Secretul unei retete cu conopida este sosul

Conopida la cuptor demonteaza orice prejudecata despre conopida in general, o leguma nu prea aromata si gustoasa. Daca stim cum sa o gatim, o putem ridica la rang de delicatesa. Astazi iti propunem reteta de conopida la cuptor cu branza Cheddar.

Cand este fiarta, conopida poate fi chiar gretoasa, insa cand este gatita in cuptor impreuna cu o combinatie de branza, lapte si condimente, lucrurile se schimba la 360 de grade.

De fapt, acesta este secretul pentru ca conopida la cuptor sa iasa divina: sosul pe care il faceti; un sos béchamel (care are in compozitie unt, faina si lapte) la care se adauga diverse branzeturi: parmezan, Cheddar sau orice alt de tip de branza mai tare.

Va recomand sa incercati reteta de conopida la cuptor de mai jos, mai ales daca sunteti lacto-vegetariene si aveti chef intr-o zi de o mancare mai speciala. Desi este delicioasa, conopida la cuptor cu branza Cheddar poate fi foarte “pacatoasa” pentru silueta din cauza sosului cu multe calorii. Iti recomandam sa nu faci excese! Pofta buna!

Ingrediente pentru conopida la cuptor:

1 conopida medie

55 de grame de unt

55 de grame de faina

1 lingurita de pudra de mustar (optional)

460 de ml de lapte

55 de grame de branza Cheddar

sare si piper

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 200 de grade.

Indeparteaza frunzele verzi ale conopidei si opareste-o cinci-zece minute, intreaga, intr-un vas cu apa care fierbe. Conopida nu trebuie sa fie gatita in intregime, ci doar sa se inmoaie.

Combina untul si faina intr-o oala si pune-le pe foc mediu, amestecand incontinuu pana cand untul de topeste si faina se incorporeaza in el. Adauga sare dupa gust si pudra de mustar (optional) si continua sa amesteci pentru inca doua minute.

Da focul mic si adauga tot laptele odata, amestecand viguros, pana cand obtii un sos omogen. Continua sa amesteci pana cand sosul se ingroasa, in jur de cinci minute. Daca sosul este prea gros, mai adauga putin lapte (nu trebuie nici sa fie prea lichid). La sfarsit, adauga branza Cheddar razuita si amesteca pana cand se topeste. Indeparteaza de pe foc.

Rupe floretele de conopida si pune-le intr-o tava unsa cu unt, intr-un singur strat. Toarna deasupra sosul de branza, mai presara putina branza Cheddar razuita si piper negru. Pune conopida la cuptor pentru 30 de minute, pana cand devine aurie.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver