Sarcina dupa 40 de ani. Ce crede un specialist in fertilitate.

Daca ai trecut de 30 de ani si inca nu esti pregatita pentru un copil sau nu ai un partener stabil, iar hormonii striga ca vrei sa fii mama, nu te ingrijora! Desi e cel mai bine sa ai copii pana la 30 de ani, exista solutii si pentru o sarcina dupa 40 de ani sanatoasa si fara riscuri!

Nu mai e la moda sa faci copii cand esti tanara. Si, chiar daca ai vrea sa fii mama pana in 30 de ani, acest lucru nu depinde numai de tine. Poate ca nu ti-ai gasit sufletul pereche, poate ca ai avut probleme medicale sau poate ca pur si simplu nu ai ramas gravida.

Stii deja ca varsta afecteaza fertilitatea unei femei. Dar stii cand e prea tarziu sa ramai insarcinata? Iti imaginezi o sarcina dupa 40 de ani?

Un specialist in fertilitate si probleme reproductive a vorbit cu Mindbodygreen.com despre sarcina dupa 40 de ani. Daca ea este posibila sau nu si cum influenteaza mama si copilul. Explicatiile vin ca urmare a intrebarilor puse cel mai des de pacientele lui:

1. Cum afecteaza varsta faptul ca incerc sa raman insarcinata?

Calitatea si cantitatea ovulelor unei femei scad odata cu timpul. Cand ovulele se epuizeaza, femeia intra la menopauza. Exista chiar o perioada inainte de menopauza cand se mai produce inca ovulatia, dar nu poti sa mai ramai insarcinata. De ce? Pentru ca scade calitatea acestor ovule, care imbatranesc odata cu tine. Mai simplu spus, e mult mai greu sa se instaleze o sarcina dupa 40 de ani, pentru ca ovulele sunt mai putine si sunt mai mici sansele ca ele sa fie fertilizate normal.

2. Cand incepe, mai exact, procesul de imbatranire?

Fertilitatea unei femei incepe sa scada de la 30 de ani, cu schimbari mai mari dupa 35. Cel mai dramatic declin apare dupa 37 de ani si continua pana la 45, cand aparitia unei sarcini e foarte rar intalnita. Dupa 40 de ani, nu numai ca ai sanse mai mici sa ramai gravida, dar sunt mai mari riscurile de a pierde sarcina. E neplacut, pentru ca o femeie de 40 de ani nu se simte deloc batrana!

3. De ce fertilizarea in vitro (FIV) invinge varsta?

FIV nu e un tratament pentru infertilitate. Poate ajuta o femeie sa elibereze mai multe ovule pe durata unui ciclu, ca sa creasca sansele fertilizarii. Totusi, FIV nu este un proces care sa poata inversa imbatranirea ovulelor. Situatia este mai delicata chiar si cu fertilizarea in vitro la femeile trecute de 40 de ani pentru ca, in acest caz, calitatea mai slaba a ovulelor trebuie compensata cu mai multe ovule.

4. Ce se intampla cu uterul cand vrei o sarcina dupa 40 de ani?

Desi ovulele sunt influentate de varsta, de obicei, uterul nu isi schimba functiile. O femeie care trece de 40 de ani poate sa duca o sarcina la bun sfarsit fara probleme deosebite. Exista riscul de a pierde sarcina, dar nu din cauza uterului. De cele mai multe ori, problemele apar din cauza tensiunii sau a diabetului, unde este cazul. Cu cat inaintezi in varsta, sunt sanse mai mari sa nasti prematur sau sa ai nevoie de cezariana.

5. Ce optiuni exista cand uterul e ok, dar ovulele nu?

In acest caz, optiunea este sa folosesti ovule de la un donator si sa incerci sa duci sarcina la termen. Daca gandesti preventiv, cand ai 30 de ani iti poti congela o parte din ovule pentru mai tarziu. Apoi, daca momentul oportun pentru o sarcina este aproape de 40 de ani, le poti folosi pe acelea. Chiar si femeile care sunt la menopauza pot duce o sarcina folosind propriile ovule congelate sau ovule de la un donator.

Acum ca stii ce se intampla daca iti doresti o sarcina dupa 40 de ani, afla si Cat de corecte sunt testele de sarcina.

FOTO: Guliver

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!