alimente periculoase

De la produse toxice, pana la ingrediente otravitoare si alimente ce ne pun viata in pericol datorita felului in care le consumam, exista cateva alimente periculoase despre care este bine sa stim, intrucat unele ne pot omori.

Business Insider a facut o lista cu 13 alimente periculoase din intreaga lume. De la alimente otravitoare la optiuni alimentare nesigure din puncte de vedere igienic. Descopera ce sa eviti sau sa consumi cu grija, in lista de mai jos.

13 alimente periculoase, la care sa ai grija

Atunci cand vorbim despre cele mai periculoase alimente din lume, nu lua in calcul doar variantele exotice, precum caracatita Koreana inghitita cruda. Gandeste-te si la alimentele comune, pe care e posibil sa le ai chiar acum in frigider.

Descopera 13 alimente periculoase pentru tine, in lista de mai jos:

  • Ciresele, samburii de cireasa

Samburii de cireasa contin un compus otravitor, pe baza de cianura. Este valabil si la piersici, prune, caise. Nu te ingrijora, e nevoie sa consumi sute de samburi de cirese ca sa patesti ceva.

  • Fugu

Fugu este unul dintre cele mai renumite alimente periculoase. Este chiar interzis in Statele Unite, fiind cea mai otravitoare mancare din lume. Daca nu este pregatit cum trebuie, acest peste este de 1200 mai otravitor ca cianura.

  • Casu Marzu

Casu Marzu este o branza Sardiniana, extra-fermentata datorita voiermilor vii care descopun branza partial. Acest aliment se consuma cu viermi cu tot si este interzis in America din motive de igiena.

  • Hot dog-ul

Nu ne referim la ingredientele indoielnice sau nesanatoase din hot-dog. Insa, majoritatea cazurilor de inec se produc cand oamenii consuma acest aliment. In SUA, hot-dogs sunt cauza numarul unu de asfixie in cazul copiilor sub 3 ani.

  • Germenii de lucerna

In general, germenii de orice fel intra in categoria de alimente periculoase. Mai ales pentru oamenii in varsta, femei insarcinate si copii.

Germenii de lucerna, in particular, sunt mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. S-au raportat multe toxinfectii alimentare din cauza consumului de germeni. S-au raportat cazuri de Salmonella si E.coli.

  • Sannakji: caracatita baby cruda

Acest fel de mancare corean este menit sa fie consumat cat caracatita baby inca misca. Pericolul este faptul ca, desi omorata de chef-ul ce pregateste sushi, terminatiile nervoase ale sale sunt inca active.

Asadar, caracatita tinde sa se prinda cu tantaculele de esofag. In medie, 6 oameni mor anula din cauza consumarii acestui animal.

  • Fructele de mare

Fructele de mare crude sau negatite sunt alimente periculoase intrucat pot absorbi microbi si bacterii toxice din apa de mare. Ele trebuie gatite si trebuie sa se aleaga cu grija mai ales scoicile Saint Jacques, consumate crude.

In plus, fructele de mare si scoicile au risc ridicat de alergii alimentare. Alergii uneori letale.

  • Branza nepasteurizata

Nu vei consuma niciodata branza Camembert adevarata in America. De ce? Intrucat este facuta din lapte crud, nepasteurizat. Lapte ce sontine o serie de patogeni si bacterii care cauzeaza tot felul de boli.

  • Covrigii

Esti suprinsa ca banalii covrigi sunt pe lista alimentelor periculoase? Nu sunt alimente otravitoare, insa, ca si avocado, sunt printre ingredientele care ne ranesc, din cauza neatentiei cu care manuim cutitul.

  • Cartofii verzi

Cartofii verzi sunt alimente periculoase intrucat tuberculii necopti (verzi) au o toxina. Solanina din cartofii cruzi consumata in cantitati mari poate fi toxica.

  • Ackee: fructul jamaican

Acest fruct jamaican, extrem de popular, este si extrem de toxic. Cand fructul este cocumat crud (galben) este toxic din cauza substantei hipogicina A, care cauzeaza voma, hipoglicemie si chiar moarte. Semintele negre sunt mereu otravitoare.

  • Migdale si caju verzi

Migdalele amare sunt sursa importanta de cianida. De regula, migdalele cumparate trec printr-un proces intreg ce scoate toxinele si fructele sunt gata de consum.

  • Fasole rosie boabe

In stare cruda, boabele rosii de fasole sunt considerate alimente periculoase avand un agent toxic. O mana de boabe de fasole cruda provoaca voma si dureri de cap. Acest toxine sunt diminuate cand fasolea este fiarta si gatita.

Citeste si: Cele mai rele alimente din fiecare categorie. Si cele mai bune!

Foto: Guliver