femeile din viata regelui Mihai 1

Trecerea in nefiinta a ultimului rege al Romaniei a indurerat o tara intreaga, dar mai ales familia si pe cei apropiati Majestatii sale. De-a lungul vietii sale, femeile din viata regelui Mihai I l-au sustinut in momentele dificile si i-au fost alaturi in viata din exil.

#casaregala #reginaana #condoleante #1august #rip

A post shared by Catalogul Primariilor (@catalogulprimariilor) on

Femeile din viata regelui Mihai I, adica sotia, Regina Ana a Romaniei, si cele cinci fiice, Margareta, Maria, Elena, Irina si Sofia, nu au dus deloc o viata luxoasa, chiar daca in istorie au fost multe voci care au sustinut ca suveranul a plecat din tara cu multe bogatii. Traiul simplu al familiei regale si-a pus amprenta asupra stilului de viata al vlastarelor regale, asa ca urmasele suveranului au muncit de mici si nu au cunoscut avantajele de care se bucura de obicei persoanele cu sange albastru.

Cum si-a cunoscut sotia

Povestea de dragoste dintre Regele Mihai si sotia sa, Regina Ana a Romaniei, a debutat fulgerator, la nunta principesei Elizabeta a II-a a Marii Britanii cu principele Philip, duce de Edinburgh. Regele Mihai era invitat la eveniment, pe cand principesa Ana de Bourbon-Parma, fiica de 24 de ani a printului René de Bourbon-Parma si a printesei Margaret a Danemarcei, se afla in vizita in Anglia.

In volumul autobiografic, „Un razboi, un exil, o viata“, Alteta Sa scrie cum a fost prima lor intalnire: „Dupa ce i-am fost prezentata, in loc sa fac reverenta in fata lui, cum ar fi trebuit, am luat pozitie de drepti, lovind cu strasnicie calcaiele, ca un soldat. Va imaginati rezultatul, eu fiind imbracata in rochie si cu capul descoperit. M-am simtit atat de umilita de mine insumi, incat am iesit imediat“. Nu avea de unde sa stie ca efectul a fost invers si ca Mihai I a fost cucerit de farmecul ei. A urmat o iesire la teatru si la cinema, iar dupa saptamana, cei doi se logodeau la Lausanne, in Elvetia.

S-au casatorit fara prea mare fast in Grecia

Si-au jurat iubire in fata lui Dumnezeu la Atena, in anul 1948, desi Papa nu le-a dat binecuvantarea. Regele Mihai I era ortodox, iar principesa catolica. Suveranul nu a fost de acord cu conditia Inaltului Prelat ca sa isi boteze copiii in religia celei pe care o lua de sotie. Nunta a avut loc in Grecia, fiind o ceremonie fara fast, mai ales ca Majestatea sa abdicase si celelalte tari nu voiau sa intre in conflict cu Suveranul Pontif. Rudele miresei nu au fost prezente la eveniment, iar la altar a condus-o unchiul ei, care era luteran. Dupa 18 ani de mariaj, cei doi au avut si o cununie religioasa catolica, in Biserica St. Charles, din Monte Carlo.

🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩 เมื่อวันที่ 13 สิงหาคม 2559 – วันพระราชพิธีพระบรมศพ สมเด็จพระราชินีแอนน์แห่งโรมาเนีย พระมเหสีในสมเด็จพระราชาธิบดีไมเคิลที่ 1 พระมหากษัตริย์รัชกาลสุดท้ายแห่งโรมาเนีย (เสด็จพระราชสมภพ 18 กันยายน พ.ศ. 2466 – เสด็จสวรรคต 1 สิงหาคม พ.ศ. 2559) สิริพระชนมายุ 92 พรรษา —- On 13 August 2016 – Royal Funeral of Queen Anne of Romania, wife of King Michael I, the last King of Romania (18 September 1923 – 1 August 2016), aged 92. —- 1 august 2016 – Funeraliile Reginei Ana a României, soția Regelui Mihai I, ultimul Rege al României (18 septembrie 1923 – 1 august 2016), 92 de ani. —- Le 13 août 2017 – Funérailles Royales de la Reine Anne de Roumanie, épouse du Roi Michel Ier, le dernier Roi de Roumanie (18 septembre 1923 – 1er août 2016), à 92 ans. —- Photos: Romanian Royal House #queenanne #reginaana #reineanne #romanianroyalfamily #familiaregala #romania #românia #roumanie 🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩

