Bolile cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala apar si in cazul cuplurilor stabile, nu doar la cei care au avut mai multi parteneri sau o aventura de o noapte si nu au folosit protectie, de aceea este important sa fie depistate si tratate la timp. Pot provoca sterilitate, artrita, boli cardiovasculare si, in cele mai grave cazuri, pot duce chiar la deces.

Daca actul sexual este insotit de dureri, ai scazut brusc in greutate, fara sa fi facut ceva special, transpiri des si ai o secretie vaginala abundenta, este bine sa te programezi la un consult ginecologic. Cum multe din infectiile si afectiunile cu transmitere sexuala nu prezinta simptome decat in stadii avansate sau pot fi usor confundate cu alte probleme de sanatate, trebuie sa-ti faci analize de specialitate in fiecare an. De asemenea, ai grija la igiena intima si nu uita ca cea mai sigura metoda de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala este prezervativul.

Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialistul campaniei “Planifica Neprevazutul”, ne-a raspuns la cateva intrebari legate de bolile cu transmitere sexuala.

Care sunt bolile cu transmitere sexuala cel mai des intalnite?

“Cele mai frecvente BTS (boli cu transmitere pe cale sexuala) sunt: infectia cu chlamidia, gonoreea, hepatita virala de tip B, herpesul genital, infectia cu virusul imunodeficientei umane – HIV, HPV – virusul papiloma uman, sifilis, trichomonas.
Exista tratament specific pentru fiecare boala, important este sa fie descoperite afectiunile la timp. Exceptia este reprezentata de infectia cu HPV cu risc oncogenic crescut, pentru care nu exista tratament specific, importante fiind profilaxia infectiei si monitorizarea modificarilor aparute.”

Cum pot fi contactate?

Principala cale de transmitere a BTS este contactul sexual normal, anal sau oral. O alta modalitate de transmitere este prin contact cu obiecte infectate – hepatita de tip B, HIV sau transmitere verticala de la mama la fat – sifilis, HIV.

Ce metode de contraceptie sunt cele mai eficiente impotriva BTS-urilor?

“Pe primul loc in protectia fata de BTS se afla prezervativul. Acesta ofera protectie totala fata de HIV, sifilis, chlamidia, trichomonas si doar partiala pentru HPV.”

Care sunt simptomele care ar trebui sa ne trimita la ginecolog?

In multe din cazuri, nu exista simptomatologie „zgomotoasa“, care sa atraga atentia, si de aceea bolile sunt descoperite cu ocazia unui control de rutina sau atunci cand apar complicatiile. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • secretie vaginala modificata ca si culoare, miros;
  • senzatie de usturime vaginala si perineala;
  • prezenta unor mici vezicule sau tumorete la intrarea in vagin.

Ce investigatii se recomanda?

Prezenta unei BTS impune screening pentru toate celelalte boli, deoarece frecvent sunt asociate. Aceste teste trebuie repetate la 4-6 luni. Cand exista suspiciunea unei BTS, recomand efectuarea urmatoarelor teste:

  • testul Babes-Papanicolau;
  • examen de secretie vaginala si cultura din col;
  • testare chlamidia;
  • testare HPV;
  • analize sanguine pentru hepatita virala tip B- antigen Hbs, pentru herpes, HIV, sifilis- VDRL.

Citeste si: Ai avut o aventura de o noapte? Ce trebuie sa faci dupa!

Foto: Guliver

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!