cum gatesti corect pestele

Cum gatesti corect pestele? Nu iti vei mai pune aceasta intrebare dupa ce citesti sugestiile noastre de pregatire a celor mai populare feluri de peste.

Cele mai bune sfaturi pentru a-ti reusi cele mai bune si sanatoase feluri de mancare cu peste sunt mai jos. Iata ce spune publicatia online Mashed despre cum gatesti corect pestele, mai ales acum, in Post, cand sunt dezlegari la peste. Pestele si fructele de mare sunt sanatoase, dar si delicioase daca sunt gatite corect. Si de multe ori sunt absolut lipsite de gust sau adevarate experiente culinare proaste, daca ratezi pregatirea lor.

Atunci cand cumperi peste de calitate proasta, preparatele nu ies bune

Iti vom spune cum gatesti corect pestele dar, mai intai, te invatam cum sa alegi pestele cel mai bun. Gasesti pe piata multe variante care-ti pot face mai mult rau decat bine, desi pestele este un aliment sanatos. El poate fi vechi, poate sa provina din crescatorii indoielnice, cu antibiotice. Poate fi dintr-o specie pe cale de disparitie. Poate avea nivel foarte ridicat de mercur. Evita acest gen de peste gasind o pescarie in care mirosul este imbietor si nu respingator, statut. Pune intrebari. Afla daca este proaspat. Daca este de crescatorie sau salbatic.

Daca vrei sa cumperi un peste intreg, e important sa te uiti la ochii. Sa nu fie tulburi, sa fie fie clari. Sa aiba o aroma suava de peste, nu una puternica, intepatoare.

Cum gatesti corect pestele

Tu cum depozitezi pestele? Citeste mai jos cum trebuie!

Te intrebi cum gatesti corect pestele. Dar stii cum il tii la frigider pana il gatesti? Stii propbabil ca daca tii pestele mai mult de cateva zile in frigider se va strica. Chiar daca e la rece, e necesar sa stea la gheata. Insa, si astfel, la gheata e necesar sa nu uiti de el, intrucat se va usca, nu va mai fi atat de moale si suculent. Pentru a nu distruge textura si fibra carnii de peste, e necesar sa il tii astfel:

  • Daca il gatesti in aceeasi zi de cand l-ai cumparat, ia-l in punga de plastic. Roaga vanzatorul sa iti adauge inca o punga de plastic, plina cu gheata.
  • Daca il tii cateva zile la frigider, pana il gatesti, pune-l in punga de plastic sau hartie cerata. Apoi umple un bol cu gheata si pune-l deasupra. Schimba gheata mereu. Nu tine peste in apa, intrucat fibra se distruge astfel.

Somonul

Ok, ai luat decizia de a consuma un peste bun pentru minte si inima. Asa ca nu-l strica, gatindu-l cum nu trebuie. Este foarte important cum gatesti corect pestele gras, de tipul somonului.

Pentru inceput, chiar daca ii mananci pielea sau nu, gateste-l cu tot cu piele. Daca scoti pielea, gateste somonul cu pielea in sus. Daca vrei sa o lasi, atunci gateste-l cu pielea in jos, pentru a se face crocanta. Condimenteaza abia inainte de a-l aseza in tigaie, nu-l lasa la sarat dinainte! Gateste-l asa cum gatesti o friptura in sange. Cand e gata, trebuie sa fie uscat si cu o textura cauciucata. Lasa-l putin sa se odihneasca inainte de servire.

Fructe de mare savuroase si bine gatite – scoicile

O varianta delicioasa, demna de un Chef. Dar la fel de bine, numai bune de aruncat daca le ratezi. Vorbim despre scoici. In primul rand, ai grija ce sortiment cumperi! De obicei, varianta mai ieftina este tratata cu tripolifosfat de sodiu. Lunga denumirea, nu? Lunga si, mai ales, cam strica savoarea scoicilor. Se foloseste ca ele sa ramana umede si sa “traga” la cantar. Din nou, cele mai ieftine sunt astfel tratate. Alege-le pe cele uscate. Apoi treci la gatit!

Lasa-le la uscat pe un prosop si da-le cu sare. Incinge o tigaie cu ulei si adauga scoicile. Nu le aglomera. Lasa-le sa faca o crusta, caramelizata aproape. Nu le misca si nu le intoarce pana nu au crusta. Mai lasa-le putin pe partea cealalta si gata!

Crevetii

Crevetii sunt mai buni proaspeti. Si de preferat, un soi salbatic. Alege crevetii mai mari, cei mici sunt buni la fierturi si supe. Curata-i de coaja si de coada, daca nu ii gatesti cu ea. Neaparat de “vena” aceea neagra de pe spate. Indiferent ca ii faci in tigaie sau la gratar, ca ii fierbi sau ii prajesti, crevetii sunt gata in cateva minute. Atunci cand sunt incovoiati in forma de “C”, sunt gata! Scoate-i, sa nu fie prea gatiti!

Tonul e o varianta light, delicioasa, daca stii cum s-o gatesti

Cum gatesti corect pestele slab precum tonul? Citeste mai jos reteta perfecta

Daca l-ai vazut in magazine, dar ti-a fost teama sa-l incerci, pentru ca nu stii cum gatesti corect pestele slab, precum tonul, de-acum va face parte din alimentatia ta. Vei fi experta! Spre deosebire de somon, tonul e genul de peste ce poate fi lasat cu condimente sau in saramura, la macerat, inainte de gatit. Foloseste bucati de ton, ca si fripturile. Nu il gati prea mult si ai grja sa il lasi rosu-roziu la mijloc si in varianta cea mai gatita.

Moluste si midii

Inainte de a le gati, curata-le bine de vegetatie si lasa-le in apa rece, sa scapi de pamantul sau nisipul ce le mai acopera. Cea mai intalnita greseala cand vine vorba de moluste si midii e ca oamenii vor sa le fiarba, in loc de a le “aburi”. Arunca-le intr-o tigaie cu ierburi aromatice, zeama de peste, vin sau bere, cand tigaia e fierbinte. Nu le inghesui. Pune un capac pentru circa cinci minute si amesteca-le din cand in cand. Ia capacul si neaparat arunca-le pe cele care nu s-au deschis. Acelea sunt vechi si nu esti in siguranta daca le mananci.

Cum gatesti corect pestele alb – cod si eglefin

Cum gatesti corect pestele alb, precum codul si eglefinul? Pai, ca la englezi: fish & chips. Fa un aluat cu faina, bere si praf de copt, mai degraba cremos, asa incat sa se prinda de peste. Tavaleste fileurile de peste prin faina si apoi prin aluat. Asaza-le in ulei fierbinte. Serveste cu cartofi prajiti, sos tartar si piure de mazare (un alt fel pe care englezii il asaza langa pestele pane).

Cina de lux sau esec? Gateste bine calcanul!

Afla si cum gatesti corect pestele plat sau calcanul, mai ales ca este atat de scump! Este o varianta slaba de peste, deci este ideal in curele de slabire! Ai grija sa nu adaugi multe condimente, pentru ca aroma lui este una usoara oricum. Metoda indicata este sa-l coci la cuptor sau in tigaie in sos de unt cu lamaie.

Citeste si: Retete care ajuta sistemul imunitar. Sanatate delicioasa!

Foto: Guliver