Simptomele anxietatii. 12 semne de tulburare anxioasa.

Simptomele anxietatii sunt atat fizice, cat si psihice. Nu confunda tulburarea anxioasa cu teama sau stresul obisnuite si ia in serios problema daca observi ca ai simptomele!

Esti ingrijorata? Stresata? Diferenta dintre teama obisnuita si ceea ce se cheama tulburare anxioasa nu e clara intotdeauna. Dar ce e normal? E normal sa te stresezi si sa iti fie teama din cand in cand – cand vorbesti in public, de exemplu, sau cand ai probleme financiare. Insa, pentru unii, simptomele anxietatii devin atat de frecvente, incat le afecteaza viata de zi cu zi.

Tulburarea anxioasa poate capata forme diferite: atacuri de panica, fobie si anxietate sociala. Potrivit Anxietycentre.com, anxietatea este definita ca o stare de neliniste, de teama si incertitudine fata de viitor. Este o stare de frica si retinere care apare din anticiparea unor amenintari realiste sau nerealiste, care afecteaza functionarea fizica si psihologica a individului. Ingrijorarea este o stare comportamentala, nu este cauzata de cauze biologice, chimice sau genetice.

Simptomele anxietatii sunt diferite de cele ale tulburarii anxioase?

Nu, simptomele anxietatii si cele ale tulburarii anxioase sunt aceleasi, potrivit Health.com. Singura diferenta dintre ele tine de persistenta si cresterea intensitatii simptomelor.

1 Teama exagerata

Semnul distinctiv al tulburarii anxioase generalizate este sa iti faci griji prea mult pentru lucrurile de zi cu zi, mari sau mici. Dar ce inseamna “prea mult”? Inseamna sa te temi in majoritatea zilelor din saptamana vreme de, sa spunem, sase luni. De asemenea, daca anxietatea cauzeaza oboseala, e o problema. “Diferenta dintre teama obisnuita si tulburarea anxioasa se face atunci cand emotiile prin care treci iti cauzeaza multa suferinta si te fac sa nu mai functionezi normal”, spune Sally Winston, co-director la Institutul de Tulburari de Anxietate si Stres din Maryland.

2 Probleme cu somnul

Simptomele anxietatii presupun si probleme cu somnul. Dificultatea de a adormi sau insomnia – toate au legatura cu mai multe afectiuni, atat fizice, cat si psihice. Asa ca, daca stai nopti intregi fara sa inchizi un ochi din cauza grijilor sau a agitatiei, ia in considerare ca suferi de anxietate. Jumatate dintre cei cu tulburare anxioasa au probleme cu somnul.

3 Temeri irationale

Unele tipuri de anxietate nu sunt generalizate, dimpotriva, au legatura cu o situatie sau lucru anume. Cum ar fi teama de avion, de animale sau de multimi. Daca teama devine coplesitoare, e un semn de fobie, un tip de tulburare anxioasa.

4 Tensiune musculara

Tensiunea musculara constanta este una dintre simptomele anxietatii.

5 Indigestie cronica

Anxietatea incepe in creier, dar deseori simptomele anxietatii sunt fizice, cum ar fi problemele digestive. Sindromul intestinului iritabil da dureri de stomac, crampe, balonare, gaze, constipatie si/sau diaree. Acest sindrom nu este corelat mereu cu anxietatea, dar sunt destule situatiile in care au legatura.

6 Trac

Cei mai multi oameni au emotii inainte de a se adresa unui grup de persoane sau atunci cand urmeaza sa se afle in lumina reflectoarelor. Dar, daca teama e atat de mare incat nu o poti stapani sub nicio forma, e posibil sa ai fobie sociala, care este tot o forma de anxietate.

7 Constiinta de sine

Anxietatea sociala nu presupune numai teama de a te afla in fata unui public sau de a fi in centrul atentiei. Uneori, dificultatile apar si in a avea discutii fata in fata cu o singura persoana, la o petrecere, sau in a manca in fata unui grup mic de oameni. Daca ai impresia ca toata lumea se uita la tine si rosesti, incepi sa tremuri, transpiri sau ti-e greu sa vorbesti, ia in calcul o problema care tine de anxietate.

8 Panica

Atacurile de panica pot fi inspaimantatoare. Imagineaza-ti o senzatie brusca de frica si neajutorare, care sa dureze cateva minute, insotita de simptome fizice ca dificultati de respiratie, batai accelerate ale inimii, maini amortite, slabiciune, ameteala, dureri in piept si de stomac, plus senzatia de frig sau caldura puternica. Totusi, nu toti cei care au atacuri de panica au tulburare anxioasa.

9 Perfectionism si comportamente compulsive

Printre simptomele anxietatii se regasesc si perfectionismul si comportamentul compulsiv. Perfectionismul si anxietatea merg mana in mana, asa ca, daca te judeci tot timpul si anticipezi, cu teama, ca vei gresi, probabil ca ai o tulburare anxioasa. Perfectionismul este foarte des intalnit in tulburarile obsesiv-compulsive.

Comportamentul compulsiv poate fi de natura psihica, atunci cand iti spui de zeci de ori ca “totul va fi bine”, sau fizica, atunci cand te speli pe maini in mod obsesiv.

10 Indoiala de sine

Indoiala de sine care persista e ceva obisnuit in anxietate. Uneori, ea are legatura cu propria identitate. E posibil sa te intrebi daca iti iubesti partenerul asa mult cum te iubeste el pe tine, de exemplu.

FOTO: Guliver

Citeste si: Care e diferenta dintre anxietate si atacuri de panica.