Supa de linte rosie

Bucataria turceasca ofera o varietate de mancaruri si este preferata de foarte multi oameni din intreaga lume, aceasta avand la baza retetele dupa care erau preparate mancarurile in perioada Imperiului Otoman. Influentele bucatariei turcesti se regasesc si in marile bucatarii din Europa si in multe alte tari. Supa de linte rosie este este o sursa bogata de fibre, are efecte benefice asupra sistemului digestiv si scade colesterolul.

Desi bucataria turceasca are foarte multe preparate, supele joaca un rol important. Pe vremuri, supa era principala masa. Aceasta era servita, de regula, la micul dejun. Totodata, supele turcesti sunt foarte sanatoase si sunt denumite dupa ingredientul principal ce a fost folosit la prepararea lor.

Supa de linte rosie este o reteta traditional turceasca si se numeste kırmızı mercimek çorbası, iar aceasta poate fi preparata in mai multe feluri.

Supa de linte rosie – un deliciu!

Eu recomand aceasta reteta de supa de linte rosie traditionala, gatita in casa. Imi sfatuiesc si prietenii sa incerce sa gateasca orice preparat dupa reteta sa orginala, indiferent despre ce bucatarie este vorba.

Supa este foarte gustoasa, iar mie mi-a placut foarte mult.

Ingrediente:

300 de grame linte rosie

1 ceapa medie

1 cartof

1 morcov

1 lingura sos de rosii (bullion)

2 linguri ulei de masline

1 lingurita sare

1 lingurita menta

1 praf de piper

2 litri de apa

Pentru sos:

2 linguri unt nesarat

1 lingura paprika

1 praf de sare

Preparare:

Spala lintea in cateva ape si apoi las-o la scurs. Spala si curata legumele, apoi caleste ceapa cu putin ulei de masline, dupa care adauga restul legumelor si o lingura de bulion. Amesteca timp de 2 – 3 minute.

Pentru pasul urmator ai nevoie de o oala de supa in care sa adaugi lintea spalata, apa fierbinte si legumele pe care le-ai calit anterior. Adauga menta, sare si piper pentru gust si amesteca. Supa se lasa la fiert aproximativ 15 minute, dupa care se lasa la foc mediu spre mic dupa care trebuie sa o amesteci folosind un tel sau un mixer.

Sosul il prepare separat, intr-o tigaie mai mica. Lasi untul pana se topeste, dupa care adaugi paprika si sare.

Supa de linte rosie se serveste fierbinte, cu sos de unt si paprika deasupra. Poti adauga si cateva Frunze de menta, pentru decor, iar pe farfuria bolului de supa poti pune si cateva felii de lamaie (turcii obisnuiesc sa stoarca putina lamaie in supa de linte rosie).

Vrei sa mananci sanatos si sa iti cresti imunitatea? Incearca aceasta supa crema de morcovi si ghimbir!

Foto: Guliver.