Profita de beneficiile unor mirodenii minune

Fara aroma speciala a mirodeniilor, mancarea indiana nu ar fi delicatesa pe care o cunoastem cu totii. Descopera cele mai populare condimente indiene care contin tot ce-i trebuie organismului uman: zinc, fier, calciu, minerale si un complex uimitor de vitamine.

Haideti sa descoperim impreuna prafurile si semintele care iti pot face pielea mai frumoasa si alimentatia mult mai sanatoasa!

Foloseste condimente indiene pentru savoare si sanatate 

Ghimbirul

Provine din regiunile tropicale si are un rizom (tulpina subterana) extrem de bogat in uleiuri eterice. Ghimbirul este utilizat intr-o serie de afectiuni precum: raceala, sinuzita, raguseala sau febra. Este, de asemenea, un calmant puternic pentru durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele si senzatia de greata. Hindusii il folosesc mai ales in mancarurile „grele” care presupun amestecuri si sosuri. In plus, semintele de ghimbir dau pofta de mancare si echilibreaza nivelul sebumului din pielea ta. Asa ca, draga mea, daca vrei sa scapi de acnee si sa-ti reglezi apetitul, bea cat mai mult ceai de ghimbir cu putinta. In mod garantat, nu vei avea nici plangeri si nici regrete, deoarece este pe cat de aromat, pe atat de gustos.

Ispaghula

Se crede ca isi are originea in vechea Persie, insa poate fi gasita si in regiunile nordice ale Indiei. Aceasta este o planta comuna folosita ca… laxativ natural. Ispagula are un rol fundamental in metabolismul carbohidratilor si cel al lipidelor. Initial, planta a fost utilizata in tratarea constipatiei cronice, totodata are efecte benefice asupra bolnavilor de diabet, „vindecand” obezitatea. O putem intalni mai ales in supe si sosuri, chiar daca nu este lesne de observat.

Jeera

Nu este un condiment cunoscut in bucataria romaneasca si disponibil in tara doar in magazinele online de profil, dar este extrem de indragit de indieni. El are proprietati curative si un parfum special, mai puternic decat al chimenului salbatic. Jeera este un element echilibrant si are abilitatea de a bloca formarea de gaze in exces. Nu este insa recomandat persoanelor agitate, colerice, deoarece stimuleaza microcirculatia sangvina.

Coriandrul

Are o aroma puternica, proaspata si un gust fin, care transforma orice fel de mancare in care este adaugat. Este probabil unul dintre cele mai populare condimente indiene si este folosit in aproape toate felurile de mancare mai putin in deserturi. In rest, orice fel de mancare (inclusiv painea haveli) este o noua oportunitate de a pune in valoare coriandrul. Acesta nu este deloc picant si e indicat sa fie inclus in alimentatia persoanelor care au probleme de sanatate din cauza grasimilor in exces.

Chilli

Ardeii chilli sunt foarte des folositi in bucataria indiana, mai ales in cea specifica sudului Indiei. Acolo se pun intregi cam la orice mancare. In afara de asta, mai toate masalas-urile (amestecurile de condimente) contin cativa chilli uscati si sfaramati. Vine iarna si chilli rosii sunt unul din cele mai eficiente condimente care combat problemele aduse de frig si umezeala: gripe, raceli, congestie, sinuzita etc.

Atentie insa: chilli sunt foarte picanti si provoaca gaze tulburatoare, motiv pentru care trebuiesc „stinsi” cu ceai sau sos jeera. Veste buna: Chilli au si proprietati afrodisiace, mai ales in combinatie cu… ciocolata. Aceasta este o formula despre care s-ar spune ca nu da gres niciodata.

Acum ca te-ai familiarizat putin cu universul culinar indian si ai aflat mai multe despre condimente indiene, te invit sa incerci sutele de combinatii si retete indiene, care cu siguranta iti vor imbunatati fizicul si psihicul pentru o perioada indelungata. Nu degeaba indiencele se numara printre cele mai frumoase femei din lume.

Text: Diana Marasoiu, Foto: Thinkstock