Craciunul nu trebuie sa fie o sarbatoare a mancarurilor grele si o perioada care trebuie urmata de o dieta drastica. Daca esti vegetarian sau vegan, aceasta perioada a anului trebuie sa fie una a bucuriei, asa ca alege retete in acord cu sentimentele si convingerile tale, iar daca nu-ti trece prin cap sa renunti la carne, afla ce poti face ca sa nu-ti soliciti prea tare organismul in aceasta perioada. Iata cateva idei de retete pentru vegetarieni si carnivori!

Meniu de Craciun: retete pentru vegetarieni si vegani

Paine

Painea chiar poate fi o prezenta minunata pe masa de Craciun, mai ales daca asezi in mijlocul invitatilor un blat cu Borodinsky – paine neagra din faina de secara, cu melasa, malt si coriandru. Aceasta paine contine, pe langa ingredientele mentionate, si cafea, asa ca iti poti imagina explozia de arome pe care o poate declansa. De ce sa te multumesti cu o paine oarecare de la magazinul din colt, cand poti face o asa minunatie de n-o sa uite nimeni acest Craciun!

Aperitive

Poti da startul mesei de Craciun cu un hummus cu avocado. Este sanatos, pentru ca e bogat in Omega 3, dar e si recomandat pentru silueta ta, caci este bogat in fibre si proteine. La hummusul obisnuit pe care il faci din naut, pasta de susan, ulei de masline si suc de lamaie, adaugi 2 avocado bine copti. Acest aperitiv dureaza 15 minute, dar gustul nu-l uiti prea usor.

Tot pentru aperitiv poti sa faci o salata de sfecla rosie cu branza de capra si sos de iaurt sau chiar ciuperci umplute cu un amestec de quinoa, cartof dulce copt si seminte de rodie.

Fel principal

Cum esti vegetariana convinsa, sigur nu ti-e dor de sarmalele cu carne de porc, asa ca te sfatuim sa optezi pentru o reteta simpla, dar de mare efect: vinete la cuptor cu usturoi, chilli si iaurt grecesc.

Daca mai ai nevoie de o varianta, iti sugeram si o tarta cu sparanghel, rosii si branza de capra sau o supa crema de dovleac.

Desert

Ca sa prepari ceva deosebit pentru masa de Craciun, poti incerca o reteta de cozonac raw cu mac sau o prajitura cu morcovi. Desigur, nu uita sa impodobesti toata casa cu fructe, astfel incat acestea sa fie la discretie atat pentru vegetarieni si vegani, dar si pentru carnivori.

Variante sanatoase pentru masa de Craciun pentru carnivori

Nu te condamna nimeni daca totusi iti place carnea, dar ca sa fii eco si sa ai parte de un Craciun sanatos, trebuie sa respecti cateva reguli!

Renunta la carnea de porc

Aceasta este plina de grasimi nesanatoase care ti se depun pe organele interne si nu numai, asa ca iti recomandam sa alegi carnea de curcan, care este bogata in proteine si saraca in grasimi (daca renunti la piele). O alta varianta ar fi carnea de vita, care contine cantitati semnificative de Omega-3, Omega-6 si creatina sau somonul, bogat in Omega-3.

Atentie! Ca sa te bucuri cu adevarat de beneficiile pe care le ofera aceste alimente trebuie sa cauti surse de incredere de la care sa le cumperi, de preferat producatori locali despre care poti afla in ce conditii cresc animalele si pasarile.

Alege legume romanesti

Ca sa te bucuri de legume despre care stii sigur ca nu sunt tratate cu pesticide sau chimicale, trebuie sa alegi radacinoasele romanesti. Chiar daca esti carnivora, prajitura cu morcovi este la fel de sanatoasa pentru tine ca si pentru ceilalti, deoarece morcovii sunt bogati in beta-caroten si vitamina A, elemente esentiale pentru sanatatea ochilor si a pielii. Poti sa ii asezi pe masa cruzi, stropiti cu putina sare sau lamaie, sa ii adaugi in umplutura sarmalelor sau sa ii pregatesti, impreuna cu rondele de telina, pentru friptura.

Deserturi sanatoase

Cartoful dulce, copt, poate sa inlocuiasca cozonacul care contine prea multa faina. Acesta leguma este o sursa buna de licopen, antioxidant care imbunatateste starea de spirit, vitamina B6, A, C, magneziu si calciu.

Tot pentru desert poti face acasa o ciocolata neagra, cu procent de cacao de 70 – 80 la suta (sau chiar mai mare). Ciocolata neagra contine antioxidanti si flavonoizi care lupta cu radicalii liberi si previn multe boli, asa ca este o varianta foarte sanatoasa.

Text: Oana Racheleanu

Surse foto: Guliver, lisciocomelolio.altervista.org