Produsele naturale si alimentele cu rol detox

Una dintre cititoarele noastre ne-a scris fiind interesata de o metoda corecta de detoxifiere a ficatului:

“Am 30 ani, 1.67 cm, 49 de kilograme, sunt fumatoare, nu consum alcool, nu am probleme majore de sanatate. As dori sa-mi recomandati o cura de detoxifiere a ficatului. Ce alimente, ceaiuri, sucuri sau suplimente sunt indicate?”

Raspunsul i-a fost oferit de catre medicul nutritionist Anda Avramescu:

Pentru detoxifierea ficatului este foarte important sa nu consumi alcool. Ficatul are rol central in metabolizarea proteinelor, grasimilor, carbohidratilor, dar si in depozitarea vitaminelor A, D, E, K, in sinteza factorilor de coagulare , in sinteza bilei, dar  si in eliminarea toxinelor/medicamentelor.

Poti proteja ficatul printr-o dieta saraca in grasimi proaste – carne grasa, prajeli, mezeluri, patiserie – si prin reducerea aportului de alimente cu carbohidrati rafinati – zahar, dulciuri cu zahar, sucuri. Produsele naturale cu efect benefic in detoxifierea ficatului sunt armurariul (silimarina), anghinarea, polenul si laptisorul de matca.

Alte plante cu efect hepatoprotector sunt: papadia, sunatoarea, cicoarea, rostopasca, lemn-dulce, pelin, catina. Legumele recomandate pentru buna functionare a ficatului sunt: sfecla, telina, ghimbirul, ridichea alba si neagra, acestea putand fi consumate sub forma de sucuri sau de salate crude.

Dr. Anda Avramescu, Medic nutritionist

Clinca Regina Maria: Str Hatmanu Arbore 15-19

Programari: 021 9268