sa sarbatorim Ziua Indragostitilor

O dupa amiaza in redactia Andreea Raicu: liniste, batai de tastatura, cate un chicot generat de la un articol interesant, muzica in casti. Intriga: „Fetelor, mai e la moda sa sarbatorim Ziua Indragostitilor?“. Brusc, parerile sunt impartite, linistea e doar o amintire. Concluziile? Ce se spune in redactie… ramane in redactie! 🙂 Urmarind reactia fetelor, mi-am dat seama ca e, totusi, un subiect interesant, asa ca am intrebat un specialist mai multe pe acest subiect.

Oana Nicolau, psihoterapeut in cadrul Clinicii Oana Nicolau, ne spune, din experienta ei, daca mai e la moda sa sarbatorim Ziua Indragostitilor, dar si ce are la baza aversiunea fata de Valentine’s Day.

De ce am imprumutat atat de rapid Valentine’s Day, chiar daca aveam Dragobetele? Din experienta dumneavoastra, mai e la moda sa sarbatorim Ziua Indragostitilor?

„Exista intr-adevar un obicei pe care romanii il au, acela de a copia sau de a imprumuta sarbatori de peste hotare. Una dintre aceste sarbatori este Valentine’s Day. Facem asta nu pentru ca nu suntem creativi, ci pentru ca, din pacate, noi ca popor, vorbind la modul general, nu stam foarte bine la capitolul stima de sine.

Nu avem incredere in capacitatile noastre de a inventa si preferam sa luam de-a gata ceva ce a fost deja creat. Suntem crescuti si educati sa ne uitam peste gard, la „capra vecinului“. Mai mult decat atat, regimul comunist, cu toate lipsurile lui, isi face inca simtita prezenta, cel putin in randul generatiilor de peste 35-40 de ani. Din aceste motive, tot ceea ce se intampla in afara tarii, in special in SUA, ni se pare extraordinar si vrem si noi sa sarbatorim ceva ce nu avem, indiferent daca ni se potriveste sau nu.

Exista, insa, si categoria persoanelor aflate la polul opus, asa zisii “nationalisti”. Sunt acele persoane care nu vor sa copieze traditiile altor popoare. Sunt foarte vehementi, refuza din start orice vine de peste hotare, fara sa analizeze in prealabil daca e un lucru bun sau nu. Ei sunt, in mare parte, cei care sarbatoresc Dragobetele, desi, inainte de a fi importata sarbatoarea de “Valentine’s Day”, poate nici nu auzisera de o zi anume a celebrarii iubirii in cuplu.“

De ce exista, totusi, aceasta nevoie de a avea zile speciale in care sa celebram iubirea?

„In fond, Valentine’s Day sau Dragobetele, noi alegem cum se numeste, e o sarbatoare, ca multe altele din timpul anului. Poate fi o zi frumoasa pentru un cuplu, un timp alocat celuilalt si relatiei. Cum sa sarbatorim Ziua Indragostitilor? Pot fi momente placute petrecute impreuna, cadouri si vorbe frumoase catre partener. Intr-adevar, nu avem nevoie de o zi speciala pentru a face asta, ci ar trebui sa alocam timp si resurse pentru a “hrani” constant relatia cu astfel de dovezi de iubire.

Ceea ce conteza cu adevarat intr-o relatie de cuplu, in fiecare zi, nu doar in zilele de Sarbatoare dedicate Indragostitilor, este sa ii arati partenerului tau ca esti acolo in acea relatie, ca traiesti alaturi de el momente frumoase, ca iti manifesti afectiunea in modurile in care stii ca celalalt isi doreste. Recomandarea mea pentru cupluri este sa sarbatoreasca iubirea, fie pe modelul american, fie pe modelul romanesc, dar sa nu se limiteze la o singura zi pe an, ci sa isi creeze cat mai multe astfel de zile, in care sa se bucure si sa celebreze iubirea dintre ei.“

Dincolo de inimioare, de flori si cadouri, ce ar trebui sa conteze cu adevarat?

„In ceea ce priveste dovezile de afectiune in cuplu, din ceea ce am observat la cuplurile care au facut terapie in cabinetul meu, pe primul loc se afla cadourile. Motivul nu are nicio legatura cu a-i arata celuilalt iubirea, ci mai degraba cu o oarecare comoditate.

Un cadou oferit din cand in cand “te scapa” de alte lucruri pe care ai putea sa le faci si care ar presupune pentru unii eforturi, cum ar fi: petrecerea timpului liber impreuna cu partenerul, vacante in doi, complimente sau vorbe frumoase adresate celuilalt, preluarea anumitor sarcini si altele… Asadar, putem incadra cadourile la dovezi de iubire, insa nu pentru toate persoanele. Cadourile trebuie alternate si cu celelalte modalitati de exprimare a iubirii pentru ca altfel isi pierd, in timp, scopul.“

De ce exista aversiune fata de Valentine’s Day? Ce are la baza o astfel de atitudine?

„Pentru cei care au suferit o deceptie in dragoste si inca nu s-au vindecat, Ziua Indragostitilor poate fi o zi grea, la fel ca alte Sarbatori pe care unii oameni le petrec singuri, fara o persoana iubita alaturi. Nu consider ca acest lucru ar putea genera o aversiune fata de aceasta zi, ci mai degraba o stare de tristete, poate dezamagire sau alte emotii legate de pierderea suferita in dragoste. Starile de acest gen pot duce la depresie. Am avut cazuri de persoane in cabinet care au venit sa faca terapie din cauza ca se simteau singure si aveau nevoie de acel echilibru emotional care sa le readuca din nou bucurie. Cu ajutorul terapiei, aceste persoane au reusit sa treaca peste trauma unei despartiri si si-au invins sentimentul profund de singuratate care le impiedicau sa zambeasca si sa se bucure din nou de viata.“

Acum, ca ai aflat daca mai e la moda sa sarbatorim Ziua Indragostitilor, citeste si: Esti singura de Ziua Indragostitilor? Descopera cum sa iti faci seara fenomenala.

Foto: Guliver