Un preparat ideal pentru cei care mananca picant

Daca incerci sa ai un stil de viata cat mai sanatos, atunci stii ca somonul se numara printre alimentele de care ai mare nevoie in meniu, fiindca este bogat in omega 3. Ca sa nu te saturi de somon, incearca sa-l integrezi in retete cat mai diferite. Propunerea de azi: somon la gratar cu sos de ghimbir.

Desi somonul preparat pe gratar nu este cine stie ce specialitate (oricine il poate prepara asa, intr-un timp minim), atunci cand este combinat cu diverse ierburi si condimente, pestele se transforma miraculos. Tocmai din acest motiv, somonul este unul dintre preparatele mele preferate. Poate fi gatit cu mustar, sirop de artar, sos de soia, zahar brun, miere, otet balsamic si multe altele.

Reteta pe care am ales-o insa astazi este una foarte speciala si are ca ingredient vedeta ghimbirul. Cu un gust intepator si parfumat, ghimbirul va aromatiza pestele, iar pasta de chili si usturoiul ii vin in ajutor: il fac usor condimentat, fiind un preparat special pentru aceia dintre voi care adora sa manance putin mai picant. Mai vrei inca un motiv ca sa gatesti somon la gratar cu sos de ghimbir? Este o mancare usoara, care iti mentine silueta!

Ingrediente pentru 4 portii de somon la gratar cu ghimbir:

4 fileuri de somon

sare dupa gust

1/3 ceasca de apa rece

1/4 ceasca de otet din orez

2 linguri de zahar brun

1 lingura de pasta de chili

1 lingura de ghimbir ras, proaspat

4 catei de usturoi

1 lingurita de sos de soia

frunze de busuioc

felii de lamaie

Preparare:

Incalzeste gratarul la foc mediu si unge-l cu putin ulei, folosind o pensula. Asezoneaza somonul cu sare si pune-l pe gratarul incalzit. Gateste pestele intre sase si opt minute pe fiecare parte sau pana cand se desprinde usor cu o furculita.

Separat, combina apa, otetul din orez, zaharul brun, pasta de chili, ghimbirul ras, usturoiul si sosul de soia, intr-o oala medie. Pune ingredientele pe foc si lasa-le sa fiarba. Cand au dat in fiert, da focul mai mic si mai lasa-le sa fiarba inca doua-trei minute, pana cand obtii o mixtura groasa.

Aranjeaza somonul in farfurie si toarna deasupra sosul. Decoreaza cu lamaie sau cu frunze de busuioc. Poti sa servesti acest somon la gratar cu sos de ghimbir cu cartofi natur sau cu legume.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver