Tipuri de hrisca si modalitati de preparare

Asa cum unele persoane au intoleranta la lactate, altele au intoleranta la gluten, o proteina existenta in grau, secara sau ovaz. Vegetarienii care se regasesc in aceasta categorie se feresc sa consume cereale, insa au o alternativa la fel de bogata nutritional: hrisca. Iti spunem ce este si cum o poti integra sanatos in dieta ta.

Cel mai adesea, hrisca este confundata cu o cereala, datorita denumirii ei in engleza (“buckwheat”, terminatia “wheat” inseamnand grau), dar poate si pentru ca se macina si se transforma in faina. In realitatea, hrisca este fructul unei plante provenite din Asia si raspandita in Europa de catre turci si mongoli. Desi in bucataria romaneasca nu este foarte folosita, hrisca este totusi un ingredient popular printre produsele magazinelor bio.

Hrisca este bogata in fibre, calciu si fier, unii dintre cei mai importanti nutrienti pentru vegetarieni

Cei care o apreciaza in mod deosebit sunt si cei care au intoleranta la gluten si nu pot consuma cereale cu bob intreg, dar si vegetarienii si raw-foodistii, care o folosesc intr-o multime de preparate specifice. Iar daca urmezi o dieta vegetariena si se intampla sa nu tolerezi glutenul (ai dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree atunci cand consumi cereale), hrisca este salvarea ta. Pe langa faptul ca poate inlocui cu succes graul in alimentatia de zi cu zi, hrisca este si o sursa excelenta de nutrienti pentru vegetarieni: are un continut mare de fibre (ajutand si la absorbtia lenta a glucozei dupa masa, ceea ce o transforma intr-o alegere nemaipomenita si pentru diabetici), calciu, magneziu, fier, cupru, mangan si zinc. Mai este bogata si in aminoacizi, in special lizina, care joaca un rol important in fabricarea de colagen, nefiind produs de corpul uman.

Datorita valorii nutritionale ridicate, hrisca are o multime de beneficii pentru sanatate. Iata doar cateva dintre ele: promoveaza un sistem cardiovascular sanatos, ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale bune, imbunatateste functiile sistemului digestiv si curata colonul, miscoreaza colesterolul rau, minimizeaza riscul de cancer la san, ajuta la slabit etc.

Ce este cu adevarat interesant la aceasta planta, este faptul ca poate fi consumata intr-o multime de forme, de la boabe si faina, pana la lastari si taitei. Iata niste idei ca sa o integrezi corect in dieta ta.

4 modalitati de a gati cu hrisca astfel incat sa o incluzi rapid in meniul tau vegetarian

1. Boabele de hrisca (seamana cu graul, ovazul si secara) au forma triunghiulara si pot fi folosite ca si adaos in supe, ciorbe, mancaruri de legume cu sos si chiar deserturi. Poti folosi boabele de hrisca si la micul dejun in locul ovazului. Le prajesti intr-o tigaie (fara sa adaugi ulei) timp de trei-patru minute, iar apoi le adaugi in lapte, iaurt, smoothie-uri sau in gustarea cu fructe uscate.

2. Faina de hrisca este folosita pentru a face diverse aluaturi de prajituri, dar si paine. Uneori, este amestecata cu faina de grau pentru a face paine, briose sau biscuiti. Daca ai intoleranta la gluten, poti insa sa faci paine doar din hrisca (verifica eticheta produsului ca sa te asiguri ca nu contine si ingrediente cu gluten). Faina din hrisca va schimba insa gustul preparatelor, hrisca avand o usoara aroma de nuca.

3. In cultura japoneza, exista un sortiment de taitei care se fac din faina de hrisca (soba); se servesc reci cu un sos sau incorporati in supa. Poti face chiar tu acesti taitei acasa, metoda fiind asemanatoare cu cea a taiteilor traditionali. Fa un aluat din doua cesti de faina de hrisca si 3/4 ceasca de apa, intinde-l, taie taiteii, lasa-i sa se usuce si apoi fierbe-i un minut in apa clocotita. Pot fi folositi pe post de paste si la salate.

4. Poti consuma hrisca si intr-o varianta foarte sanatoasa: sub forma de lastari. Ii poti adauga in salate, sandwich-uri, supe sau alte mancaruri. Ca sa cresti lasatari de hrisca lasa peste noapte in apa un pumn de seminte de hrisca. In dimineata urmatoare, pune hrisca in germinator (tine cont ca boabele isi vor mari volumul pana chiar si de 4 ori) si spala semintele de cateva ori pe zi pana cand vor aparea lastarii. Acest proces dureaza in jur de o saptamana. Germenii pot fi consumati direct sau pot fi tinuti la frigider o saptamana-doua.

In afara de lastarii de hrisca, mai poti consuma si lastari de floarea soarelui sau de mustar. Ii poti obtine in doar cateva zile acasa!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver