Stiai ca unele E-uri sunt de fapt vitamine si coloranti naturali? De exemplu, E-322 este lecitina care se regaseste si in reteta ciocolatelor. Totusi, cand citesti eticheta si gasesti vreun ingredient „bun“, asta nu inseamna ca alimentul este sigur pentru sanatatea ta. Printre componente pot fi si aditivi nocivi. Iata cum sa faci diferenta!

Printre ingredientele din alimente se numara o serie de E-uri periculoase, unele cu potential cancerigen destul de mare. Dar stiai ca exista si unele E–uri bune? Daca stii sa faci diferenta intre ele, vei putea sa mananci mai sanatos si, implicit, sa previi o serie de afectiuni!

Din peste 300 de E-uri, 20 sunt inofensive

Dintre toti aditivii alimentari, care insumeaza nu mai putin de 315, aproximativ 20 sunt mai siguri pentru sanatate. Printre acestia, specialistii in nutritie amintesc de E-300 si E-160, doua dintre vitaminele care se gasesc in alimentele din comert.

Restul de 295 de E-uri o sa le regasesti pe listele negre cu factorii care declanseaza cancerul si alte boli grave. De exemplu, fereste-te de E-621, care este monoglutamatul de sodiu, si E-320, pentru ca are efecte dezastruoase asupra creierului.

Vitaminele cu nume de aditivi din alimente

De multe ori, produsele alimentare din comert contin si aditivi buni, care sunt de fapt vitamine ce fortifica sistemul imunitar.

Vitamina B12 este E-101. Mai este numita si riboflavina, fiind o vitamina care poate afecta sanatatea daca nu este in cantitate suficienta in corp. Comerciantii o folosesc pentru ca are culoarea galbena si imbunatateste aspectul produsului, dar aceasta vitamina rezolva probleme cum sunt anemiile si tulburarile de vedere.

Vitamina C se gaseste in comert sub denumirea de E-300 in lapte condensat, fulgi de cartofi si produsele care contin oua.

Vitamina E se gaseste si sub forma de E-306 si E-309, pe eticheta uleiurilor nerafinate si a produselor care contin o cantitate mare de grasime vegetala.

Colorantii cu nume de E-uri

Mare parte din colorantii de pe piata sunt neutri, nocivi sau foarte periculosi pentru sanatate. Sunt si coloranti, extrasi din legume si fructe, care aduc beneficii pentru sanatate sau, cel mult, sunt inofensivi.

De exemplu, sub denumirea de E-140 se ascunde clorofila care are pigment verde si se gaseste in paste de dinti, ape de gura si dulciuri colorate.

Licopenul sau E-160 se extrage din rosii si poate fi rosu ori galben. Acesta se foloseste in dulciuri colorate si sucuri.

E-100, de culoare galbena, apare pe eticheta supelor si sosurilor si mai este cunoscut sub numele de curcumina. Principalul ingredient din condimentul curry, curcumina este un puternic antiinflamator.

Lecitina, esentiala in activitatea celulara, poate fi identificata ca E-322 pe etichetele ciocolatelor, dar se gaseste si in sosuri si maioneze.

Vrei sa stii mai multe detalii despre E-urile periculoase? Citeste si capcana aditivilor alimentari care trebuie evitati si efectele lor

Foto: Guliver