O retea simpla care da savoare mancarurilor

Tzatiki este unul dintre cele mai renumite aperitive grecesti, fiind folosit ca si sos pentru preparate traditionale ca gyros sau doner kebab. Dar si cei care nu consuma carne il pot savura in salate si preparate vegetariene. Daca esti indragostita de Grecia, cu siguranta, stii despre ce vorbesc…

Tzatiki se obtine din iaurt grecesc (un iaurt din care a fost indepartat zerul si care are o consistenta mai apropiata de branza, fiind mai tare) amestecat cu castraveti, usturoi, sare, ulei de masline si, uneori, zeama de lamaie, marar sau patrunjel.

Combinatiile pe care le poti face folosind tzatiki sunt foarte multe: servit cu mai multe tipuri de carne preparata la gratar: pui, vita, porc si chiar miel, adaugat in sandwich-uri, taco si quesadilla, poate lua locul unui dressing pentru salata sau poate fi un sos excelent pentru gustarile cu legume crude.

Noi iti recomandam sa incerci aceasta ultima varianta, fiind una dintre cele mai sanatoase. Cele mai potrivite legume sunt morcovii, telina, broccoli, conopida, ardeiul gras rosu. Poti lua gustarea cu tzatiki si legume proaspete chiar si la birou, fiind foarte satioasa! Iata insa cum faci sosul!

Ingrediente pentru preparea dressingului tzatiki:

2 cutii de iaurt grecesc

1 castravete mai mare, curatat de coaja

1/4 ceasca de smantana

2 linguri de suc de lamaie

1 lingura de otet alb

1 lingura de marar maruntit

2-3 catei de usturoi maruntiti

sare si piper

Preparare:

Pune iaurtul intr-un bol mediu. Da castravetele printr-o razatoare si scurge-l in mana ca sa indepartezi excesul de apa. Adauga-l in iaurt, impreuna cu smantana, sucul de lamaie, mararul si usturoiul. Amesteca ingredientele si apoi asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Pune sosul tzatiki la frigider jumatate de ora ca sa fie foarte racoritor atunci cand il servesti.

Ca sa obtii un sos tzatiki veritabil, foloseste iaurt grecesc. Nu ii da doar un gust mai special, ci este si mai sanatos; este slab in calorii (contine doar jumatate din caloriile regasite in iaurtul normal) si este bogat in proteine, ceea ce inseamna ca ofera o mai mare satietate si nu ingrasa.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver

zp8497586rq