Daca ne-am raporta la un cantecel de copiii foarte popular prin gradinite, abundenta din piete din aceasta toamna ne-ar determina sa fredonam: “Mere, prune, nuci si pere | Noi avem dupa placere”… Dar, cum in serile reci de toamna nu prea iti vine sa canti, ci sa-ti indulcesti amintirea verii, iti propunem o reteta de pere umplute.

Pere umplute… suna chiar ca o reteta din copilarie, cand bunicile noastre stiau exact cum sa transforme fiecare fruct intr-un deliciu!

Perele sunt fructele vedeta ale toamnei si, desi se poate constata ca si-au cam pierdut din dulceata de odinioara – cele mai multe provenind din soiuri importate – merita sa le exploatezi la maximum si sa faci din ele un desert aparent banal, dar care se dovedeste a fi soficticat.

Pere umplute servite cu sos de branza cu vanilie si dulceata de visine

Ai nevoie de sase pere potrivite, dintr-un soi dulce si zemos, carora le tai cate un capacel la baza si le scobesti, scotandu-le cotorul.

Topesti un sfert de pachet de unt si ungi bine fiecare para ( pe dinauntru si pe dinafara) si apoi restul de unt il torni într-un vas de yena.

Umplutura:

Se bate bine un ou întreg cu 5 linguri de zahar si cu esenta de vanilie pana se face o crema consistenta si albicioasa. Apoi se amesteca cu un pachet de branza de vaci fina.

Se umple fiecare para cu compozitia de mai sus si apoi se aseaza în forma de yena  cu unt topit. Se toarna un pic de miere pe varful fiecarei pere, se acopera cu capac tot de yena si se da la cuptor aproximativ jumatate de ora. Apoi se ridica capacul, se stropesc perele cu untul din forma si se lasa  fara capac înca un sfert de ora.

Sosul:

Peste crema de branza ramasa se mai adauga un ou si un galbenus batute bine, o jumatate de ceasca de lapte si înca un pic de esenta de vanilie. Se pune compozitia într-un ibric si se fierbe pe abur pana ajunge la consistenta unei smantani groase.

Perele se servesc cu sosul  de branza si  putina dulceata de visine.

In asteptarea iernii, poti incerca si desertul de pere posate cu zahar si scortisoara