de ce trebuie sa iti filtrezi apa

Chiar daca apa pe care o bem este apa potabila, realitatea este ca nu stim prea multe despre apa consumata si cum ne poate afecta sanatatea, daca nu este curata. In America doar 91 de poluanti sunt reglementati de Legea privind apa potabila, dar mai mult de 60.000 de substante chimice sunt utilizate. Iata de ce trebuie sa iti filtrezi apa!

Un studiu a descoperit 316 de contaminanti in apa din America si un numar de 202 dintre acesti contaminanti nu sunt siguri pentru consum. Se estimeaza ca 132 de milioane de americani din 45 de state au gasit nereguli in apa de la robinet!

O investigatie a New York Times a estimat ca, din 2004 pana in 2009, 62 de milioane de americani au fost expusi la apa potabila contaminata cu mii de substante chimice nereglementate. Si daca acolo, unde lucrurile sunt ceva mai controlate ca la noi… ne e teama sa ne gandim ce se intampla in Romania! Iata deci, de ce trebuie sa iti filtrezi apa!

Ce substante chimice sunt in apa noastra?

Poluantii gasiti in apa noastra de baut sunt ca un cocktail toxic:

Emisiile auto

Ingrasaminte chimice

Ignifuge

Metale grele (plumb, mercur)

Solventi industriali

Produse de ingrijire personala

Pesticide

Produse farmaceutice

Combustibili

Produse chimice de scurgere

Plante

Suna delicios, nu? In trecut, scepticii diminuau aceste descoperiri, deoarece multi dintre acesti poluanti se gasesc in cantitati mici in apa noastra. Astazi, exista un numar tot mai mare de dovezi care indica faptul ca ingerarea acestor aditivi de apa, chiar si in cantitati mici, este ingrozitoare pentru sanatatea noastra.

De ce trebuie sa iti filtrezi apa – efectele poluantilor asupra organismului

Calitatea alimentelor pe care le consumam, aerul pe care il respiram si apa pe care o bem s-au schimbat dramatic intr-o perioada foarte scurta de timp. Afectiunile autoimune, cancerul, bolile cardiace si diabetul – sunt doar cateva dintre bolile ce au luat mare avant. Genele noastre nu s-a schimbat in mii de ani, dar lumea noastra da.

Un studiu publicat de Jurnalul American de Nutritie Clinica a explorat modul in care aceasta schimbare rapida in lumea noastra pe o perioada relativ scurta de timp este ”furtuna perfecta” pentru problemele de sanatate moderne. Altfel, aproximativ 99% din genele noastre s-au format inainte de dezvoltarea agriculturii, in urma cu aproximativ 10.000 de ani. ADN-ul nostru traieste intr-o lume noua. Cercetarea de la Stanford a estimat ca aproximativ 77% din sistemul nostru imunitar este determinat de acesti factori epigenetici.

Multi dintre contaminantii gasiti in apa noastra sunt legati de aceste probleme de sanatate: cancer, boli autoimune-inflamatii, diabet, probleme tiroidiene, boli cerebrale si probleme la nivelul ficatului, rinichilor si sistemului nervos.

Si nu e vorba doar de poluanti. Chiar si fluorura adaugata intentionat ridica probleme de sanatate. O analiza stiintifica a standardelor APE a sugerat ca apa de la robinet tratata cu fluorura a fost asociata cu rate crescute de fracturi osoase si probleme dentare. Studiul a recomandat, de asemenea, investigatii suplimentare privind impactul fluorurii asupra sanatatii tiroidei si a creierului. Iata deci, de ce trebuie sa iti filtrezi apa cat mai repede!

De ce trebuie sa iti filtrezi apa si care sunt etapele cu care sa incepi:

  1. Stiti ce este in apa voastra

In functie de locul in care traiti, calitatea variaza, deci este important sa stiti ce este in apa. Este important sa va executati propriul test de apa. Sigur poti gasi kituri de testare a apei de la robinet.

  1. Alegeti sistemul de filtrare

Odata ce stiti ce este in apa de la robinet, este momentul sa alegeti filtrul potrivit pentru nevoile tale. Exista patru categorii principale: filtre de carbon, osmoza inversa, UV si distilare. Sa discutam despre avantajele si dezavantajele fiecaruia.

  • De ce trebuie sa iti filtrezi apa cu filtrele de carbon: Filtrele de carbon elimina mai putini contaminanti decat filtrele de osmoza inversa, dar sunt mai ieftine.

Ce elimina: plumb, PCB, pesticide si erbicide, clor, benzina si produse secundare de curatare uscata, radon, cantitati mici de medicamente farmaceutice si unele bacterii si paraziti.

