Carenta de vitamine se trateaza printr-o dieta echilibrata

Foarte multe persoane se plang de dureri de cap groaznice, care nu trec nici cu analgezice, nici cu odihna. Stresul si unele boli pot fi de vina pentru aparitia migrenelor, dar in majoritatea cazurilor este vorba despre carenta de vitamine. Refa-ti meniul zilnic si include pe lista alimente bogate in vitaminele D, B6, B12 si acid folic.

De ce acestea si nu altele? Pe goodmorningcenter.com am aflat cateva explicatii medicale pe intelesul tuturor. Astfel, daca suferi de carenta de vitamine nu mai dispui de protectie marita la dureri de cap, cum sunt cele de tipul migrenelor. Acestea sunt atat de puternice, incat obliga persoana in cauza sa inceteze activitatea, pe motivul incapacitatii de a o continua la parametri normali.

Statistic, doua femei din zece sufera de migrene si un barbat din zece are astfel de probleme. Din pacate, in loc sa ajunga la cauza care produce disconfortul, cei mai multi apeleaza la calmante. Remediul este eficient pe termen scurt. Adica reduce durerea si senzatia de greata. De multe ori, migrenele sunt insotite si de sensibilitate la lumina ori de incapacitatea de a mai vedea, cu exceptia unor pete neclare.

Fa-ti analize de sange! Migrenele pot aparea de la carenta de vitamine

Daca te numeri printre cei care se plang adesea de dureri de cap, programeaza-te la medic pentru analizele de sange. Rezultatele pot indica o scaderea a nivelului de vitamine. Mai precis, poate fi vorba despre o carenta de vitamine D, B6, B12 si B9 (acid folic). Daca acest scenariu se adevereste, ai cauza care declanseaza migrenele nesuferite. Specialistii care au facut studii in acest sens au gasit ca deficitul acestor nutrienti creste riscul de migrene cu pana 300%. Enorm!

Si zaharul poate fi de vina

Oamenii de stiinta au cercetat decenii la rand cauzele care duc la aparitia migrenelor. Unii au gasit ca schimbarile de vreme sunt responsabile, in special cele produse in zonele calduroase. Altii au gasit ca un consum de zahar in exces da dureri cumplite de cap.

Sunt si voci care cred ca fluctuatiile de serotonina (hormonul fericirii) sau cele sangvine din creier sunt factori care declanseaza migrenele. Bine, se mai poate pune problema si de cauze de natura genetica, dar intr-o mica masura.

Alte alimente care pot da dureri de cap

In afara de carenta de vitamine, principalele vinovate de aparitia migrenelor sunt alimentele cu un continut bogat in nitriti, monoglutamat de sodiu (E-621) si coloranti alimentari.

Stii care sunt principalele surse de vitamine?

Foto: Guliver