nasterea in apa

Acum ceva timp, am trait o experienta care m-a marcat pe viata (din toate punctele de vedere). O prietena a nascut in apa si i-am fost aproape in acest moment special. Mult timp dupa nu mi-am mai dorit copii, chiar daca momentul in sine a fost foarte intens, chiar emotionant, si ea a fost foarte curajoasa. Trecand peste experienta traita de mine, am intrebat un specialist cu ce difera nasterea in apa de una care are loc pe patul de spital si care sunt beneficiile, dar si riscurile unei astfel de proceduri.

Dr. Adriana Radu, medic primar obstetrica – ginecologie, Maternitatea Polisano Sibiu, spune ca nasterea in apa nu este o metoda noua, ea fiind folosita si in vechime, dar ca ea a fost redescoperita de curand si este controversata. Exista deja studii – pentru cei pro argumentele sunt suficiente, iar pentru cei contra sunt discutabile – care atesta ca este o metoda destul de sigura si cu beneficii pentru toata lumea.

Nasterea in apa – beneficii pentru mama:

apa induce o stare de relaxare care reduce hormonii de stres si creste secreția de endorfine, asta insemnand mai putina durere si mai putina adrenalina;
apa face ca perineul sa fie mai relaxat si, in consecinta, reduce necesitatea epiziotomiei si frecventa rupturilor;
da un sentiment de bine, de confort, de intimitate – toate acestea scad anxietatea;
reduce nevoia de medicatie antialgica sau de anestezie epidurala;
travaliu mai usor si mai scurt ca durata;
datorita vasodilatatiei din periferie, uneori reduce tensiunea arteriala (crescuta de anxietate);
faciliteaza pozitii ale mamei mai putin accesibile pe uscat si o mobilitate mai mare;
este o forma de hidroterapie care reduce durerea lombara pe care o acuza des femeile aflate in travaliu;
datorita efectului miorelaxant si vasodilatator, apa ajuta la progresia mai rapida a dilatatiei colului uterin.

Nasterea in apa – beneficii pentru fat:

trecerea dintr-un mediu lichid in alt mediu lichid;
(poate) presiune mai mica pe craniul fetal;
se spune ca bebelusii nascuti in apa sunt mai calmi si plang mai putin, ca au o dezvoltare neurologica si motorie ulterioara mai buna.

Nasterea in apa – riscuri pentru mama:

nasteri distocice (incetinire accentuata sau chiar oprire a coborarii fatului catre cervixul dilatat in timpul travaliului);
hemoragie;
infectii;
embolia amniotica (creste tensiunea in uter, iar acesta este lezat si lichidul amniotic ajunge in sangele mamei sau se desprinde placenta in timpul travaliului).

Nasterea in apa – riscuri pentru fat:

infectii;
aspirație de lichid (apa) cu pneumonie de aspiratie si, in cazurile cele mai grave, cu deces prin inec;
ruptura cordonului ombilical.

Nu orice gravida poate sa nasca in apa!

Pacientele care au experimentat nasterea in apa spun ca a fost o experienta pozitiva si nicidecum atat de traumatizanta (nici fizic si nici psihic) ca o nastere naturala „pe uscat“. Se pare ca este mai putin dureroasa, dar nu orice gravida, oricat de tare isi doreste, poate naste in apa. Exista anumite conditii medicale care trebuie sa fie indeplinite pentru a putea lua in calcul o nastere in apa: sarcina sa fi decurs fara probleme, pozitia fetala sa fie una favorabila, sa nu existe patologie asociata sarcinii, sa nu existe infectie vaginala, bazinul osos matern sa fie unul care sa nu puna problema de disproportii materno-fetale, fatul sa nu fie foarte mare si altele.

Iar uneori e posibil sa apara pe durata travaliului complicatii care sa oblige la decizia de a scoate gravida din apa, fie pentru o nastere naturala pe uscat, fie, uneori, pentru o cezariana.

Perioada de recuperare este mai mica decat in cazul unei nasteri pe uscat

„Pregatirea pentru o nastere naturala (si mai ales pentru cea in apa) incepe cu mult inainte de a fi insarcinata, prin felul in care ai grija de sanatatea corpului tau si de sanatatea psihicului, de felul in care te “antrenezi” in cunoasterea de sine, in constientizarea si gestionarea propriilor emotii. Altfel isi gestioneaza travaliul o femeie care stie ce se intampla cu ea, care s-a informat despre ce inseamna contractiile si de ce sunt necesare, ce inseamna dilatatia colului, care sunt “statiile” prin care trece fatul, cum sa respire in durere si cum sa impinga (si, mai ales, cand)“, spune specialistul.

Daca se termina cu bine pentru mama si fat, perioada de recuperare dupa nasterea in apa, care dureaza in medie sase saptamani dupa o nastere pe uscat sau o cezariana, este practic inexistenta.

Foto: Guliver

Daca ti s-a parut interesant articolul despre nasterea in apa, citeste si: Certuri dupa nastere. De ce apar si cum va afecteaza relatia.