A post shared by ROYAL WORLD THAILAND 🇹🇭 (@royalworldthailand) on

Regina Ana a Romaniei a cunoscut-o pe mama Regelui Mihai I, dar nu l-a vazut niciodata in persoana pe socrul ei, Regele Carol al II-lea. Istoricii mentioneaza un episod amuzant descris de sotia Regelui Mihai. Socrul sau ii scrisese sa o sfatuiasca sa aiba grija de sotul sau, iar aceasta i-a raspuns ironic: „Sper sa fiu o sotie la fel de buna pe cat de bun sot ati fost pentru soacra mea“. Regele Carol al II-lea i-a fost infidel sotiei sale si a exilat-o departe de fiul ei, pe vremea cand se afla la conducerea Romaniei.

Un mariaj fericit, care a durat aproape sapte decenii

„Sunt o femeie obisnuita, care a avut bucuria si fericirea sa se casatorească cu un om fantastic, regele Mihai I al Romaniei“, spunea cea mai importanta dintre femeile din viata regelui in cadrul emisiunii ,,Profesionistii“ de la TVR 1, in 2008.

Cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei a cunoscut saracia si cei doi au muncit mult ca sa asigure bunastarea familiei. Au trait in Florenta, Marea Britanie si America, iar din anul 1956, resedinta familiei s-a mutat in Elvetia. „Toata viata noastra, asta am facut: umar la umar, ne-am ajutat unul pe altul si am fost complici, fara sa ne uitam unul la altul, ci privind amandoi, cu o singura fiinta, drumul serpuitor din fata noastra“, marturisea in volumul autobiografic sotia Regelui Mihai I.

Destinul a facut ca acest mariaj de aproape sapte decenii, poate nu strain de aranjamente, sa reziste testului timpului si greutatilor de natura financiara. Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei a murit pe 1 august 2016, la Spitalul din Morges, Elvetia, la varsta de 92 de ani.

Femeile din viata regelui Mihai I: cine este mostenitoarea tronului

Principesele au studiat in Italia si Elvetia, iar apoi au mers la colegii din Anglia si America. Ele si-au castigat existenta muncind in diverse domenii, iar relatia cu tatal lor a fost diferita de la caz la caz. Cea mai mare dintre ele, Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare, s-a nascut in anul 1949, in Elvetia.

Joi, 2 noiembrie 2017, a avut loc la București sărbătorirea primilor patru ani de la fondarea Programului The Duke of Edinburgh’s International Award Romania, aflată sub patronajul regal al Principesei Moștenitoare Margareta. Alteța Sa Regală Ducele de Edinburg a creat The Duke of Edinburgh’s Award în anul 1956, pentru a ajuta la desăvârșirea fizică, psihică și morală a tinerilor, mai ales a celor din medii mai puțin favorizate. Astăzi, la aproape șase decenii de existență, rezultatele fundației sunt excepționale. Organizația activează în 144 de țări din lume, iar numărul tinerilor care au beneficiat de programele ei se ridică la peste 10 milioane. Organizația funcționează în România din anul 2013. #majestateasamargareta #FamiliaRegalaaRomaniei #CasaRegala

A post shared by Familia Regala a Romaniei (@familiaregalaaromaniei) on

Este fina Printului Filip, Principe consort al reginei Elisabeta a II-a, succesoare la conducerea Casei Regale de Romania si mostenitoare a tronului.

A urmat Universitatea din Edinburgh si a avut o relatie cu Gordon Brown, liderul Partidului Laburist britanic, pe care insa l-ar fi parasit. Este casatorita cu Radu Duda, fost actor roman si Principe al Romaniei, si nu are copii.

Femeile din viata regelui Mihai I: Principesa Elena

Cea de-a doua fiica a cuplului regal din Romania este si mama lui Nicolae, cel care a fost deposedat de titlul de Principe. A fost casatorita de doua ori si locuieste in Marea Britanie, unde este contabil si se ocupa de strangerea de fonduri pentru diverse cauze nobile.

Femeile din viata regelui Mihai I: Irina Walker

Cea de-a treia fiica a Regelui, nascuta pe 28 februarie 1953, si-a pierdut toate titlurile si privilegiile in 2013. Ea a fost exclusa din Casa Regala, dupa ce a fost arestata, alaturi de cel de-al doilea sot, John Walker, fost ajutor de serif. Cei doi au fost acuzati ca au organizat la proprietatea lor din Oregon, America, pariuri ilegale, lupte ilegale de cocosi si au incalcat legile cu privire la protectia animalelor.

Femeile din viata regelui Mihai I: Principesa Sofia

Alteța Sa Regala Principesa Sofia este cea de-a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana a Romaniei, fiind una dintre femeile din viata regelui Mihai I care i-au mostenit pasiunea pentru fotografie. A fost casatorita cu Alain Biarneix, care si-a inventat un titlu nobiliar si un supranume, Michel de Laufenburg, de aceea uniunea lor nu a fost acceptata de Casa Regala de Romania. Dupa ce a divortat, ea a fost din nou inclusa in linia de succesiune la tronul Romaniei si are o singura fiica, pe Elisabeta-Maria. Locuieste in Franta, unde lucreaza in domeniul artelor frumoase si al fotografiei.

#inimareginei #principesamaria #cotroceni #bogdanmihairadu #expozitie

A post shared by BMR -🎨 (@bogdanmihairadu) on

Femeile din viata regelui Mihai I: Principesa Maria

Mezina cuplului regal a fost botezata chiar de sora sa mai mare si si-a pierdut dreptul la coroana pentru ca s-a casatorit cu Casimir Mystkowski, un polonez romano-catolic. Nu are urmasi si a divortat in anul 2003, asa ca si-a recastigat ulterior privilegiile. Dupa ce a trait in America, s-a stabilit definitiv in tara si se ocupa de o parte din activitatile sustinute de Casa Regala.

Principesa Maria se află în Elveția, pentru a fi alături de Regele Mihai, în preajma zilei de naștere a Majestății Sale. Alteța Sa Regală petrece câteva zile la reședința privată a tatălui ei. Majestatea Sa continuă să fie sub supravegherea permanentă al medicilor, urmând tratamentul obișnuit al ultimelor luni. În ziua de miercuri, 25 octombrie, când Majestatea Sa va împlini 96 de ani, Familia Regală găzduiește la București două importante evenimente dedicate Regelui Mihai. Custodele Coroanei va decora, în numele Majestății Sale, un număr de 14 personalități din România și Europa, la Sala Tronului Palatului Regal. Seara, Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principesa Maria vor lua parte la concertul caritabil organizat de Fundația Principesa Margareta a României la Ateneul Român. Concertul a ajuns la a zecea ediție și este organizat cu scopul de a aduna fonduri pentru susținerea programului anual “Tinere Talente”. #regelemihai #principesamaria #tineretalente #fundatiaprincipesamargaretaaromaniei #fpmr #romaniaregala

A post shared by Familia Regala a Romaniei (@familiaregalaaromaniei) on

Acum, ca stii care sunt femeile din viata regelui Mihai I, citeste si: Regele Mihai I al Romaniei: cronologia unui destin regal.

Foto: Guliver/ Facebook/ Instagram