Julie Kent si partenerul ei de scena

Povestea lui Julie Kent, prim-balerina la Metropolitan Opera House, care se retrage dupa 30 de ani de cariera este de-a dreptul fascinanta. Baletul i-a marcat destinul intr-atat incat lectiile ei de viata pot fi privite ca litera de lege.

Julie Kent (45 de ani), singura balerina americana detinatoare  a premiului Benois de la Dans, va spus “Adio!” scenei sambata. O ultima reverenta in fata publicului de la American Ballet Theatre.
Ce va ramane de la Julie, in afara amintirii unor interpretari magistrale in roluri precum Odette (“Lacul lebedelor”), Cenusareasa (“Cenusareasa”), Anastasia (“Anastasia”) sau Printesa Aurora (“Frumoasa adormita”)? Povestea unei vieti inaltatoare, traita pe poante.
“Nu am amintiri de dinaintea baletului”, marturisea balerina intr-un recent interviu acordat revistei Vanity Fair. A inceput sa danseze la trei ani!

Frumusetea chiar salveaza lumea

Intr-o seara, inainte de a urca pe scena, Julie a gasit in cabina ei un biletel. Era scris de catre o celebra prim-balerina a Baletului Kirov din Rusia.
“Cineva spunea odata ca frumusetea poate salva lumea. Ce oportunitate imensa ai”, era mesajul din bilet. Iar acele cateva cuvinte au insotit-o mereu pe Kent.
Si-a pastrat pana astazi frumusetea rapitoare, dublata de  o bunatate fara margini, carora le-a fost mesager prin balet intreaga viata.

Prim-Balerina Metropolitan Opera House

“Este frumusete in umaniate. Este frumusete in bunatate. Este frumusete in maternitate si frumusete in iertare si frumusete in compasiune. Exista frumusete in multe lucruri pe care le intalnesti in aceasta viata. Si este o asa de mare rasplata pentru suflet sa le poti vedea!”, a marturisit Kent.

 Succesul vine din multe talente, dar o singura directie

Este o afirmatie bizara din partea unei balerine a carei intreaga viata este dedicata unei singure forme de dans. Dar tocmai aceasta fire plurivalenta i-a adus ascensiunea meteorica.
“Sa te folosesti de toate talentele de care dispui si pe care sa le concentrezi intr-o singura directie te va ajuta sa reusesti si sa mergi mai departe. Nu este ca si cum, gata, ai facut un pas, esti foarte talentat si ai succes cat ai bate din palme. Trebuie sa stii sa asculti, trebuie sa stii sa observi si sa ai capacitatea de a privi viata ca printr-o lupa, cu toate detaliile ei. Dar si sa stii cand sa te retragi”, a spus balerina pentru Vanity Fair.

 Concentreaza-te asupra tintei

“Fiti atente, urmase ale lui Kim Kardashian, daca doriti sa fiti faimoase, nu infame, renuntati la batul de selfie!”, avertizeaza balerina. Kent adauga ca a avut un atat de mare succes pentru ca a stiut sa-si exploateze abilitatile, nu pentru ca avea ochi frumosi.
“Trebuie sa te concentrezi asupra a ceea ce faci, nu asupra rezultatului pe care este doar probabil sa il obtii. Lasa munca ta sa vorbeasca de la sine!”, mai spune Julie.

Nu uita de unde ai plecat

In fiecare dimineata, balerina Julie Kent isi face incalzirea in aceeasi maniera urmata riguros de la varsta de opt ani, de cand a inceput sa se pregateasca in mod profesionist sa devina balerina.
De multe ori ni s-a intamplat sa lasam deoparte obiceiuri bune doar pentru ca ele isi aveau originile in copilarie. Insa pentru o mare balerina asa cum este Julie Kent, nu exista deloc sentimentul derizoriului. “Am exersat mereu cu speranta ca, de fiecare data, voi dansa si mai frumos. Baletul a fost marea mea munca. Acesta este izvorul tineretii”, marturiseste balerina Julie Kent.