dependenta de telefonul mobil femeie in pat

Nu stim daca esti la curent, dar relatia cu telefonul mobil iti poate provoca, pe langa mici bucurii zilnice si mari probleme de sanatate. Daca vreti sa-i minimizati efectele negative, un prim pas este sa identifici cele mai mari 4 pericole care te pandesc de dupa ecranul smartphoneului. Dependenta de telefonul mobil poate fi nociva.

Peste 1,8 milioane de smartphone-uri sunt vandute zilnic iar noi  ne petrecem mai bine de 3 ore pe zi pe ele. Suntem conectati atunci cand mancam, cand suntem la birou, dar chiar si atunci cand dormim. Insa dependenta de telefonul mobil poate fi nociva.

Este clar ca suntem dependenti de telefonul mobil, dar oare merita pretul pe care urmeaza sa-l platim? Cercetatorii ne atentioneaza ca telefoanele noastre ar putea sa ne faca mai mult rau decat bine.

1. Dependenta de telefonul mobil – SMS-urile iti distrug postura

De fiecare data cand ne aplecam sa privim in jos la un mesaj pe care ori il primim ori il trimitem, sau chiar pentru a naviga pe web, se formeaza o presiune asupra coloanei vertebrale. Presiunea suplimentara asupra coloanei vertebrale poate duce la uzura acesteia mai devreme, si poate necesita, in timp, chiar si interventii chirurgicale. Pare o gluma, dar calculeaza cat timp petreci pe telefonul mobil zilnic si s-ar putea sa o iei in serios! Prin urmare, dependenta de telefonul mobil poate avea efecte asupra fizicului tau.

Mesajele trimise in exces pot afecta relatia dintre oameni

2. Dependenta de telefonul mobil – Volumul ne afecteaza auzul

Miscsorati volumul! 35% dintre adulti si aproape 60% dintre adolescenti asculta cu volumul dat tare la diverse dispozitive audio. Si, conform unui studiu publicat in ianuarie 2013 in revista The New England Journal of Medicine, peste 30% dintre americani au suferit o pierdere de auz. Desi totul depinde foarte mult de volumul gadget-ului si de rezistenta personala, cea mai sigura metoda prin care putem preveni asta este sa dam mai mic volumul atunci cand ascultam muzica si sa fim mai conectati la ceea ce ne inconjoara.

3. Dependenta de telefonul mobil – Relatii afectate de interactiunea virtuala

Va mai intrebati cum? Chiar daca poate parea un mod rapid si usor de a ramane conectat cu cei dragi, cercetarile sugereaza ca mesajele trimise in exces pot afecta relatia dintre oameni. Psihologii de la Universitatea Brigham Young din Utah au constatat ca oamenii obisnuiesc sa isi ceara scuze via ’’texting’’. Sau incearca sa isi remedieze conflictele tot prin aceasta modalitate. Rezultatul e ca raman la o interactiune mult mai scazuta in relationarea propriu zisa. Deci, pastrati ce este cu adevarat important pentru momentele cand va puteti atinge mai mult decat prin touch screen-ul smarphone-ului vostru. Nu lasati dependenta de telefonul mobil sa va afecteze relatiile cu cei din jur!

4. Dependenta de telefonul mobil, pericol pentru un somn bun

Conform aceluiasi studiu din The New England Journal of Medicine, aproape 75% dintre persoanale cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani dorm cu telefonul mobil la o aruncatura de bat distanta. Din nefericire, lumina albastra emisa de electronice – cum ar fi laptop-uri si telefoanele mobile – poate avea un efect dezastruos asupra somului nostru. Lumina artificiala pe timp de noapte opreste corpul nostru din producerea substantelor chimice care ne ajuta sa avem un somn adanc si odihnitor.

In plus, orice sunet sau vibratie ne poate afecta somnul. Cu alte cuvinte, cel mai bun mod de a obtine un somn bun este sa tinem telefonul cat mai departe cu putinta de noi atunci cand dormim. Cel mai bine ar fi sa ne invingem dependenta de telefonul mobil atunci cand vrem sa ne odihnim.

Foto: Thinkstock