organizarea casei femeie

Nu-ti face planuri marete cand vine vorba de organizarea casei! Chiar daca e un deranj general, tot e mai bine sa faci curat „pe bucati” ca sa nu te simti epuizata la sfarsitul acestei misiuni deloc placute. In plus, beneficiile unei locuinte organizate sunt imense: o alimentatie mai buna, timp economisit, o stare de spirit mai optimista.

Daca doar simpla idee privind organizarea casei te face sa te simti coplesita si descurajata, atunci incearca sa pui problema intr-un mod diferit. Microorganizarea iti da acelasi sentiment placut ca ai rezolvat ceva, dar nu dureaza atat de mult ca o curatenie generala si imediata. Si poate fi amuzanta!

Premisa de la care pornesti pentru a nu te coplesi stresul cand vine vorba de organizarea casei e politica pasilor marunti. In loc sa petreci ore-n sir aranjand fiecare colt al casei, alege in fiecare zi 2-3 sarcini usoare pe care le poti indeplini in cateva minute. Nici nu vei simti cand, dintr-o data, toate lucrurile din viata ta sunt la locul lor!

Organizarea casei – Ordine in portfard

Ia-o incet, incepe cu portfardul in care strangi de atatea ori lucruri de care nu ai nevoie si care-ti ingreuneaza geanta. Arunca produsele beauty care au expirat si sorteaza-le pe restul in 3 categorii: pentru uz zilnic (crema de maini, fondul de ten, mascara, blush, ruj intr-o nuanta neutra), pentru dimineata (un set de farduri pentru un machiaj lejer) si pentru seara (un ruj, un creion de ochi si un fard intr-o culoare mai intensa). Foloseste pungi mici, transparente, de plastic, pentru fiecare grup in parte si ia cu tine in geanta pachetele de care ai nevoie in ziua respectiva.

Creeaza-ti ambientul perfect putin cate putin, fara stres

Organizarea casei – Cate o zi pentru fiecare camera

In loc sa muncesti 12 ore la organizarea casei si sa pierzi un intreg weekend, mai bine incerci sa faci ordine in fiecare zi in cate o camera. Iti va lua mult mai putin timp nu nici nu vei trai cu impresia ca aceasta treaba ti-a mancat timpul dedicat relaxarii. La fel de bine iti poti imparti activitatile pe zile. Stabileste-ti o zi in care sa aspiri, o alta in care sa-ti speli lucruri si tot asa.

Organizarea casei – Curat in frigider

Organizarea casei implica si curatenia in frigider. Chiar daca trebuie sa-l deschizi pentru a vedea dezordinea care “domneste” in frigider, asta tot nu inseamna ca poti evita la nesfarsit sa-l ordonezi. Incearca sa grupezi alimentele pe zone: toate fructele si legumele intr-un spatiu, diversele preparate inghetate pe un singur raft in congelator, toate resturile de la mesele anterioare laolalta. Ordinea in frigider inseamna si o ordine in alimentatia ta. Pentru ca, daca inveti sa scoti in fata alimentele pe care ar trebui sa le consumi mai des, iti vei putea mentine fara probleme si silueta dar si sanatatea.

Organizarea casei – Liste pentru telefonul mobil

Dupa ce ai terminat cu toate detaliile care tin de organizarea casei tale, mai ramane un ultim pas de facut: curatenia in telefon. O lista alfabetizata a contactelor este minunata, dar una care este impartita si pe categorii este si mai buna. Adauga cate o litera reprezentativa in dreptul numerelor care fac parte din aceeasi categorie: sa zicem R pentru restaurante, T pentru taxi si tot asa. Dupa ce vei face aceasta schimbare nu vei mai pierde timp enervandu-te si cautand un anumit numar.

O astfel de strategie pentru organizarea casei vine cu beneficii pentru intreaga ta viata. Nu vei mai pierde timp cautand lucruri pe care nu le-ai mai vazut de mult. Nu te vei mai enerva ca nu ai niciodata cu ce sa te imbraci. Vei manca mai bine si vei locui intr-un spatiu mai aerisit, care nu te va mai apasa atunci cand te intorci obosita de la serviciu.

Foto: Thinkstock