Cum faci blatul perfect care sa sustina ciocolata fierbinte

Lava cake este o prajitura care, la exterior, arata ca si o brownie sau ca o briosa. Cand insa este degustata, din interiorul ei curge ciocolata fierbinte, iar acesta este motivul pentru care se numeste “prajitura lava”.

Consistenta aceasta mai neobisnuita a blatului, tare la exterior si moale in interior, este data de faptul ca din compozitie lipseste faina. De regula, prajitura lava cake se face fara faina, sau cu foarte putina, iar ingredientele de baza sunt untul, zaharul, ciocolata si ouale. Dupa cum va puteti inchipui, are multe calorii, asa ca v-o recomand doar uneori, ca pe un rasfat special.

Lava cake poate fi servita si cu un sos de fructe de padure

Desi pare un desert sofisticat, in realitate, ca sa faci lava cake nu trebuie sa fii chef: ouale se bat cu zaharul, se incorporeaza ciocolata topita si putina faina si gata, apoi se pune la copt. Ca sa faci o prajitura lava cake speciala, poti sa o asezonezi cu un sos de fructe de padure. Desi in reteta de mai jos, lava cake este servita cu frisca, eu am savurat-o la o prietena, cu un sos dulce acrisor de fructe de padure. O minunatie! Si inca un sfat: neaparat foloseste ciocolata neagra pentru ca este mai sanatoasa!

Ingrediente:

180 de grame de ciocolata neagra

250 de grame de unt

4 oua

1/2 ceasca de zahar pudra

1/4 ceasca de faina

Preparare:

Rupe ciocolata bucati si, impreuna cu untul, pune-o la microunde pentru unu-doua minute (opreste aparatul la fiecare 30 de secunde si amesteca, pana cand ingredientele se topesc si se combina). Daca nu ai microunde, poti topi ciocolata si untul intr-un bol pe care-l pui deasupra unei oale cu apa fierbinte.

Unge cu unt opt forme de prajiturele si apoi presara-le cu faina.

Separat, bate ouale si zaharul cu ajutorul unui mixer, opt-zece minute, pana cand obtii o crema groasa si cremoasa. Adauga ciocolata topita si apoi faina, treptat. Pune compozitia in forme si da-o la frigider pentru o ora.

Incalzeste cuptorul la 200-180 de grade Celsius si pune prajiturele lava cake la copt. Coace-le timp de15 minute, scoate-le si lasa-le sa se raceasca un minut-doua, iar apoi rastoarna-le pe o farfurie, decoreaza-le cu zahar pudra, cacao sau frisca si serveste-le calde.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver

zp8497586rq