Contra: Nu se potrivesc cu toate robinetele si pot incetini fluxul, ceea ce poate fi enervant uneori. E necesara schimbarea lor des.

  • Filtru de apa sub duza: Acestea sunt montate sub chiuveta de bucatarie, atasate la conducta de apa si sunt tot filtre de carbon

Pro: Spre deosebire de alte modele, nu ocupa spatiu. De obicei, acestea necesita mai putine schimbari ale filtrului. In general sunt mai convenabile.

Contra: Ele necesita instalare, unele profesionale.

  • Filtru de apa pe contor: Aceste filtre stau pe contor, conectandu-va direct la robinet.

Pro: Mai putin probabil sa se blocheze si sa incetineasca fluxul a apei. Acestea necesita schimbari mai frecvente ale filtrului decat cele anterioare.

Contra: Nu se potrivesc cu toate robinetele si ocupa spatiu

  • De ce trebuie sa iti filtrezi apa cu filtru de apa cu osmoza inversa: Acest proces de filtrare utilizeaza presiunea apei pentru a impinge apa printr-o membrana semi-permeabila care blocheaza particulele.

Ce elimina: Toate substantele chimice si metalele grele pe care le elimina filtrele de carbon si cele suplimentare pe care nu le gasesc cele de mai sus.

Pro: Filtrele cu osmoza inversa sunt in general mai eficiente la eliminarea poluantilor.

Contra: Pot fi lente si necesita mai multa intretinere. Osmoza inversa consuma mai multa energie.

  • Filtrare UV: Acest sistem utilizeaza lumina UV pentru a filtra apa.

Ce elimina: Nu indeparteaza particulele – dezinfecteaza doar apa.

Pro: Unitatile de lumina ultravioleta dezinfecteaza apa, ucigand bacteriile si microorganismele.

Contra: Nu indeparteaza substantele chimice si metalele grele. Filtrele UV sunt utilizate cel mai bine impreuna cu un sistem de filtrare cu osmoza de carbon sau cu inversie.

  • De ce trebuie sa iti filtrezi apa cu un sistem de distilare a apei:

Distilarea apei incalzeste suficient apa pentru a o evapora si apoi condenseaza aburul in apa.

Pro: Distilarea elimina metalele grele, fluorura si bacteriile, virusii si substantele chimice care au un punct de fierbere mai mare decat apa.

Contra: Se foloseste multa energie electrica, iar un astfel de mecanism necesita curatare si intretinere periodica. Distilarea, de asemenea, nu poate elimina clorul si alte substante chimice care au un punct de fierbere mai mare decat apa.

De ce trebuie sa iti filtrezi apa de la baie si de la dus

Nu filtra doar apa pe care o bei, ci si pe aceea cu care faci baie. Pielea ta este cel mai mare organ si absoarbe substantele daunatoare. In plus, la un dus sau o baie fierbinte, inhalati si aburi.

Acum ca ati avut grija de toxinele de apa, exista si altceva ce puteti face pentru a va imbunatati apa? Da! Cu siguranta.

Cum sa imbunatatesti apa

  • Sisteme de apa hidrogen

Studiile indica faptul ca hidrogenul adaugat in apa are capacitatea de a reduce in mod semnificativ radicalii liberi care provoaca inflamatii si care sunt legati de aproape orice problema de sanatate moderna.

Un alt studiu a urmarit persoanele supraponderale cu sindrom metabolic care au baut 1,5 – 2 litri pe zi de hidrogen apa timp de doua luni, fara alte modificari in dieta lor. Rezultatele au fost destul de remarcabile: oamenii care au baut apa cu extra hidrogen au vazut o scadere de 43% a acidului tiobarbituric, un biomarker inflamator, o crestere cu 39% a unei enzime care combate inflamatia radicalilor liberi si o scadere cu 13% a nivelului de colesterol. Cifre care sunt comparabile cu medicamentele care scad colesterolul, fara efectele secundare! Suna bine, nu? Iata de ce sa alegeti apa imbogatita cu hidrogen!

  • Bea apa!

Daca nu iti place sa bei apa, foloseste arome precum lamaia, limeta, castravetele, rodia, fructele de padure, pepenele, florile de portocale si procesul nu va fi atat de anevoios.

Cata apa ar trebui sa bei zilnic si cand?

Cel mai bun raspuns este: suficient incat sa te simti hidratata si nu insetata. Bea bine pe tot parcursul zilei (ia o pauza cu cateva ore inainte de culcare daca esti predispusa sa te trezesti in mijlocul noptii pentru a folosi baia) . Daca urina este galben pal si te simti bine, probabil ca este totul in regula!

Citeste si: Apa detoxifianta cu cele 6 ingrediente ideale pentru digestie

Foto: Guliver