gastrita femeie

Cand ai gastrita nu mai poti sa mananci orice! Nici macar fructe si legume crude, fiindca fac aciditate in stomac si te simti rau. Daniela Petrescu ne-a scris sa ne intrebe cu ce poate inlocui fructele si legumele, iar nutritionistul nostru Anda Avramescu o ajuta cu un meniu!

Iata cum suna intrebarea Danielei: “Am o usoara gastrita, iar doctorul mi-a recomandat sa evit fructele si legumele crude. Ce pot alege in schimb, astfel incat sa-mi satisfac si nevoile de vitamine si minerale, dar si poftele?”

Din categoria fructelor si legumelor care trebuie evitate in gastrita se numara: ceapa cruda, crucifere ca varza, broccoli, conopida, rosii, citrice, fructe necoapte.

Meniul se poate individualiza functie de toleranta fiecaruia, dar si de alte alimente care pot accentua aciditatea. Daca suferiti de gastrita evitati grasimile, prajelile, cafeaua, bauturile acidulate.

Ce poti sa mananci cand ai gastrita

Puteti deci consuma legume care nu se afla in lista de mai sus. Acestea trebuie gatite la aburi si asociate cu o salata verde, paine, de obicei veche si nu neagra, amidonoase (orez, paste, quinoa), carne alba, peste neprajit, lactate de tipul celor proaspete (mai putin iaurt).

E important sa mancati cat mai putin condimentat si sa limitati alcoolul si cafeaua.

Dupa ce gastrita se amelioreaza, poti reintroduce fructele si legumele treptat in dieta

Gastrita – Recomandarea redactiei vizavi de fierberea legumelor:

Cand fierbi legumele foloseste o cantitate mica de apa ca sa pastrezi cat mai multe vitamine si minerale;

Fierbe legumele intregi ca sa limitezi „scurgerea” nutrientilor din ele

Redu timpul de gatit. Cu cat sunt expuse mai mult timp la temperaturi ridicate, cu atat alimentele isi pierd nutrientii, asa ca nu trebuie supragatite.

Dr. Anda Avramescu, Medic nutritionist

Clinca Regina Maria: Str Hatmanu Arbore 15-19

Programari: 021 9268