocatoare sarcina pe care o ai este sa-l ajuti pe celalalt sa se ridice cand cade si sa-l ajuti sa evolueze. Sarcina de “lucru” este valabila pentru ambii parteneri.

Nu incerca sa-l schimbi

Acest “hobby” nesanatos poate sa aduca sfarsitul unei relatii intr-un timp uimitor de scurt. Suntem diferiti si trebuie sa ne acceptam asa cum suntem.

Afla si cele 10 solutii care te scapa de stres pe loc!

Foto: Guliver