Principii ayurvedice generale

Ayurveda este cea mai veche stiinta indiana de vindecare, care se bazeaza pe restabilirea echilibrului in corp prin intermediul dietei, al exercitiilor si al detoxifierii organismului, astfel incat mintea, trupul si spiritul sa fie in armonie. Iar alimentatia ayurveda merita o atentie speciala.

Termenul “ayurveda” provine din limba sanscrita, “ayus” insemnand “viata”, iar “ved”, “cunoastere”. Stiinta ayurveda a fost raspandita de catre calugarii budisti in Tibet, China, Mongolia, Corea si Sri Lanka. Ayurveda este in primul rand o stiinta de vindecare, dar este un stil de viata care isi propune sa mentina echilibru si armonie intre suflet, minte, simturi si trup.

Alimentatia ayurveda pune accent pe o dieta personalizata, in functie de caracteristicile fiecaruia

Pentru cei care vor sa treaca la sistemul ayurvedic, primul pas este acela de a a-si dezvolta obiceiuri sanatoase, printre care se numara o dieta adecvata, ca parte importanta a  intregului stil de viata. Rutina zilnica este stricta si include trezirea inainte de rasaritul soarelui si rugaciune. Curatarea fetei, a gurii (in special a limbii) si a ochilor sunt aspecte importante ale invataturii ayurvedice. Procesul are rolul de a mentine corpul si spiritul sanatoase. De asemenea, ayurveda mai inseamna si detoxificarea organismului, care se realizeaza prin tratamente si practicarea de meditatie (yoga).

Un alt aspect important este stabilirea pentru fiecare persoana a unei energii dominante interioare, numite dosha, iar dupa aceea se stabileste un regim de viata. Dosha se determina in functie de constitutia atletica a fiecarui individ, existand trei tipuri de dosha: vata, pitta si kapha.

Cum determini categoria care ti se potriveste

1. Persoanele din categoria Vata sunt mici de inaltime, slabe si musculoase. Sunt in miscare continua si se concentreaza pe mai multe actiuni in paralel: mananca, vorbesc la telefon si rasfoiesc o revista, toate in acelasi timp. Afectiunile acestui tip sunt constipatia, pielea uscata, apetit neregulat. Cele mai bune recomandari pentru tipul vata inseamna o dieta bazata pe legume proaspete si gatite, supe, fructe zemoase, dar mai putine fructe crude.

2. Persoanele din categoria Pitta au o constituie medie, sunt atletice, puternice, foarte competitive si se aprind destul de repede. Pentru acestea este potrivita o dieta bazata pe fructe si legume care sa-i “racoreasca” si trebuie sa evite mancarea condimentata si sa nu se expuna mult timp la soare.

3. Persoanele din categoria Kapha au cea mai mare greutate fizica dintre toate cele trei dosha. Sunt lente, dar foarte rezistente, vorbesc cu masura si cantaresc lucrurile foarte bine inainte de a lua o decizie. Aceste persoane sunt predispuse la diabet si hipertensiune. Cea mai potrivita dieta este bazata pe fructe crude, salate, legume, seminte care se digera usor. Desi nu le place sa faca sport, ar trebui sa se concentreze pe activitati intense ca sa piarda din greutate.

Potrivit principiilor ayurvedice, dieta este unul dintre cele mai importante elemente. De aceea, exista diete personalizate in functie de varsta si sex.

Principii general valabile in  alimentatia ayurveda, in functie se varsa si sex:

Avand in vedere ca dieta este unul din principalele instrumente ayurvedice in atingerea echilibrului, exista diete personalizate in functie de varsta si sex, de functionalitatea tesuturilor si de nivelul toxinelor din organism. Cu toate ca stabilirea dietei depinde de multi factori personali, exista cateva principii general valabile. Daca esti interesata, iata cateva dintre ele:

– alege alimente proaspete (fructe si legume) evitandu-le pe cele congelate sau pe cele care contin coloranti artificiali

– alege mancarurile in functie de constitutia corupului, dupa modelul pe care l-am recomandat mai sus

– include in meniu condimente si ierburi, pe care le poti transforma in dressing-uri delicioase

Pentru ca meditatia este un alt principiu important in ayurveda, citeste si Meditatia zen.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver