cum dorm oamenii din toata lumea

Un somn adecvat este o parte esentiala a vietii care-ti asigura o sanatate de fier. Dar in Statele Unite, mai mult de o treime din populatie are probleme cu somnul - o statistica deprimanta, zicem noi. Asa ca am decis sa primim sfaturi de la alte populatii. Te-ai intrebat vreodata cum dorm oamenii din alte colturi ale lumii? Raspunsul l-am gasit intr-un articol de pe huffingtonpost.com!

Ai simtit vreodata ca cea mai grea decizie legata de somn este daca sa dormi pe spate sau pe burta? Insa ea e de fapt doar varful aisbergului.

Iar ceea ce am descoperit demonstreaza ca actul aparent simplu de a dormi are o legatura profunda cu cultura, traditiile si obiceiurile.

Cum dorm oamenii din alte culturi: obiceiuri surprinzatoare de somn

Japonia: cei care trag un pui de somn au o ascensiune mai rapida in cariera

Japonezii numesc traditia culturala a dormitului pe fast-forward, inemuri, ceea ce inseamna “sa fii adormit in timp ce esti prezent.” E departe de a fi un subiect tabu. De fapt, este menit sa arate cat de obosita e o persoana dupa ce a muncit din greu. Un motiv pentru a trage un pui de somn la orele pranzului poate fi faptul ca japonezii dorm mai putin decat orice alta populatie din lume, in medie doar 6 ore si 22 de minute pe noapte. Iar o astfel de practica te ajuta sa ai performante mai bune la locul de munca. Studiile arata ca daca tragi un pui de somn esti mai creativ, mai alert si mai concentrat.

In Marea Britanie se poarta pijamalele in care te-ai nascut

O treime dintre britanici dorm… goi, iar aceasta alegere poate avea o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv reglarea temperaturii corpului si sporirea intimitatii pe care o ai cu partenerul tau.

Australia si dormitul intr-un grup

Yasmine Musharbash, antropolog la Universitatea din Sydney, a intocmit un raport conform caruia dormitul in grup este o “preferinta culturala” marcata in comunitatea aborigena. “Oamenii dorm intotdeauna in compania altor persoane”, a declarat ea pentru Sydney’s Child. “Oamenii dorm intr-un sir de paturi sau saltele.” Randurile sunt configurate pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, cum ar fi copiii si persoanele in varsta, de adultii puternici care dorm la capete. Pacea sufleteasca, care poate veni datorita acestui sentiment de protectie si comuniune, este un ingredient important pentru un somn de succes.

Cum dorm oamenii in Mexic

Hamacurile fac obiectul unei industrii uriase in Peninsula Yucatan din Mexic, care dateaza din perioada coloniala. Multi oameni prefera sa doarma in hamac in loc de pat, dar nu exista nici o dovada reala care sa sugereze ca asta ar imbunatati somnul.

Botswana si Zair: niciun program de somn

Aceasta regula e valabila in multe triburi moderne de vanatori-culegatori, cum ar fi Kung! In Botswana si Zair se considera ca “somnul este o stare fluida”, a declarat antropologul Carol Worthman pentru Discover Magazine. “Oamenii dorm atunci cand au chef – in timpul zilei, seara, in miez de noapte,” nu urmeaza un program recurent la fel ca majoritatea societatilor occidentale. Specialistii in medicina somnului spun ca daca dormi doar atunci cand esti obosit atunci obtii o odihna mai buna si nu te confrunti cu “anxietatea de somn.”

Citeste si: “Muzica de somn – playlistul care te ajuta sa adormi”!

Foto: iStockphoto.com

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii nostre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!