Fructe proaspete si gust desavarsit

Pentru ca mai e putin pana cand in piete vor aparea capsunile adevarate, aromate si dulci, iti facem de pe acum o sugestie delicioasa de desert: tarta cu capsuni.

Mie imi plac la nebunie capsunile si stiu ca cea mai savuroasa tarta cu capsuni este cea facuta cu fructe de sezon, proaspete si parfumate. Pentru ca ador capsunile, am incercat cateva retete de prajituri si cu capsuni cumparate de la supermarket (unde le poti gasi aproape pe tot parcursul anului), insa rezultatul a fost dezamagitor. E simplu de inteles de ce: capsunile importate n-au gust, sunt prea tari si, in plus, sunt si scumpe.

De aceea, sunt fericita ca in curand ma voi putea bucura de fructele mele preferate. Desi imi place sa le consum si ca atare, de cele mai multe ori le integrez in deserturi cu fructe. Mai jos, ai o reteta de tarta cu capsuni pe care obisnuiesc sa o prepar de cateva ori in fiecare an.

Ingrediente:

– 1 si 1/2 ceasca de faina

– 2 linguri de zahar pudra

– 125 grame de unt, rece si taiat cubulete

– 1 galbenus

– 2 linguri de apa rece

– 250 grame de capsuni

Crema:

– 1 ou

– 2 galbenusuri

– 1/2 ceasca de zahar pudra

– 1 lingurita de vanilie pasta

– 1/3 ceasca de praf de budinca de vanilie

– 2 cesti de lapte

– 1/2 ceasca de smantana grasa

Preprare:

Pune faina, zaharul si untul in blender si amesteca pana cand compozitia devine sfaramicioasa. Adauga galbenusul si o lingura de apa rece si amesteca din nou, pana cand aluatul se omogenizeaza. Scoate aluatul pe o suprafata pudrata cu faina. Framanta-l putin si intinde-l sub forma de disc. Acopera-l cu o folie de plastic si baga-l in frigider pentru jumatate de ora.

Incalzeste cuptorul la 180 de grade. Unge cu putin unt o tava pentru tarta. Scoate aluatul din frigider si intinde-l in tava, avand grija sa „imbraci” uniform marginile dantelate ale acesteia. Pune tava cu tot cu aluat inca zece minute la frigider. Apoi: scoate-o de la rece, pune deasupra compozitiei hartie de copt si toarna o ceasca de orez deasupra, astfel incat compozitia sa nu creasca prea mult si sa creezi un spatiu pentru crema. Pune tarta la cuptor si coace-o 15 minute, pana cand capata o culoare aurie pe margini. Indeparteaza orezul si mai coace-o inca zece minute si las-o sa se raceasca.

Pentru crema: amesteca oul si galbenusuri, zaharul si vanilia intr-un bol. Adauga si pudinca praf si incorporeaz-o. Treptat, adauga laptele si smantana, amestecand incontinuu. Toarna crema intr-o oala si da-o la foc mediu pentru opt-zece minute, pana cand incepe sa se ingroase. Acopera oala cu folie de plastic si lasa crema sa se raceasca. Pune-o la frigider pentru o ora.

Umple aluatul cu crema si orneaza cu capsuni (le poti taia felii subtiri sau le poti lasa intregi). Tarta cu capsuni este gata sa fie servita!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver