Nancy Reagan

Nancy Reagan, sotie devotata si prietena de nadejde a fostului presedinte Ronald Reagan, cel mai mare gradian a mostenirii acestuia, a incetat din viata duminica, la varsta de 94 de ani.

Nancy Reagan, actrita care a devenit cea mai puternica femeie din lume, si-a pus amprenta asupra stilului de la Casa Alba si nu doar atat. S-a vorbit intotdeauna despre sotia lui Ronald Reagan ca despre cea mai influenta persoana din viata acestuia.

Cand l-a intalnit prima data pe Ronnie (asa l-a alintat ea, mai tarziu, pe Ronald Reagan), era in 1949, iar Nancy Davis doar ce semnase un contract cu MGM. Ronald era, la ransul lui, actor, iar tanara colega i-a cerut un singur lucru: sa-i apere onoarea dupa ce, dintr-o eroare, numele ei a aparut pe lista actorilor de la Hollywood simpatizanti ai comunismului. Atunci a fost si prima lor intalnire, insa au trecut ani pana ce Regan, proaspat divortat de actrita Jane Wyman, a fost in stare sa isi asume din nou rolul de sot. S-au casatorit in 1952.

Cei care au analizat, de-a lungul anilor, familiile prezidentiale americane spun ca Nancy Reagan are un corespondent in prezent: Michelle Obama. Acelasi devotament, aceeasi gratie si aceeasi delicatete la ambele.

Cand Reagan a intrat in politica, in anii ’60, lui Nancy i-a fost, initial, rusine sa ii fie alaturi in campanii. Incet a invatat sa isi asume nu doar rolul de sotie si confidenta, ci si pe acela de Prima Doamna. Mai tarziu, cand Ronald a supravietuit unei tentative de asasinat, Nancy si-a mai adaugat o sarcina in portofoliu: aceea de paznic de nadeje a sotului ei si, din acel moment, a controlat cu mare strictete accesul oricarei persoane la presedinte.

Nancy Reagan a redat stralucirea la Casa Alba

Desi nu i-au contestat niciodata aerul de noblete si rafinamentul – in mare parte native, dar si deprinse pe platourile de filmare – presa a placut-o cu greu pe Nancy Reagan. Multi nu erau de acord cu ideea de lux pe care aceasta incerca sa o reinstaureze la Casa Alba si care constrasta perioadei austere impuse de catre Jimmy Carter. De altfel, despre familia Reagan s-a spus mereu ca a reinstaurat domnia luxului la Casa Alba. Dar flerul diplomatic a ajutat-o pe Prima Doamna sa transforme animozitatea presei aproape in adulare.

Nancy era placuta nu doar datorita petrecerilor fastuoase de la Casa Alba, unde presa era nelipsita, ci si gratie temperamentului sau. Uneori, ea reusea sa influenteze, indirect, deciziile sotului sau. Atunci cand existau divergente de opinii intre cei doi, diplomata Prima Doamna isi pleda cauza in fata unor persoane in care sotul ei avea incredere deplina. Alta data, insa, ea a luat decizii intr-o maniera cel putin bizara, apeland la ajutorul astrologilor.Nancy Reagan

Cea mai mare controversa a starnit-o atunci cand a marturisit ca, dupa tentativa de asasinat asupra lui Ronald Reagan, ea a apelat a la ajutorul unui astrolog pentru a stabili agenda presedintelui.

Nancy Reagan a fost, asa cum am spus, cea mai mare aparatoare a sotului sau si a politicii promovate de acesta. Uneori, Prima Doamna era mai mult decat in mediator. Memorabila este, in acest sens, este atitudinea pe care a avut-o in timpul vizitei oficiale a familiei Gorbaciov, cand Raisa, sotia presedintelui rus, se lansase in prelegeri despre politica rusa. Potrivit celor consemnate la acea  perioada, Nancy Reagan ar fi spus: “Cine se crede cucoana asta?”.

Pana in ultima clipa

Insa atitudinea extrem de protectiva a Primei Doamne asupra sotului sau s-a accentuat ani mai tarziu, din cauza conditiei de sanatate a acestuia. In noiembrie 1994, cand Ronnie a facut public – printr-o scrisoare adresata natiunii – faptul ca sufera de Alzheimer, Nancy s-a transformat, la propriu, in cainele lui de paza. Acela a fost si momentul in care familia Reagan a renuntat la petrecerile organizate la resedinta proprie si la a mai oferi interviuri.

Pana in utima clipa a lui Ronald, cei doi nu au renuntat la a dormi in acelasi pat, iar Nancy marturisea unui apropiat ca, atunci cand pleaca de acasa, sotul ei o cauta peste tot.

“Relatia noastra este foarte speciala”, marturisea aceasta. “Am fost foarte indragostiti unul de celalalt si inca mai suntem. Ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-am gasit unul pe altul. Cand spun ca viata mea a inceput cu Ronnie, ei bine, este adevarat. Asa a fost. 46 de ani? Nu mi i-as putea imagina fara el”, spunea Nancy Reagan, in 1998.

Potrivit celor care i-au cunoscut, aceasta iubire pe care au trait-o Nancy si Ronald Reagan a fost piatra de temelie a carierei politice a celui de-al patruzecilea presedinte american. El a avut idei marete, prin care voia sa schimbe lumea, ea a creat atmosfera propice si a legat prietenii care i-au oferit lui posibilitatea sa-si implineasca destinul.

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!

Foto: Guliver