Cum ne influenteaza alimentatia pH-ul din sange

De alimente alcaline au nevoie, cu precadere, consumatorii de hrana vie care nu tin o dieta 100% raw sau cei care sunt la inceput de drum cu regimul si trebuie sa faca un efort ca sa-si echilibreze pH-ul.

Discutia despre alimente alcaline este simpla: ca sa fim sanatosi, este important sa ne mentinem un nivel al pH-ului din sange undeva la 7.35. Alimentele pe care le consumam, si care se impart in alcaline si acide, ne influenteaza foarte mult pH-ul.

Alimente alcaline vs. alimente acide

In timp ce alimentele alcaline sunt dorite pentru ca au un pH cat mai aproape de valoarea ideala, de alimentele acide ar trebui sa ne ferim pentru ca ne strica echilibrul pH-ului din sange si, intr-un final, ne imbolnavesc (ne simtim rau, suntem obositi, avem probleme cu digestia si incepem sa luam in greutate).

Alimentele acide sunt alimente pe care nu le intalnesti in mod normal intr-o dieta raw: carne, produse procesate, lactatele, cerealele rafinate, bauturile carbogazoase, cafea, dulciurile etc.

La polul opus, in dieta alcalina intra o parte a fructelor (lamai, grepfrut, pepene verde, avocado stafide, curmale, smochine, ananas, mere, caise, piersici, cireşe, avocado, struguri, banane coapte, căpşuni, grapefruit, mango, pepene roşu, nectarine, papaya, pere, rodia, moşmoane, gutuie, kiwi, portocale, mandarine), lastarii, legumele, radacinile, tuberculii, nucile si semintele raw.

Cum iti spuneam si mai sus, unii raw-foodisti care nu urmeaza in totalitate o dieta raw, mai pot sa consume si alimente acide, si nu ma refer la carne sau lactate, ci la unele produse procesate, cum ar fi mierea, zaharul, cafeaua, sarea. De asemenea, unii consumatori de hrana vie obsinuiesc sa-si si gateasca anumite alimente, care in urma procesului, isi pierd o mare parte din enzime si nutrienti care au rol in alcalinizarea organismului. Pentru acestia am alcatuit o lista cu alimente alcaline pe care ar trebui sa le consume cu precadere, ca sa-si echilibreze pH-ul. Sfatul este valabil si pentru cei care abia s-au apucat de dieta.

4 alimente alcaline care sunt de folos consumatorilor de hrana vie ce nu urmeaza un regim 100% raw

Lamaile

Sunt printre cele mai alcaline fructe, cu un pH de 9; sunt un remediu extraordinar pentru raceli, gripe, tuse, hiperaciditate (desi au un gust acid cand sunt ingerate, de fapt, ele alcalinizeaza organismul) si alte afectiuni virale. Lamaile sunt si antiseptic si dezinfectante, dar au si prorietati de detoxifiere a ficatului, fiind si un bun tonic pentru acesta pentru ca il energizeaza. Ca sa consumi lamai mai multe, combina-le cu apa sau stoarce-le peste salatele de fructe.

Pepenele rosu

Are un pH tot de 9, fiind foarte alcalin. Datorita continutului mare de fibre si de apa (92% apa din greutatea sa), pepenele rosu este si un bun diuretic, dar si o sursa nemaipomenita de betacaroten, licopen si vitamina C. Cand este consumat pe perioade indelungate ajuta la curatarea colonului. Poti sa te mai bucuri de pepene rosu doar cateva saptamani de aici incolo, asa ca profita!

Nasturelul (watercress) si algele

Nasturelul, o planta ierboasa acvatica, are un pH de 8.5, fiind un puternic aliment care reduce aciditatea din sange. Numit super aliment, nasturelul este consumat raw si contine la fel de mult fier si calciu ca si algele. Algele sunt si ele bogate in magneziu, un mineral care alcalinizeaza sangele; mai contin si un acid esential care descreste inflamatia, dar si vitamina K care lupta cu radicalii liberi din organism ce imbolnavesc celulele.

Piperul cayenne

Are un pH de 8.5 si contine enzime pretioase de care are nevoie sistemul endocrin. Si nu numai asta: are si proprietati antibacteriene si este bogat in vitamina A, un nutrient esential in lupta impotriva radicalilor liberi care cauzeaza boli si stres.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver