Un desert indicat doar din cand in cand

Daca ti-e pofta de gogosi cu scortiosara, pufoase ca cele pe care ti le facea mama in copilarie, trebuie sa stii ca secretul consta in tehnica de realizare a aluatului. Ca sa faci aluatul perfect, pufos si fraged, urmareste instructiunile cu atentie!

Desi despre gogosi cu scortisoara nu putem vorbi decat de bine in privinta gustului, trebuie sa recunoastem ca sunt foooooarte periculoase pentru silueta; contin faina alba, zahar, grasimi, ingrediente pe care suntem tentate sa le ocolim cand tinem dieta si pe care oricum trebuie sa le tinem sub control.

Pe de alta parte, o gogoasa-doua nu au cum sa-ti faca prea mult rau daca stii cum sa-ti alcatuiesti meniul inteligent astfel incat sa-ti mentii silueta. Poti sa prepari gogosi cu scortisoara atunci cand iti dai un pic de ragaz de la dieta sau poti sa vezi acest desert ca pe rasfatul de weekend. Maninca una, cel mult doua, de pofta: pe restul ofera-le celoralti membri ai familiei, prietenilor sau vecinilor!

Ingrediente:

– 2 linguri de otet alb

– 3/8 ceasca de lapte

– 2 linguri de margarina

– 1/2 ceasca de zahar alb

– 1 ou

– 1/2 lingurita de vanilie

– 2 cesti de faina

– 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu

– 1/4 lingurita de sare

– ulei pentru prajit

Preparare – pentru aluatul perfect de gogosi cu scortisoara, nu te abate de la reguli:

Pune otetul in lapte si lasa-l sa stea cateva minute, pana cand mixtura devine densa.

Intr-un bol, amesteca margarina (poti folosi si unt daca de regula nu consumi margarina) si zaharul pana cand se topesc. Adauga si oul si vanilia si amesteca din nou.

In alt bol, combina faina, bicarbonatul de sodiu si sarea si adauga aceasta compozitie peste prima. In timp ce adaugi faina treptat, toarna si cate putin din mixtura de lapte si otet. La final, vei obtine o coca pe care trebuie sa o intinzi pe o suprafata tapetata cu faina (ar trebui sa aiba cam 1 centimetru grosime). Taie gogosile cu ajutorul unui pahar, iar daca vrei sa le faci sa arate precum cele americane, foloseste un pahar mai mic pentru a le face o gaura in mijloc. Dupa ce le-ai taiat, lasa-le sa stea pe un blat zece minute inainte de a le pune la prajit.

Pentru prajit, foloseste o tigaie larga, pune ulei vegetal suficient si prajeste gogosile pana cand devin aurii, intorcandu-le pe ambele parti. Scoate-le pe un prosop de hartie, pudreza-le

cu scortisoara si serveste-le calde.

Poti sa pregatesti, gogosi cu scortisoara si cand ai o masa festiva. Vor fi apreciate!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver