Turmericul este secretul retetelor indiene

Chutney de vinete este un fel de ghivechi de vinete “imbogatit” cu o combinatie de condimente indiene, de la ardei iute si chilli, pana la boabe de mustar si turmeric. Accentul pus pe condimente este esential pentru ca gustul spectaculos al acestui preparat tine, intr-o proportie uriasa, de ele.

Chutney este un preparat traditional din India si se poate obtine atat din legume (rosii, dovleac, morcov, spanac, ceapa), cat si din fructe (mere, nuca de cocos, lamaie, ananas); cel mai cunoscut este chutney de mango. Ca sa obtii un chutney veritabil trebuie neaparat sa folosesti condimente indiene specifice, care dau acea savoare inconfundabila (le poti gasi atat in unele supermarketuri, dar cel mai sigur este sa le cauti in magazinele specializate).

Una dintre cele mai accesibile si usoare variatiuni este chutney de vinete. Eu am incercat aceasta reteta de chutney in weekend si pot sa va spun ca, in afara faptului ca este foarte gustoasa, se si prepara rapid. Daca ai in frigider vinete congelate este si mai bine, pentru ca scutesti si mai mult timp cu prepararea. Iata care este secretul acestui tip de mancare indiana cu accent pe condimente:

Ingrediente:

– 250 de grame de vinete

– 1 lingura de ulei vegetal

– 1 lingurita de seminte de mustar

– 2 ardei iuti rosii maruntiti (daca nu iti place foarte picant, un singur ardei este suficient)

– 1 lingurita de turmeric

– 1/2 lingurita de pudra de chilli

– 1 rosie bine coapta

– 1 lingurita de otet

– 2 lingurite de apa

– sare si piper

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 180 de grade. Pune vinetele pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasa-le in cuptor jumatate de ora, pana se inmoaie. Scoate-le apoi, curata-le si taie-le in bucati mici.

Intr-o tigaie, incalzeste uleiul la foc mediu. Adauga seminte de mustar si lasa-le in uleiul incins cam 30 de secunde, pana cand incep sa sara. Adauga si ardeiul iute, turmericul, pudra de chilli, sarea si piperul si amesteca. Tine condimentele in jur de 30 de secunde pe foc, iar apoi adauga peste ele vinetele, rosiile, apa si otetul.

Acopera tigaia cu un capac, redu focul si gateste chutney-ul in jur de 15-20 de minute. Amesteca ocazional. Mancarea ar trebui sa se ingroase usor spre finalul timpului de preparare. Serveste chutney de vinete cand inca este caldut, alaturi de o lipie indiana.

Daca esti fana a preparatelor indiene, pe langa chutney de vinete, mai poti incerca o alta specialitate, pe care am prezentat-o mai demult si care se bazeaza pe un alt condiment minune din bucataria indiana: mancare de vinete cu curry.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver