Daca ziua ta incepe dupa prima gura de cafea, stii cu siguranta ca nimic nu se compara cu aroma unei cafele bune. Iar daca iti place sa te joci cu gusturile, poti avea cafea si pe post de desert.

In afara de aparatele de cafea de pe strada si din institutii, unde gusturile sunt aceleasi, cu mici exceptii, prin cafenele gasesti o explozie de gusturi, toate avand ca numitor comun: cafeaua pe care, daca o prepari cu imaginatie, o poti transforma in desert.

Insa chiar si in cafenele, aromele pe care le primeste populara bautura nu sunt naturale, cele mai multe avand un continut sporit de zahar. Din fericire, exista numeroase modalitati prin care poti obtine la tine acasa arome naturale si astfel poti sa-ti transformi cafeaua in desert.

Cea mai populara aroma pentru cafea este cea de scortisoara. Dulceata subtila a scortisoarei pune in evidenta taria cafelei, iar studiile recente arata ca, in plus, bautura astfel obtinuta ajuta la mentinerea gliecemiei in standarde.

Cum se prepara? Adaugi la o ceasca de cafea un praf de scortisoara proaspat macinata si o fierbi ca de obicei.

Extractul de vanilie este o solutie saraca in calorii si foarte aromata pentru cafeaua de dimineata si nu numai. Vanilie poti adauga si in iaurt, smoothie sau untul de migdale, insa cel mai bine se potriveste in combinatie cu o cafea fierbinte. Daca vrei sa aromatizezi cafeaua din tot ibricul, poti adauga o jumatate de lingurita de extract de vanilie, dupa ce bautura a stat din fiert. Daca vrei sa adauga aroma doar cestii tale de cafea, sunt suficiente doar cateva picaturi.

Desert pentru zile calduroase si reci

Crezi ca ai da vreodata gres cu ciocolata? Sigur ca nu. Cum obtii cea mai gustoasa cafea cu ciocolata? Pune doua tablete de ciocolata neagra (72%) pe fundul cestii de cafea si toarna apoi peste ea bautura fierbinte. Amestesca bine, pentru a se omogeniza continutul si savureaza.

Portocala si cafeaua sunt o combinatie care, cu siguranta, iti vor face ziua mai frumoasa. Foloseste o lingura de coaja proaspat rasa de portoacala, pe care sa o adaugi la 4 cesti de cafea. Fierbe intreg amestecul si, la final, lasa-l sa se “odihneasca” doua-trei minute.

Aroma tropicala de cocos este de neegalat atunci cand o combini cu o cafea rece. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci fulgi de cocos cu cafea macinata, sa adaugi apa si sa lasi totul la macerat peste noapte, inainte de a strecura bautura. Se serveste rece.

Aroma putenica de nucsoara se potriveste de minune unei cesti de ceai verde, insa nu trebuie neglijata nici in combinatie cu cafeaua. De fapt, cafeaua cu nucsoara este foarte populara in culturile din Orientul Mijlociu.

Cum prepari? La o ceasca de cafea, adaugi un bob de nucsoara safaramat si lasi sa isi “traga” atata aroma cata vrei.

Daca esti o impatimita a cafelei, dar vrei sa treci la un stil de viata raw, vestea mai putin buna este ca trebuie sa renunti la a mai bea cafea. Desi pare greu, lucrurile nu sunt deloc asa.